Index Vakbarát Hírportál

Nyílt levélben kérik a koncertezők türelmét a hazai helyszínek, fesztiválok

2020.04.15. 13:07

Nyílt levélben fogott össze 32 itthoni klub, szervező és fesztivál a kialakult járványhelyzet miatt. Közleményükben a koncertlátogatóknak és jegybirtokosoknak üzennek, árnyalják, hogyan érinti őket a kialakult gazdasági helyzet.

A nyílt levelet számos fővárosi és vidéki helyszín és fesztiválszervező írta alá, köztük

  • Budapestről például az A38 Hajó, a Trip, a Budapest Park, a Dürer Kert, az Instant-Fogas Komplexum, a New Beat vagy a Toldi Klub;
  • vidéki helyszínek közül csatlakozott a Hall Debrecen, a Helynekem, a Petőfi Kultúrtanszék, a gödöllői TrafoClub;
  • a Livesound, a Tixa és a Famous Management;
  • illetve fesztiválok közül az AlteRába, a Fekete Zaj, a Campus Fesztivál, a Fezen, a Kolorádó, a Bánkitó és a Szegedi Ifjúsági Napok.

A nyílt levélben a járvány miatti gazdasági helyzetről írnak: 

Tudjuk, hogy békeidőben programlemondás esetén a jegyárakat automatikusan vissza szokás téríteni, de jelen helyzetben ezt sokan nem tehetjük meg, mert ez azonnali csődhelyzetet eredményezne. Szeretnénk elmondani, mi zajlik a kulisszák mögött és milyen gazdasági megfontolások állnak az esetenként eltérő döntéseink hátterében.

Ahogy írják, a lemondott rendezvények azért is jelentenek nagy gondot most, mert a fő bevételi forrásuk a jegyeladásokból származik, ezt egészíti ki a vendéglátás és a szponzorációs támogatás. Ezekből tudják fizetni többek között dolgozóikat, a területek és a helyiségek kibérlését, a zenei dolgozókat és a zenei programokkal kapcsolatos adókat, járulékokat. Hangsúlyozzák,

A költségek egy komoly részét akkor is ki kell fizetniük, ha a rendezvények elmaradnak.

Viszont a helyzet hosszú távú alakulását még nem látják előre, ezért is nehéz előre tervezniük, miközben stábjukat legalább minimálisan megpróbálják megfizetni. Levelük végén a koncertre járók megértését kérik: 

Ebben a levélben a bizalmatokat és megértéseteket szeretnénk kérni: azt, hogy ne feltételezzetek semmilyen rossz szándékot döntéseink mögött. Kizárólag a támogatásotokkal tudunk a járvány után is sokszínű és minőségi élőzenei eseményeket szervezni. 

Arról a Music Hungary a Hétfa Kutatóintézettel közösen korábban készített kutatást, hogyan érinti a zenei szférát a jelenlegi helyzet. Összességében nem túl fényesen, a jelentés szerint a kieső fesztiválidőszak a bevétel közel 70 százalékát érinti. Emellett mintegy 36 ezer dolgozót sújt az élőzenei szektor leállása: a rendezvények elmaradása miatt többségük jövedelem és munka nélkül maradhat az elkövetkező hónapokban.



Rovatok