Index Vakbarát Hírportál

Ötmillióval segítették hazai dj-k a zeneipar háttérdolgozóit

2020.05.07. 14:40 Módosítva: 2020.05.07. 15:52

Ötmillió forintot gyűjtött össze a Rádió 1 tizenkét dj-je a zeneipar jelenleg munka nélkül maradt háttérdolgozóinak. A pénzt részben egy 12 órás koncert megszervezésével gyűjtötték.

Két dj, Lotfi Begi és Andro kezdeményezésére adott 12 dj 12 órás maratoni koncertet a Gödöllői Királyi Kastély kertjében. A fellépők között volt például Bárány Attila, Metzker Viktória vagy Purebeat. A hallgatók a Rádió 1-en, illetve a rádió közösségi oldalain követhették a koncertet. A dj-k az április 25-i koncert után egy hétig gyűjtöttek támogatásokat, a hallgatók mellett több cég, illetve maga a rádió is beszállt, így jött össze végül ötmillió forint.

Az összeget a Fábián Juli Emlékalapítvány kezeli, akik egyébként is hasonló tevékenységgel foglalkoznak, a beteg, szociálisan rászoruló vagy más okból keresőképtelen előadókat támogatják

– mondta Lotfi Begi. Az ötmilliós felajánlásból előreláthatóan kb. 50 olyan embert támogatnak majd, aki a zeneiparban háttérmunkásként dolgozik, a járvány miatt azonban bevétel nélkül maradt (az ő helyzetükről itt is írtunk). A pénzt pályázat útján osztja majd ki a Fábián Juli Emlékalapítvány. 

Egy napja írtunk arról, hogy más zenészek, például Pély Barna és Náksi Attila is jótékonykodni kezdtek: ők mondjuk azért is, mert miután nyilvánosságra hozták, hogy milyen közismert magyar előadók kaptak a koronavírus-járvány miatt az EJI-től (Előadóművészi Jogvédő Iroda) és az Artisjustól támogatásokat, és jó nagy felháborodás kerekedett a dologból, inkább továbbadományozták a nekik megítélt összeget.

Frissítés: A kezdeményezésre úgy tudjuk, reagált Majka is, aki további félmillió forinttal támogatta azt.  Majka volt egyébként korábban az egyik, aki szót emelt az Artisjus- és az Eji-támogatásai ellen.



Rovatok