Index Vakbarát Hírportál

Kiállítást érdemelt a magyar pogóparadicsom

Fekete Yuk080
2018.12.06. 04:56

Nem sokkal a Fekete Lyukat vezető Nagy Gyula halála után, a harmadik kerületi Kiscelli Múzeum kiállítással idézi meg a legendás underground szórakozóhely aranykorát.

A pokol tornáca című tárlatot a budapesti klub megnyitásának harmincadik évfordulójára időzítették, december 18-án, kedden, nyílik, és egészen június második feléig megtekinthető lesz.

A Fekete Lyuk a korábbi Ganz-Mávag Vörösmarty művelődési házának pincéjében nyílt meg 1988-ban a nyolcadik kerületi Golgota utcában. A klubban olyan zenekarok koncerteztek, mint a Vágtázó Halottkémek, a Tankcsapda, a Kispál és a Borz, a Sziámi, a Pál Utcai Fiúk, a Kampec Dolores, a Perfect Name, a Vidámpark és a Leukémia, de a Fugazi is itt adta első és egyetlen magyar fellépését.

A kiállítás szélesebb kontextusba helyezi a szórakozóhely működését, amely nem csupán egy klub és koncerthelyiség volt; a Fekete Lyukban tartotta például az underground divattervező, Király Tamás az utolsó próbáját híres berlini divatbemutatója előtt, amely 1988 végén a nemzetközi sikert hozta számára. 1990 tavaszától itt lelt állandó otthonra Ruszt József színtársulata, a Független Színpad, valamint a klub alagsorában játszódik Dér András néhány törzsvendég életét bemutató, Árnyékszázad című filmje. Emellett a ForgetAboutMe című skót játékfilm az akkor még ismeretlen, később a Trainspotting egyik főszereplőjeként híressé vált EwenBremner (Spud) főszereplésével egy érdekes jelenetben mutatja be a Lyukat

– írja szerdai közleményében a Kiscelli Múzeum.

A kiállítás egy újonnan nyíló, 400 négyzetméteres sziklapincében a kor szubkulturális divatjának megfelelő ruhákkal, fotókkal, plakátokkal, és különböző relikviákkal idézi meg a klub mindennapjait. A tárlat emellett törzsvendégekkel, dj-kkel és zenészekkel készült videóinterjúkon keresztül eleveníti meg a hely hangulatát. A kiállítást számos program, koncert és rendezvény fogja kísérni.

FEKETE LYUK- A POKOL TORNÁCA Budapesti Underground '88 - '94

Hamarosan! A Kiscelli Múzeum időszaki kiállítása december 17-től FEKETE LYUK - A POKOL TORNÁCA Budapesti Underground '88 - '94

Közzétette: Kiscelli Múzeum – 2018. november 12., hétfő

"A klubvezető, Nagy Gyula underground klubot akart, alternatív/rock/punk/dark zenékkel és koncertekkel, és rövid idő alatt a Lyuk lett A Hely a budapesti éjszakában. Bár a Lyukról durva, sokszor túlzó sztorik is keringtek, verekedésekkel, azért a hely nem erről szólt a visszaemlékezések szerint" – írta az Index is a Fekete lyukról, amikor Urbán Tamás fotóin keresztül mutattuk be a klub életét.

(Borítókép: Urbán Tamás / Fortepan)

Ne maradjon le semmiről!



Rovatok