Index Vakbarát Hírportál

A magyar népzenében rengeteg lehetőség rejlik

2018.11.14. 17:01

"Ahogy a magyar nyelv, a magyar népzene is egy bonyolultabb nyelv, így nem olyan könnyű megbarátkozni vele, több időt vesz igénybe, hogy valaki megértse. Viszont aki rákattan, az nagyon rákattan" – mondta néhány éve az Indexnek Weyer Balázs az első budapesti Womexre hangolódva.

Nóvé Soma, a Middlemist Red frontembere azonban már egészen korán, gyerekként, megbarátkozott a magyar népzenével, zenei gyökerei előtt pedig most egy háromszámos kislemezzel tiszteleg. A nemes egyszerűséggel Népdalok címet viselő anyag a Stenken hallható először.

"Ötéves koromban kezdtem el hangszeren tanulni, pár évig ifj. Csoóri Sándornál, aki a Muzsikás zenekar egyik alapító tagja volt. Gyerekkoromban a szüleim sok népzenét hallgattak, de csak később, a húszas éveimben fedeztem fel újra, és jöttem rá, hogy mennyire sokoldalú műfaj" – mondja Nóvé Soma.

A felvételek a nyáron kezdődtek Gál Máté hangtechnikus és producer stúdiójában. "A három népdalt Sebő Ferenc és a Muzsikás feldolgozásai által ismertem meg, így a lemezen található népdalfeldolgozásokat ezek az előadók ihlették" – mondja Nóvé Soma, aki mellett Ürögdi Ábel dobol, Kapusi Viktor szaxofonozik, Porteleki Áron pedig brácsázik a lemezen. Az albumborítót Erhardt Domonkos készítette.

A Talpuk alatt fütyül a szélt az azonos című, Szomjas György által rendezett, magyar westernfilmben hallottam először, majd később a saját szólófellépéseim műsorába is beleraktam. A Látod, rózsám és a Szerelem, szerelem című népdalokat a Muzsikás előadásában ismertem meg. A magyar népzenében rengeteg lehetőség rejlik, könnyen vegyíthető más műfajokkal. Ezért éreztem indokoltnak, hogy összevessem egy másik zenei oldalammal, olyan megoldásokkal, amik inkább a nyugati könnyűzenékhez köthetőek.

Az anyagot itt lehet meghallgatni:

Nóvé szívesen koncertezne is a népdalfeldolgozásokkal. "Jelenleg egy öttagú formációval próbálunk összerakni egy teljes műsoridős koncertanyagot, melyben a kislemezhez hasonló hangszereléssel és hangulattal játszunk majd el különböző népdalokat" – mondja. A zenekarban olyan zenészek szerepelnek, mint Kapusi Viktor (szaxofon), Czitrom Ádám (basszusgitár), Klausz Ádám (dob) és Vértesi Ferenc (gitár).

Ne maradjon le semmiről!



Rovatok