Index Vakbarát Hírportál

Lovasi András: A pénz miatt hallgatnak a kormányt a hátuk közepére sem kívánó művészek

2020.02.04. 10:52

Január utolsó hetében Dézsi András Csaba feltöltött a Facebook-oldalára egy videót, amiben Lovasi András elmondta, ő a fideszes jelöltet támogatja a győri időközi polgármester-választáson. Dézsi András Csaba végül nyert, Lovasi András pedig azóta több fórumon is megindokolta, miért döntött úgy, hogy szerepel a kampányvideóban. Ez volt a fő csapásiránya a Válasz Online-nak adott interjújának, amiben a győri események mellett szóba került a Kiscsillag legújabb lemeze, illetve az is, hogyan működik ma Magyarországon a zeneipar.  

Lovasi András ismét elmondta, akkor merült fel, hogy szerepeljen a kampányvideóban, amikor zenésztársa, Leskovics Gábor felhívta Dézsi András Csabát, mert szüksége volt az orvos segítségére. 

Felajánlotta már korábban, hogy mivel veszélyeztetett korban vagyunk, ha épp arra járunk, elvégez rajtunk mindenféle vizsgálatokat, és megmondja, mire kellene vigyázni. Egy sor zenésznek mentette már meg az életét, volt, akin több szívműtétet is végzett. Szóval Lecsó a kocsiból felhívta, hogy ha jön a koncertre, tudna-e hozni gyógyszereket. Csaba mondta, hogy persze, jön, meg hoz is gyógyszert, de ha már ott leszünk, egy támogatói videót nem tudnánk-e összedobni

– nyilatkozta Lovasi, aki szerint Dési egyáltalán nem várta el, hogy szóljanak pár jó szót az érdekében. Ismét hangsúlyozta, hogy ő nem Fidesz-szavazó, és mi sem bizonyítja jobban azt, hogy nem a párt szekerét akarta tolni, mint az, hogy a Fidesz nem akarta, hogy kikerüljön a videó.

A zenész egyébként mindkét oldalról elmondta a véleményét, beszélt arról is, hogy lassan ő is csatlakozik a hárommillió politikailag inaktív nagykorúhoz.

Ami meg engem illet: az ember bizonyos életkor fölött óhatatlanul egyedül marad ebben az erőtérben. Legalábbis kisebbségbe kerül. Olyan kisebbségbe, amely bár nem rajong a Fideszért, úgy látja, hogy az ellenzék számos ellentmondást hordoz, ami inkább taszító.

Szóba kerültek olyan aktuális ügyek is mint a Térey-ösztöndíjak elleni tiltakozás vagy Niedermüller Péter DK-s politikus pár nappal ezelőtti nyilatkozata, ami a jobboldalból heves tiltakozást váltott ki.

Ha nem kérik cserébe, hogy írj dicsőítő himnuszt Orbán Viktor mindenki másénál szebben deresedő halántékáról, már miért ne lehetne elfogadni? Ez a pénz a magyar adófizetők pénze, nem Demeter Szilárdé

– reagált Lovasi a Térey-ösztöndíj körül kialakult helyzetről. 

Ami pedig Niedermüller Péter szerencsétlenül megfogalmazott mondatait (a politikus rémisztő képződménynek nevezte a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat) illeti, arról így vélekedik a zenész: 

Hogy aztán erre reakcióként Bayer Zsolt szónokol a gyűlölet, a rasszizmus és a kirekesztés ellen, az már tényleg az utolsó időket idéző apokaliptikus kép, amelyben minden összekeveredik és semminek sincsen értelme. Ezen már tényleg csak röhögni lehet. Értelmezhetetlen hülyeségek bemondása helyett fontos lenne kiállnia az ellenzéki tömbnek és elmondani, mi várható, ha ők nyernek. Ehelyett azt halljuk, hogy csak le kell váltani Orbánt, aztán majd minden jó lesz. Mitől lenne jó?

A beszélgetés közben felmerült az is, hogy új lemezzel jelentkezik a Kiscsillag, és ugyan az albumon valamelyest megjelenik a közélet, de alapvetően a párkapcsolatokról szól majd, és vendégelőadóként Falusi Mariann is feltűnik rajta. Lovasi fejében meg sem fordult, hogy Falusi Mariann egykori SZDSZ-ikon, neki csak az számított, hogy szereti az énekesnő hangját és személyiségét. Az interjúban felmerült, hogy a kampányvideó esetleg marketingfogás volt-e, ezzel akartak-e egy kis hírverést szerezni az új lemeznek.  

Nem annak szántam, de ha az lett: ám legyen

– válaszolta Lovasi. Szerinte egyébként a zenészek közül sokan nem vállalják fel a véleményüket, mert félnek attól, hogy ha elmondják, hogy a hátuk közepére kívánják a kormányt, azzal anyagilag rosszul járnak.

...a nézőszámból fakadó bevétel, mint módszer: haldoklik. A „lakossági” fellépésekből származó „mesterséges”, irányított bevételek bőven meghaladják a piaciakat. Az önkormányzatok által szervezett programokról és a fesztiválokról beszélünk.

Hozzátette, igen, a Kiscsillagnál is nagyobb ez a fajta bevétel. 

Mondjuk mi arra azért figyelünk, hogy ne kérjünk sokkal többet, mint amennyit be tudunk szedni a piacon, koncertjegy-eladásból. Az ilyen produkciók viszont egyre ritkábbak

– hangsúlyozta Lovasi, aki kíváncsi arra, meddig képes így működni a szakma. 

Minél bonyolultabb az infrastruktúra, annál nehezebb, csak pár hónapra, maximum egy évre előre tervezni. Utána megint mehetsz barátkozni. Mert amúgy központi direktívák nincsenek nagyon. A félelem működteti az egészet. Meg persze a nagyobb extrákért már el kell menni államtitkár úrhoz, miniszter úrhoz – akkor van miniszteri keretből egy húszas az Arénára, mondjuk. Na, a Mága... nekem rejtély. Több mint háromszázmilliót kap. Valamit nagyon tud. Szóval ez egy minden ízében manipulált, az előadókat a gyáva, semmitmondó produkciók felé terelő színtér lett. Elég negyedóráig hallgatni a Petőfi Rádiót vagy belenézni A Dalba mondjuk, hogy érthető legyen, miről beszélek. Nekem az a szerencsém, hogy mire ez a világ beköszöntött, voltam már annyira közismert, hogy dönthettem úgy: inkább keresek kevesebb pénzt, de bizonyos fokú függetlenséget igyekszem megtartani. A kisebb, lakossági koncerteket normális áron vállaljuk, és mivel jó produkció vagyunk, sokszor itt bővül tovább a közönségünk.



Rovatok