Index Vakbarát Hírportál

Az RHCP kedvenc magyar zenekara is megmutatja magát a világnak

2017.09.22. 13:56

A tavalyi indulás után az ősszel ismét megrendezik a Budapest Showcase Hubot, amit azzal a céllal hoztak létre 2016-ban, hogy közelebb hozzák egymáshoz a környező országok zeneiparát, a környezőt egészen tágan értelmezve a V4-ektől a Baltikumon át a Balkánig.

De mi is az a showcase? "Nagyjából olyan, mint egy húspiac, ahol ki van pakolva minden zenekar, és ha ügyes vagy és jó kapcsolataid vannak, akkor olyan embereket is el tudsz hívni a koncertedre, akik számítanak és később tudnak segíteni előre jutni. (...) És közben lesz a városban három nap alatt egy csomó jó koncert, amire bárki jegyet válthat elég jó áron" – mondták nekünk tavaly a szervezők a rendezvény előtt.

A BUSH-on ezúttal is a térségünk ígéretes zenészei találkozhatnak promóterekkel, menedzserekkel, fesztivál- és koncertszervezőkkel, az esti koncertek mellett pedig a résztvevők napközben kerekasztal-beszélgetéseken, előadásokon és speedmeetingeken találkozhatnak egymással.

Idén az előző évinél több magyar zenekar mutathatja meg magát ezen a rendezvényen: az Ivan & The Parazol mellett a Qualitons már biztosan játszik majd a Közép-Kelet Európa előadóira fókuszáló showcase fesztiválon.

A fesztivál programját idén is nagyon szigorú szakmai felügyelet mellett rakták össze: mintegy 400 könnyűzenei szakember vett részt a válogatásban, így idén 15 kelet-európai ország 33 zenekarának lesz lehetősége bemutatkozni a budapesti showcase fesztiválon. A november 15-ei nyitóbulin például a magyar Ivan & The Parazol mellett az észt Noëp és a lengyel Kamp! játszik majd az Akváriumban.

Rajtuk kívül a BUSH-on koncertezni fog még a fehérorosz Mustelide, a szintén észt Mart Avi, a cseh Acute Dose, az ukrán Koloah, a romániai Byron és Helen, valamint ott lesz a Qualitons is, akiknek tavaly még a Red Hot Chili Peppers is leugrott egy szabadtéri koncertjükre, úgy megtetszett nekik, amit a szállodájuk ablakából hallottak. A fellépőkkel a lenti videóban lehet ismerkedni, vagy a #newkidsfromthebloc nevű YouTube-csatornán.

A BUSH ideje alatt napközben szakmai programok lesznek, csaknem 15 ország PR- és bookingügynökei osztják majd meg a tapasztalataikat a résztvevőkkel.

Az idei rendezvény legnagyobb dobása, hogy a sorozatok zenei jogosításáért Emmy-díjra jelölt Nora Felder is eljön, és arról fog beszélni, hogyan kerülhetnek egy előadó dalai hollywoodi filmekbe vagy sorozatokba, ami valószínűleg elég sok magyar zenekar számára lesz hasznos előadás. 

"Ha nem ismered azokat az embereket, akik szereplésekhez vagy bookinghoz tudnak juttatni, akkor az egész nem ér semmit. Ezért kell neked vagy a menedzserednek showcase-ekre járni, hogy kiépítsd a saját networködet. (...) Egyszerűen olyan országba kell exportálni a zenédet, ahol erre igény van." - fogalmazták meg a rendezvény céljait. 

De mivel alapvetően ez egy háromnapos fesztivál a belvárosban, az a  legfontosabb, hogy élőben is működjön a produkció, ezért figyeltek arra, hogy a döntést segítő szakemberek ne csak egy klipet nézzenek meg, hanem lehetőleg egy koncertfelvételt. "Mivel ma már állati egyszerű jó zenét összerakni otthon, sokan nem tudják, hogy

legalább ennyire fontos az élő szereplés.

Lehet, hogy profi a zene, és egy MOMÉ-s haver még egy fasza klipet is összerak neked, de ha élőben nem tudod mit kell csinálni, akkor az annyira nem jó" – mondták az interjúnkban.

Ne maradjon le semmiről!



Rovatok