Index Vakbarát Hírportál

Tavaszi áldozat az Indexen!

IMG 6991
2020.05.01. 16:22

Ma este 19.45-kor Igor Stravinsky egyik főművét, a Tavaszi áldozat című balettzenét hallhatják az Indexen. A koncert a 2015 február 7-i Stravinsky-maraton záróelőadása volt, a Budapesti Fesztiválzenekart Fischer Iván vezényelte a Müpában.

A Tavaszi áldozat egy, a pogány orosz hagyományban gyökerező, fiktív tavaszköszöntő rítust mutat be. Stravinskyt megihlette a természet ébredő erejének misztériuma, amit egy fiatal lány feláldozásával végződő jelenetsorral mutat be, hagyományos értelemben vett cselekmény nélkül.

A különleges hangzásvilágú, de több népzenei motívumot is tartalmazó művet az Orosz Balett balettimpresszáriója, Szergej Gyagilev rendelte meg, és erre született a legendás táncos Vaclav Nyizsinszkij egyik legsikeresebb, a modern balett alapjait megteremtő koreográfiája. Az ősbemutató 1913-ban volt Párizsban, és a zenetörténet egyik legnagyobb, egyben legellentmondásosabb botránya kapcsolódik hozzá.

A történet szerint a pár héttel korábban átadott Théâtre des Champs-Élysées-t dugig megtöltötte az 1910-es Tűzmadár sikerén felajzott közönség, a páholyokban a polgári szalonok hagyományos ízlésű, jómódú népével és zsöllyében az újra, provokatívra vágyó bohémekkel. Sokan már a darab legelején annyira kiakadtak a furcsa zenétől, majd a szokatlan tánckoreográfiától, hogy hangosan tiltakoztak. A ribilliótól a táncosok nem hallották a (közel száztagú) zenekart, Camille Saint-Saëns kirohant a nézőtérről, ki kellett hívni a rendősöket, a kritikusok meg később mindennek elmondták az alkotókat. A premiernek hatalmas irodalma van, de érdemes elolvasni a Fidelio tavalyi cikkét, mely szerint a táncosokat ötször tapsolták vissza, és az újságokban szó sem volt botrányról – a bemutató körüli legenda később keletkezett.

Ha érdeklik a párizsi premier miatt leginkább a francia nevén ismert Sacre du Printemps zenei és kultúrtörténeti érdekességei, a beágyazott linkre kattintva a koncertet az Index Facebook-oldalán szöveges szakkommentárokkal hallgathatja.



Rovatok