Index Vakbarát Hírportál

Elmérgesedő bandaháborúk miatt kezdett el rapvideókat törölni a Youtube

2018.05.29. 18:40

Harminc brit rapvideót törölte a Youtube, miután a londoni rendőrség jelezte a Google-nek, hogy a platformjukon található klipek miatt erősödik az erőszak Nagy-Britanniában, írja a Guardian. A rendőrség szerint a feltöltött rapvideók is tehetnek arról, hogy megnövekedett a Londonban elkövetett késes támadások és gyilkosságok száma.

Az erőszakos bűntényeket a hiphop egyik alműfajához, az eredetileg Chicagóból származó drillhez kötik, amely tematikailag kifejezetten az erőszakos életmódhoz, bűnözéshez és drogkereskedelemhez kapcsolódik, és egy ideje a műfaj megvetette a lábát Nagy-Britanniában is. A londoni rendőrség 1400 olyan drillvideóról tud, amelyek erőszakos bűncselekményekhez köthetők.

A rendőrség szóvivője szerint több drillvideóban is arról rappelnek, hogyan ölnének, késelnének meg másokat, és a klipeket arra is használják, hogy rivális bűnbandákat hergeljenek, ezzel szítva az erőszakot egymás között.

Dan Hancox brit grime és hiphop szakértő szerint nem lehet egyértelműen sem cáfolni, sem megerősíteni, hogy a drillvideók okozzák a Londonban tapasztalható késes támadások növekedését, de az Instagram, a Snapchat és más közösségi felületek elterjedése valóban közrejátszhat abban, hogy az egymásnak üzengető szájhősök kiviszik a való életben is az ellentéteiket.

Ne maradjon le semmiről!



Rovatok