Index Vakbarát Hírportál

Konceptuális anyaggal tér vissza a Subscribe

2019.04.28. 19:10

A Stenken debütál a Subscribe visszatérő dala, a Darken the Vermilion. A zenekarból Csongor Bálint énekes és Horváth Attila gitáros beszélt a zenekar körüli fejleményekről. 

A zenekar közel 4 éve határozatlan idejű szünetre ment, ami május 11-én ér tulajdonképpen véget. Az eddiginél ugyan kevesebb, de monumentálisabb fellépéseket terveznek, ez évi 8 koncertet jelent, ami eloszlik budapesti, vidéki és fesztiválfellépések között.

Nyilvánvalóan feszültséggel járt a leállás, mert így azoknak is szünetelniük kellett, akik egyébként vitték volna tovább a zenekart. Kemény döntés volt, amit mindenki máshogy élt meg, ezért sem volt a zenekar részéről ez a téma túlkommunikálva, de jelen pillanatban mindenki hálás hogy így határoztunk.

Annak idején 15 év aktivitás után függesztették fel tevékenységüket, és mostanra lett meg mindenkiben újra az igény a közös munkára és koncertezésre.

Fantasztikus volt megtapasztalni, hogy közel 4 év kihagyás után ugyanazzal a kreatív energiával és lendülettel tudtuk folytatni a Balatonon és Tahitótfaluban tartott számíró sessionöket, ahogy a legutóbbi lemez munkálatai során. Igaz, az első közös kreatív hétvége leginkább a bográcsmarhapörköltről, az Unicumról és a közös röhögcsélésről szólt, de a második balatoni összejövetelen szinte azonnal dőltek az ötletek. Atis 4 év alatt összegyűlt számötleteiből 3 nap alatt össze is állt a 4 dal vázlata.

A lent hallható dallal amellett, hogy a zenekart a jelenbe helyezi, vissza akartak térni a korai dalokra jellemző komplex, hosszabb szerkezetekhez. Az eddig elkészült dalok között egy van, ami 4-5 perces, de a többi alapvetően hosszabb tétel lesz. A zenekar szerint hamar világossá vált, hogy a kislemez formátum lesz megfelelő a visszatérésre, ami már a Contradictions idején is bevált.

Mindenképpen jelen időbe szerettük volna tenni a zenekart, úgyhogy elkezdtünk új dalokon dolgozni. Egy éve indult el ez a folyamat, és ez a dal az előfutára az őszre tervezett konceptuális kislemeznek.

Ezen túl egy 10 tételből álló konceptuális anyagon dolgoznak, aminek ez a dal az első része. A lemez egy közös munka Tripsánszky Dávid képzőművésszel azaz Tripoval, aki minden dalhoz külön képet fest. Az animált szöveges videót Esteban De La Torre készítette, aki a zenekar májusi Budapest Parkos koncertjének vizuális részéért is felel majd. Ezeken felül nagy energiát fektettek a hangzás megújulásába is, a visszatérő koncerten debütál a zenekar új digitális hangrendszere. 



Rovatok