Index Vakbarát Hírportál

Készpénzt és reggelit vigyen a Bánkitóra!

DSC 0001
2017.07.13. 16:27

Elindult az ország egyik legjobb kis fesztiválja, a Bánkitó Fesztivál. Ahogy a legtöbb fesztivál esetében, úgy most is összeszedtünk minden fontos tudnivalót azoknak, akik most indulnának Bánkra vagy még csak gondolkoznak azon, hogy a hétvégén leugranak. 

Jegyek: még vannak

Idén 500 fővel több embert engednek be a fesztiválra, és egyelőre egyik napra sincs még teltház. Lukács Áron sajtófőnök elmondta, hogy a tavalyival ellentétben idén folyamatosan működni fog az online jegyelővétel is, illetve még bőven lehet sátorral is érkezni, mivel két faluval arrébb, a petényi kempingben rengeteg sátorhely akad még. Az alsópetényi kempingbe 6500 a sátorhely ára a fesztivál idejére, a napijegyek pedig 11 ezer forintba kerülnek a helyszínen. A petényi kempingben sátorhellyel rendelkezőket folyamatosan közlekedő, ingyenes busz szállítja a fesztiválról a kempingbe.

Étel/ital

Minden eddiginél jobb ételválaszték van Bánkon, legyen szó mexikói konyháról vagy akár csak töki pomposról. Egységárat nehéz mondani lángosok, hamburgerek és tészták között, de 1000-2000 forint között már bőven lehet enni a fesztiválon, sok helyen olyan ételeket, amiket más hasonló rendezvényen nem igazán látni.

Itt is van repohár 300 forintért, amibe egy korsó sör 600 forint körül mozog attól függően, hogy milyet kérünk. Van Dreher is, de rengeteg helyen kapni több féle kézműves sört is. Itt külön érdemes kiemelni a Share-t, ami nem csak a Bánkitó támogatója, de minden hordó sör után 10 ezer forintot adnak a Megálló Csoport nonprofit alapítványnak. 

A legolcsóbb rövidital 800 forint, a fél literes üdítők 550, az ásványvíz pedig 350 forint. Érdekesség még, hogy valószínűleg ez az első magyar fesztivál, ahol már lehet tonikos kávét is kapni.

Programok

A Bánkitó egyik sajátossága, hogy óriási figyelmet szentelnek a különböző civil programoknak, ezek ráadásul rendszeresen kifejezetten nagy érdeklődéssel mennek. Lukács Áron azt is elmondta, hogy idén minimálisra vették a panelbeszélgetések számát, helyette inkább az interakcióra helyezték a hangsúlyt, már látszik is, hogy nagyobb az érdeklődés. Külön kiemelte a több napig tartó korrupciós szerepjátékot, amin keresztül a részvevők megismerhetik a jelenlegi magyar politikai rendszer árnyoldalát.

A civil programokon kívül kifejezetten népszerűek még a színházi előadások, amiknek külön helyszíne is van. Ezek már tavaly is telt házzal mentek, szóval érdemes időben helyet foglalni, ha az ember nem akar lemaradni semmiről.

Idén már külföldi fellépők is lesznek a fesztiválon, a legnagyobb név kétségtelenül a Slaves brit punkduó, illetve az A-WA testvértrió, akik zsidó és arab zenét kevernek hiphoppal és elektronikával. Rajtuk kívül lesznek még fellépők Németországból, Ausztriából, Észtországból és Csehországból is, őket a Budapest Showcase Hubot is szervező newkidsonthebloc szervezettel közösen hívták meg, hogy erősítsék a kelet-európai régió összetartását, az Argo Vals Észtországból jön, és megjárta már a világ legnagyobb fesztiváljait, a DIV I DED pedig Csehországból jön. 

A helyszínek terén annyi változás van, hogy a Bar 72 helyett idén már Déli Színpad van, illetve valamivel kisebb lett az S10 színpad.

Egyéb

  • A fesztiválon nincs bankautomata, mindenki hozzon annyi készpénzt, amiből azt gondolja, kihozza a bulit. Dohánybolt a faluban van, ATM viszont legközelebb Rétságon, a tótól öt kilométerre. 
  • Transzparens fesztiválként minden helyszínen fel van tüntetve, hogy összesen mennyi pénzbe került a szervezés, építés, a fellépők és minden összesen. Maga a fesztivál egyébként kicsit több, mint 50 millió forintba került idén.
  • Nagyon fontos, hogy idén nem lehet parkolni a tó és a kemping közti úton, szóval a kocsit érdemes még előtte lerakni valamelyik parkolóban. A gyalogosokat pedig arra kérik, hogy az út menti ösvényt használják.
  • Több helyen is vannak wifi hotspotok, de ezek nem adnak internetet, hanem a rácsatlakozás után megmutatják, hogy az adott és környékbeli helyszíneken milyen programok következnek.
  • Rendkívül szélsőséges időjárásra kell számítani a hétvégén, egyaránt lehet tikkasztó hőség, hirtelen zápor és erős szél is, szóval úgy kell pakolni, hogy ezekre mind készüljünk fel.
  • A tó menti büfés sajnos megemelte a sör árát 500-ra, szóval már nem lehet okosba venni 300-ért a Löwenbraut :(
  • Sajnos bizonyos esetekben a helyiek még mindig meglepődnek azon, hogy itt egy fesztivál van minden nyáron, ezért például a kisbolt már csütörtök este ki lett fosztva, 50 perces sor állt és mindössze egyetlen kasszás fogadta a vásárlókat. Fogalmunk sincs, hogy ez miért okoz ekkora problémát évek óta, de érdemes otthonról hozni reggelinek való ételt és vízet is, mert a településen mindenhol óriási sorok állnak pár zsömléért és lapkasajtért.
  • És a legfontosabb: a víz tökéletesen alkalmas fürdésre!

Ne maradjon le semmiről!



Rovatok