Index Vakbarát Hírportál

Peti kutya rakétán repül el saját életéből

2018.05.22. 15:22

Néhány héttel azután, hogy megjelent EGY című koncertlemeze, a 30Y új videoklippel jelentkezik, amelyet az Indexen láthatnak először. A Szeretni akart című dal arról szól, hogy mi történik, ha az ember kisodródik a saját életéből – mondja Beck Zoltán frontember. A zenéhez három fiatal alkotó készített szürreális hangulatú klipet, amiben tévéshopból rendel rakétát a főszereplő Peti kutya, majd a szkafanderben zenélő Beckék közé repül.

 

Nemrég jelent meg új lemezetek, és máris itt egy új szám klipje. Ez azt jelenti, hogy új lemez is készül?

Ezt azért így nem mondanám. Vannak dalok a fejünkben, és ez jó, hiszen egy zenekar addig zenekar, amíg dalokat képes írni, amíg van a fejében valami, amit közölni akar. Van pár erős dalvázlatunk, és amennyire tudunk, haladunk velük a koncertek közben. A Szeretni akarttal állati nagy mázlink volt, mert még a turnékezdés előtt, nagyon gyorsan és evidensen összeállt. Akkortól, hogy először megmutattam a srácoknak a daltémát, két-három héten belül elkészültünk. Ez meglepett, mert egy kicsit lelassultunk, nem tudunk, mert nem is lehet úgy dalt írni, ahogyan ezt tettük 10 vagy 15 éve.

Hogyan készült a klip?

Próbálunk azzal szakítani, hogy mi magunk írjuk meg a film történetét, ami nagyon nehéz egyébként, mert általában egy csomó kép van a fejemben, amikor a dalokat írom. Most Lévai Balázzsal beszélgettünk, mondta, hogy van néhány elképesztően tehetséges fiatal, két fiú és egy lány, akik szerinte nagyon izgalmas képi nyelven tudnak beledőlni ebbe a dalba.

Mi egyszer találkoztunk ezzel a csapattal, elmeséltük nekik, hogy mi ez a dal, és elmondtam nekik egy nyitó képet, amit az én fejemben volt: hogy van egy szegény kutya, aki állatira akarja hogy szeressék, de ezt a kutyát kidobják egy autóból. Akkor mi el is búcsúztunk egymástól, innen a film az ő munkájuk, az ötletemből tulajdonképpen csak a kutya maradt. Minden más eleme, ettől a kissé szürreális filmnyelvtől odáig, hogy ez a három alkotó kitalálta és elkészítette a jelmezeket és a díszletet handmade módon, az ő munkájuk. De ez így is van rendjén. Sok filmet forgattunk már, és én hiszek abban, hogy aki beleszállnak egy ilyen filmkészítésbe, azok a filmnyelvet értik és beszélik, mi pedig nem értünk ehhez, legfeljebb csak ötleteket tudunk adni, de leginkább feltétel nélkül bízunk az ő alkotóerejükben.

Ez mindig bejön?

Nem, ez olykor eredményezett olyan filmeket, amiket kevésbé éreztünk magunkénak, és eredményezett olyanokat, amiket nagyon a magunkénak éreztünk. Egy dalhoz készült kisfilmnek az a fő kérdése, hogy ki tudja-e nyitni a dal értelmezési horizontját vagy összezárja. Én azokat a klipeket szeretem, amelyek sokkal szélesebbre nyitják az értelmezési horizontot, mint maga a dal. Nekünk most egy ilyen filmünk lett, kimozdította a dalt abból a pozícióból amiben benne van, egészen más rétegét nyitotta meg.

Hogyan fogadta a zenekar, hogy szerepet kell eljátszani?

A többiek jól, talán én a legkevésbé. Ádi kiváló színész, impulzív, nagyon szereti a kamera, Zaza hasonlóan az, a Papa meg elképesztően cuki. Én vagyok a legrosszabb színész, el is rejtettem magamat egy szürreális kamera mögé. Egyébként keveset szerepelünk a klipjeinkben, mert nem az az érdekes hogy mi van velünk. Nagyon örülök, hogy most egy ilyen idétlen történetben lehetünk mellékszereplők, és hogy a főszereplő egy Peti nevű kutya

Mi volt az az egyszerűbb értelmezési horizont, amit a klip kinyitott?

A dal egy nagyon egyszerű emberi élethelyzetet mutat be. Mindenki életében elérkezik egy olyan pont, amikor úgy érzi, hogy kisodródik az élet fősodrából, amikor már nem tud beleavatkozni az eseményekbe. A dal azt járja körbe, hogy hol van az, amikor ilyen helyzetbe kerülünk, illetve hogy észrevesszük-e, amikor már ilyen helyzetben vagyunk. Nagyon magányos figura, aki ezt a dalt elbeszéli, nem találja a kapcsolatot azzal a világgal, amely világot a maga életének hívta.

Miért kutya lett a főszereplő?

Ha az egy emberhez kapcsolódó történet, akkor az egyik lehetőség az ironikus kijátszás lett volna, ami elhamisította volna a naivitást, a másik egy melodramatikus élmény, amiben láttunk volna szomorú szemű embereket. Ez a dal annál sokkal bátrabban beszél erről a helyzetről, mint hogy ilyen sematikus ábrázoló vagy kifordító gesztussal intézzük. Egy ilyen szürreális helyzetbe került kutya főszereplésével, amely kutya egy rakétát rendel, hogy elrepüljön a saját életéből, miközben nem veszi észre a lehetséges társát, ezt nagyon ártatlanul lehet elmesélni. Valahogy így képzelem el egyébként az életünket: hogy annyira szeretjük önmagunk bánatát, hogy nem tudunk eleget tenni azért, hogy ez másképp legyen.

30Y - Szeretni akart

zene: 30Y
szöveg: Beck Zoltán
felvétel:: Varga Ádám, ZAJZAJZAJ
keverés, zenei producer: Ligeti Gyuri
master: Szabó Szebasztián, Miracle Sound Szeged
management: Koncz Balázs, Tóth Barbara


A klipet készítette: Fegyverneky Sándor, Lovrity Kata, Polhodzik Ádám
producer: Lévai Balázs
executive producer: Urbán Ernő
kutyák: Szőke Viktor

szereplők: Peti kutya, Licsi kutya, Tóth Gréta, Gonzalez Kitti, Komiszár Karola, Kocsor Sára, Kráncsevics Emese, Fazekas Alíz

Ne maradjon le semmiről!



Rovatok