Index Vakbarát Hírportál

Az egyik kínai tévét kihajították az Eurovíziós Dalfesztiválról

2018.05.11. 09:07

Az Európai Műsorszórók Egyesülete (European Broadcasting Union, azaz EBU) nem sokat szórakozott a idei Eurovízós Dalfesztiválról cenzúrázott adást közvetítő egyik kínai tévével, és pillanatok alatt megvonták az akkreditációjukat és megtiltották nekik, hogy a szombati döntőről közvetíthessenek.

Ezért:

Ha a fenti képből nem derült volna ki egyértelműen, a weben naponta 38 millió nézőt elérő Mango TV úgy blőrözte ki az LGBT-közösség egyik jelképét, a szivárványszínű zászlót az adásból mint a hírhamisító Papp Dániel Lomnici Zoltánt a köztévéről. Nem ez volt az egyetlen cenzúrázott kontent, az ír és az albán indulót egyszerűen ki is hagyták a közvetítésből. Az ír előadót két férfi táncos kísérte a színpadon, ami nem tetszett a kínai tévének, de a nóta ráadásul két férfi szerelméről szólt. 

Az albán induló kihagyása ennél sokkal viccesebb: a kínai tévében még 2018-ban sem lehet szénné varrt embereket mutogatni, márpedig Eugene Bushpepa alkarja eléggé ki van tetoválva. A tiltás ebben az esetben nemcsak az Eurovízióra vonatkozik, a tetovált kínai futballistáknak is le kell takarniuk az ábrákat, ha tévében adják a meccsüket.

A cenzúra egyébként visszaütött, a kínai nézők a helyi Facebookon, a havonta 392 millió aktív fekhasználóval bíró Weibón háborogtak egy sort és osztották meg a cenzúrázott képeket. Az EBU elég szűkszavúan, de határozottan fogalmazott a kitiltás indoklásában:

Sajnálattal, de azonnali hatállyal felmondjuk a Mango TV-vel fennálló megállapodásunkat, akik így a döntőt sem közvetíthetik. A cenzúra minden formája ellenkezik szervezetünk alapelveivel.

A döntőt szombat este rendezik, a magyar színeket képviselő AWS is ott lesz.

Ne maradjon le semmiről!



Rovatok