Index Vakbarát Hírportál

Nagycsütörtök van, este hallgasson Bach-passiót az Indexen!

2019.04.18. 16:12

Nagycsütörtök a keresztény hagyományban az utolsó vacsora napja. Este kapcsoljuk a Zeneakadémia nagytermét, ahol az Óbudai Danubia Zenekar az alkalomhoz illően Johann Sebastian Bach János-passióját adja elő. A közel kétórás koncerten a Kodály Kórus Debrecen (karigazgató: Szabó Sipos Máté), Szemere Zita (szoprán), Bakos Kornélia (mezzo), Rab Gyula – (tenor), Horváth István (tenor) Najbauer Lóránt (bariton) és Jekl László (basszus) lesz még hallható.

A János-passió Bach két fennmaradt passiója közül az első, 1724-ben mutatták be először. A koncertismertető szerint "a János-passióban Bach nem a nagyforma kihívásaira kereste a választ, inkább a történet egyes mozzanatainak expresszív, drámai megragadására törekedett. Példa nélküli (még a korabeli operákban sem találni hasonlót) a bibliai dialógusokra épülő jelenetek sodró lendülete, dramaturgiai építkezése, koncentráltsága és pszichológiai pontossága. Nem véletlenül írta Pilinszky János több mint ötven évvel ezelőtt a passió egyik előadása után, hogy ez a mű

örök és hipermodern egyszerre, vagy pontosabban: rá van a legnagyobb szükségünk.

A koncertet itt is követheti, vagy kattintson a Facebook-os közvetítésre, ahol a zenét élő szöveges kommentárokkal kísérjük.



Rovatok