Index Vakbarát Hírportál

Kislemez lett Greta Thunberg metálosított beszédéből

2019.10.04. 14:06

Greta Thunberg szeptemberben az ENSZ klímacsúcsán egy olyan szenvedélyes beszédet tartott, amiben elég keményen nekiment a világ vezető politikusainak.

Ez így teljesen rossz. Nekem nem kéne ma itt állnom. Az iskolapadban lenne a helyem, az óceán másik felén. És mégis mindannyian hozzám jöttök egy kis reményért? Hogy merészelitek? Elloptátok az álmaimat és a gyerekkoromat az üres szavaitokkal. És mégis, én még a szerencsések közé tartozom. Az emberek haldokolnak. Egész ökoszisztémák dőlnek össze. Egy tömeges kihalás szélén állunk. És mégis csak a pénzről meg a gazdasági növekedés meséiről tudtok beszélni.

Napok kérdése volt, és egy zenész elkészítette a death metál változatát a beszédnek, ami a fiatal svéd aktivista tetszését is elnyerte.

A Despotz Records pedig úgy döntött, kislemez formájában ki is adja a How dare you (Hogy merészelitek?) című számot. 

A feldolgozást egy New York-i trash metal zenakar, a Suaka egyik tagja, John Merideth készítette. A zenészre állítása szerint nagy hatással volt az, hogy Greta Thunberg milyen szenvedéllyel adta elő a mondanivalóját, és a hangvétel és a szöveg olyan metálbandák hangulatvilágát idézte meg, mint az Entombed, a Gojira, az At the Gates vagy a Sepultura. Hozzátette, fontos, hogy az egyének is tegyenek azért, hogy megóvjuk a környezetünket, és igen, a fiatalokban rejlő erőt nem szabad lebecsülni. 

Az eladásokból befolyt összeget a Greenpeace kapja majd meg, a kiadó pedig a greenmetal hashtaggel egy kampányt indított el annak érdekében, hogy egyre több metálrajongót nyerjenek meg a környezetvédelem ügyének. 

 (Kerrang)



Rovatok