Index Vakbarát Hírportál

Laár Andrást Bábu fedőnéven, egy telefonvonalért cserébe akarták beszervezni besúgónak

2018.11.05. 12:18

A KFT énekes-gitárosát az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára Faceboook-oldala szerint 1982. októberében akarta beszervezni az ÁBSZ, mégpedig egy Dejkó fedőnevű ügynökön keresztül. Dejkót először a célszemély megfigyelésére utasították, amiről novemberben így számolt be:

  • Laár András korábban a Phanta Rhei együttes tagja volt. 
  • Az együttes által előadott dalok szövegeit Laár írta. 
  • 1980-ban alakította meg a KFT együttest.
  • 1981-ben az MTV által megrendezett Tánc és Popdal fesztiválon a Bábu vagy című számukkal díjat nyertek.
  • A fesztivál után igen népszerű és felkapott lett az együttes.
  • Laár András nős, egy fiú gyermeke van, a Budapest, V. ker. Szent István u. 27. szám alatt lakik.
  • A Laár András vezette KFT együttes a magyarországi "újhullámos" zenei irányzat megalapítói voltak.
  • Rendszeresen koncerteznek a XI. ker.-ben lévő Lágymányosi Művelődési Házban.

Ehhez azért, lássuk be, nem kellett James Bondnak lenni.

Az első lépés után következett maga a beszervezés, illetve annak kísérlete, amiről Laár 2004-ben egy interjúban az mesélte, hogy a KFT 1983-as kubai turnéja előtt kereste meg egy hadnagy (vélhetően Dejkó), és a Kubában működő CIA-ügynökök veszélyeire figyelmeztette. Arra is igyekezett rábírni a zenészembert, hogy rendszeresen találkozzanak, cserébe pedig elintézte volna a zenész telefonigénylésének a támogatását.

Ehhez egy kis magyarázat a komenzmus évei után születetteknek: az még a nyolcvanas években sem úgy ment, hogy bemész a Matávhoz, és kérsz és kapsz is vonalat (amiért ugye fizetsz, tehát a cégnek jó), mert korlátozott számú vonal állt rendelkezésre. Sőt, volt egy ún. ikresített rendszer is, amiben egy vonalon két telefonszám is működött, beszélni meg akkor lehetett, ha az ikrünk éppen nem telefonozott. Régen minden jobb volt, mi?

Laár beintett a beszervezőnek, és rögtön be is számolt a kísérletről az együttes többi tagjának. Hogy aztán telefonja lett-e, azt nem tudni, gyanítom, nem. Dejkót a kudarc nem tántorította el a zenészek abajgatásától,  november 6-án elment a KEK-be a Bikini, a Sikátor, és a Rolls Frakció közös bulijára, majd 13-án a Budapest Sportcsarnokban az OMEGA együttes jubileumi koncertjét is megnézte,  a levéltár tanúsága szerint III/III-as pénzen. Még az is lehet, hogy Dejkó szimplán kurvára szerette a rockzenét, kibulizta magának ezeket a küldetéseket, és ímmel-ámmal igyekezett próbálkozott is a beszervezéssel, de nem tette bele a szívét.

Intézkedés: A tmb. [titkos megbízott] részére a koncertekre jegyet biztosítani.

Dekjó többi jelentése a levéltárban a következő dossziéban olvasható:

Jelzet: ÁBTL - 3.1.2. - M-41158
Tárgy: "Dejkó"
Évkör: 1982-1986
Oldalszám: 153
#KFT #Dejkó

(a 444.hu találata)

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?



Rovatok