Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a tökéletes wah-pedál atyja

2019.02.08. 23:05

82 éves korában elhunyt Jim Dunlop Sr. a trú wah-pedál atyja, egyben a Dunlop gitárkellékgyár alapítója. A cégét 1965-ben alapította, pengetői és slide-gyűrűi legendásan keresettek voltak, de istenigazából a Cry Baby nevű wah-pedálja miatt emlékezhetünk rá, ami nélkül egy rock- vagy blues-rock gitáros effektpedálsora sem nagyon elképzelhető.

1936-ban született Glasgow-ban, vegyészmérnökként végzett az egyetemen, de a zene mindennél jobban érdekelte, és 1965-ben átköltözött Kanadába, ahonnan egy haverjától kapott képeslap láttán távozott, és meg sem állt San Francisóig.

Egy bikinis csaj volt a képen, alatta meg annyi, hogy itt most éppen 30 fok van, te hogy vagy? Majd megfagytam Ottawában, szóval ne volt kérdés, hogy mennem kell.

Első találmánya a Vibra-Tuner nevű gitárhangoló nem vált be, tökéletesítette és a gitárosok szép lassan megismerték a nevét - bár elsősorban pengetőinek köszönhetően. A Cry Baby wah pedál volt az a termék, ami az áttörést meghozta neki, de az ő cége gyártotta a Phase 90 és a Super Badass Distortion pedálokat is, később pedig olyan gitárosoknak készített egyedi effekeket, mint Jimi Hendrix, Slash, Eddie Van Halen vagy Zakk Wylde.

Olyan dolgot akartam gyártani, amire a zenészeknek szükségük van és amit szeretnek használni.

A termékskálája egyre nőtt, és nem mondunk nagyot, ha kijelentjük, hogy nem nagyon van olyan gitáros aki nem használta volna valamelyiküket. Halálhírére a Testament énekes Chuck Billytől Buddy Guy-on és Joe Bonamassán át Kirk Hammettig és John Petrucciig a zenevilág ikonikus alakjai nyilvánítottak részvétet.

A CRY BABY


Az effekt azon alapul, hogy a hangszer bejövő hangját egy keskeny sávú szűrőn vezetjük át, vagyis egy tartományban kiemeli a hangszer hangját. A wah effektpedálok szokott lenni egy "gázpedál", aminek használatával ki- és be lehet kapcsolni a pedált, illetve a kiemelési frekcenciát lehet módosítani 200 és 2500 Hz között. Jimi Hendrix és Stevie Ray Vaughan használta gyakran ezt a hangzást. Hasonló hatást lehet elérni vele, mint amikor a trombitán játszó zenész egy kis sapkával lefojtja a kijövő hangot. (via)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport

Rovatok