Index Vakbarát Hírportál

A legnagyobb győztes el sem ment a Grammyre

GettyImages-1097622460
2019.02.11. 07:44

Hiába nyert négy Grammyt is Donald Glover, vagyis Childish Gambino a This is America című dallal, az előadó nem vállalt a gálán fellépést, és el sem ment átvenni a díjait. Drake-et lekeverték, amikor a Grammyt kritizálta, Cardi B pedig elsírta magát, amikor első nőként nyerte meg a legjobb rapalbumért járó szobrot. Így jobb híján Lady Gaga örülhetett nagyon, akinek elég jól jött a Csillag születik című film és annak zenéi az idei sikerhez. Itt vannak a győztesek a 2019-es Grammy legfontosabb kategóriáiból.

A legjobb szóló popénekes teljesítmény

Joanne (Where Do You Think You’re Goin’?) — Lady Gaga

A legjobb popalbum

Sweetener — Ariana Grande

A legjobb alternatív album

Colors — Beck

A legjobb videóklip

This Is America — Childish Gambino

Kevesen gondolták, hogy Ariana Grande megnyeri a legjobb popalbumért járó Grammyt azok után, hogy nem kis balhé közepette lemondta a Grammy-fellépését, amiért a szervezők bele akartak szólni, melyik dalt adja elő. Az énekesnő el sem ment az eseményre, és ez azt jelentette, hogy élete első Grammy-díját nem vette át a helyszínen. Grande esélyes volt a legjobb szóló popénekes kategóriában is, de itt végül Lady Gaga nyert egy tavaly januári dallal. Az alternatív zenei kategóriáért járó díjat sem vette át a helyszínen a győztes (egyébként ez volt Beck hatodik Grammy-díja), viszont a Colors megnyerte a legjobb hangmérnöki munkáért járó díjat, és a lemezen dolgozó Emily Lazar lett az első nő, aki ebben a kategóriában díjat nyert. Videóklip kategóriában pedig nem is lehetett kérdés, hogy az elmúlt évek egyik legerősebb videójával nyer Childish Gambino.

A legjobb metálzenei teljesítmény

Electric Messiah — High on Fire

A legjobb rockzenei teljesítmény

When Bad Does Good — Chris Cornell

A legjobb rockdal

Masseduction — St. Vincent

A legjobb rockalbum

From the Fires — Greta Van Fleet

Hosszú évek óta egyre jelentéktelenebb a rockzenei kategória, és ezen az sem segít semmit, hogy például a High on Fire 21 év után kapott először Grammy-díjat, vagy az, hogy a legjobb rockalbumot most nem egy veterán zenekar vagy a sokadik lemezét készítő együttes kapta, hanem egy viszonylag új formáció. Az más kérdés, hogy a Greta Van Fleet eddigi teljes pályája semmi másról nem szólt, csak a Led Zeppelin koppintásáról, amit hiába tagad az egész zenekar következetesen, igazából senki sem akar hinni nekik. Ami még említésre méltó, hogy egy díjjal megemlékeztek a két éve öngyilkosságot elkövető Chris Cornellre is, akinek a díját a gyermekei vették át.

A legjobb popduó vagy -együttes teljesítmény

Shallow — Lady Gaga és Bradley Cooper

Az év dala

This Is America — Childish Gambino

A legjobb rapdal

God's Plan  — Drake

A legjobb rapalbum

Invasion of Privacy  — Cardi B

A főműsoridős díjak kiosztása már annyira nem ment olyan zökkenőmentesen, mint a korábbiak. Most először lett az év dala egy rapszám, azonban Donald Glover, vagyis Childish Gambino el sem ment átvenni a díjat. Később Drake csinált egy kisebb balhét azzal, hogy a legjobb rapdalért járó díjat olyan szöveggel vette át, hogy igazából semmi szükség a Grammyre, hiszen már az óriási dolog, ha az emberek éneklik a számaidat és jegyet vesznek a fellépésedre. A Grammyt 2017-ben bojkottáló Drake azonban nem tudta ennél jobban kifejteni a véleményét, mert élő adásban egész egyszerűen lekeverték a hangját, és reklámot raktak be.

Cardi B pedig történelmet írt azzal, hogy első nőként nyerte meg a legjobb rapalbumért járó díjat, amit az előadó zokogva vett át a színpadon. Lady Gaga pedig Childish Gambino hiányában a legtöbb szobrot bezsebelő előadó lett a helyszínen, ha nem számítjuk a főleg country kategóriákban hasító Kacey Musgrave-et a maga négy díjával.

A legjobb új előadó 

Dua Lipa

Az év hangfelvétele

This is America — Childish Gambino

A év albuma

Golden Hour  — Kacey Musgraves

A legjobb rap/vokálos dal

This is America — Childish Gambino

Valószínűleg nem volt még olyan, és nem is nagyon lesz, hogy az év legjobb új előadóinak jelöltjei közül ketten is albán származásúak. Pedig az Amerikában felnőtt Bebe Rexha és az Angliában nevelkedett Dua Lipa egyaránt albán szülők gyermeke. Végül utóbbi nyert, aki az év dance-felvételének köszönhetően két Grammyvel zárta a gálát. Az év albuma idén egy countrylemez lett, amivel valószínűleg megint nem igazán lehet mit kezdeni. És azzal sem, hogy hiába nyert négy díjat is idén a brutálisan társadalomkritikus This is America, a színészként is ismert Childish Gambino nélkül valahogy nem volt súlya az egésznek. Mondjuk, lehet, hogy a szervezőknek jobb is, hogy Gambino nem jött el, mert ha Drake-et lekeverték, akkor valószínűleg Gambinónak a mikrofont sem adták volna oda attól tartva, milyen kritikát fogalmaz meg az eseményről.

Ami még történt:

  • Idén kivételesen nem valamelyik családtag kapta a legjobb reggae albumnak járó díjat a Marley klánból, hanem Sting és Shaggy közös lemeze, amelyet tavaly Budapesten is bemutattak
  • Ludwig Göransson alapvetően a filmzenéi miatt keresett, azonban a Black Panther filmzenéje mellett nyert még egy Grammyt az év daláért és a legjobb hangfelvételért, ugyanis dalszerzőként közreműködik Childish Gambino This is America című számában.
  • Az idei Grammy a Motown műfajteremtő lemezkiadó 60. évfordulóját ünnepelte.
  • Valamiért az operatőrök imádták a közönség soraiban helyet foglaló Backstreet Boyst, mert folyamatosan őket mutatta a kamera a koncertek alatt.
  • Az egyik legnevetségesebb szerkót Jaden Smithen, Will Smith fián lehetett látni, aki félig kommandósnak, félig láncos fenegyereknek öltözött.
  • Mi sem mutathatna rá jobban a globalizálódó poppiacra, hogy a legjobb R&B album díját a dél-koreai BTS fiúcsapat adta át. Amit úgy vett át H.E.R., hogy azzal kezdte, a lemeze valójában nem is rendes album, hanem csak EP.
  • Joy Villa énekesnő egymás után harmadik alkalommal is trumpos tematikát választott, idén konkrétan a felépítésre váró falnak öltözött, amit az amerikai elnök a mexikói határra szeretne felhúzni.
  • Buddy Guy blueslegenda 82 évesen zsebelhetett be újabb Grammyt.
  • Post-Malone nem nyert semmit, cserébe övé volt a leghatásosabb fellépés.

(Borítókép: Lady Gaga átveszi a Grammy díjat Kaliforniában 2019. február 11-én. Fotó: Emma McIntyre / Getty Images Hungary)



Rovatok