Index Vakbarát Hírportál

Ismét Pápai Joci megy az Eurovízióra

2019.02.23. 21:34 Módosítva: 2019.02.23. 22:09

Pápai Joci nyerte A Dal című köztévés műsort, ezzel ő képviseli Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon, amit az izraeli Tel-Avivban tartanak. Vagyis most először küld Magyarország olyan indulót, aki korábban egyszer már szerepelt a versenyben.

Az idei műsor leginkább azzal került be a sajtóba, hogy alig pár nappal az utolsó adás előtt kizárták Petruska Andrást, miután az MTVA egy szakértői vélemény alapján úgy találta, hogy a zenész a műsorban előadott számával plágiumot követett el. Petruska helyére Oláh Gergő került végül a döntőbe.

Idén A Dalt két korábbi induló, Fehérvári Alfréd „Freddie” és Dallos Bogi vezette végig, illetve a zsűrit is kicsit megkavarták, Schell Judit és Frenreisz Károly helyett Nagy Feró és Vincze Lilla, a Napoleon Boulevard énekesnője és a 2018-as Eurovízió egyik zsűritagja csatlakozott Mező Misihez és Both Miklóshoz. Az idei döntő mezőnye a kizárással együtt végül így alakult:

  • The Middletonz
  • Oláh Gergő
  • Nagy Bogi
  • Fatal Error
  • Pápai Joci
  • Szekér Gergő
  • Acoustic Planet
  • Vavra Bence

A műsor első fellépői közül a legkellemetlenebb egyértelműen a Middletonz volt, A Dalból gyakorlatilag kirobbanthatatlan Kállay-Saunders András új formációja, akik valamiért remek ötletnek gondolták, hogy felragasztható rózsatetkókkal lépnek fel. Kállayék után Oláh Gergő és a mindössze 16 éves Nagy Bogi is egy-egy klasszikusabb dalt adott elő, majd jött a Fatal Error nevű rockzenekar. Nagynál meg kell jegyezni, hogy az este nyolc fellépője közül magasan az övé volt a legjobb előadás. Az őt követő Fatal Error a sérók meg a zene alapján leginkább a Tokio Hotelt idézte meg, de az kétségtelen, hogy a sok tök ugyanolyan dal után felüdülés volt valami egészen mást hallani még úgyis, hogy a csillagszórókkal feltuningolt szintetizátor a végén kellemetlen pózolásnak hatott. Mindenesetre látszik, hogy az AWS tavalyi győzelme legalizálta a zúzósabb rockzenét a műsorban.

Ezután Pápai Joci, a 2017-es Eurovízió magyar indulója lépett fel mezítláb, valamiféle szoknyácskában egy olyan dallal, ami kicsit az Origó c. számára emlékeztetett a népzenei elemekkel és a hegedűvel. Pápait Szekér Gergő követte, akinek a száma inkább egy musical betétdalára hasonlított, csak volt benne 2010-es fingós dubstepbasszus. Sokkal izgalmasabb az Acoustic Planet előadása sem volt, cserébe a daluk simán elmenne egy délutáni családi tévésorozat kedves kis betétdalának. Azt viszont nem tudom, hogy a zenekar énekesnője betegség vagy valami más miatt, de itt-ott kissé hamisnak tűnt. Az utolsó versenyző pedig Vavra Bence volt, talán neki sikerült a legtipikusabb eurovíziós popdalt hozni a versenybe, mert már 10 másodperccel a fellépése után sem tudtam volna belőle egy hangot sem felidézni.

A versenyzők után a zsűrinek kellett négyfősre szűkíteni a mezőnyt azzal, hogy 4, 6, 8 illetve 10 pontot adhattak a nyolcból négy indulónak. A pontozás így alakult (a zenekarokat a pontozás alapján növekvő sorrendben írjuk).

  • Both Miklós: The Middletonz, Pápai Joci, Szekér Gergő, Acoustic Planet
  • Nagy Feró: Vavra Bence, Acoustic Planet, Fatal Error, Nagy Bogi
  • Vincze Lilla: The Middletonz, Nagy Bogi, Vavra Bence, Acoustic Planet
  • Mező Misi: Szekér Gergő, Acoustic Planet, Vavra Bence, Pápai Joci

Ez alapján a közönség Pápai Joci, az Acoustic Planet, Vavra Bence és Nagy Bogi közül választhatta ki a végső győztest, akit a májusi Eurovízióra kiküld Magyarország, de előtte még fellépett a tavalyi győztes, az AWS. Végül a közönség szavazatai alapján

Pápai Joci nyerte meg A Dal 2019-et.

A műsorral kapcsolatban feltétlenül meg kell jegyezni, hogy a színpadi látvány évről évre egyre jobb, konkrétan A Dal legerősebb része mindig az, amit a produkciók köré kitalálnak vizuálisan, még ha néha-néha át is fordul túlzó giccsbe. Freddie és Dallos Bogi műsorvezetőként hozták, amit kellett, de semmi többet. Hiába szimpatikus arc például Freddie, egész egyszerűen annyira semmilyennek tűnik a képernyőn keresztül, hogy valószínűleg kézen állva kéne beszélnie, hogy ne akarjak állandóan másfelé figyelni, amikor megszólal. A zsűricsere sem jött be annyira, Vincze Lilla még csak elmegy valahogyan, de Nagy Feró annyira, de annyira rossz, hogy a Middletonz fellépése utáni Ganxsta Zolee-s viccét követően megfagyott a levegő, és Kállayn is lehetett látni, hogy inkább kínosnak találja Feró poénját, mintsem szórakoztatónak. Cserébe Both Miklós stabilan a legjobb zsűritag idén is, nemcsak remek szakmai meglátásai vannak, hanem mindig képes tanulságos sztorikkal vagy hasonlatokkal feldobni a műsort úgy, hogy ezek sosem tűnnek erőltetettnek, mint mondjuk Nagy Feró kényszeres jófejkedése.

Május 18-án tehát Pápai Joci képviseli ismét Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon, amelyet az izraeli Tel-Avivban tartanak idén. És akkor tessék most meghallgatni, hogy melyik dal fog a csapból is folyni egészen májusig.



Rovatok