Index Vakbarát Hírportál

Készülőben a legális kalózlemez

2021.01.06. 17:01

Hé, kalóz!

A Pet Kupa meghangszereli a jótékony nyári tiszai szemétszedések alkalmával megírott dalait. Az első nóta már el is készült, hála Vastag Gábor zenésznek.

A Pet kupások immáron nyolc éve gyűjtik lelkesen a tiszai szemet.

Az egész nyári szemétgyűjtő verseny teljesen civil vonalról indult. Természetfilmesek találkoztak munkájuk során azzal a jelenséggel, hogy milyen megdöbbentően szennyezettek a tiszai árterek.

A kezdeményezés egyik ötletgazdája, Molnár Attila Dávid már nyolc éve verbuvál csapatot. Nyáron tíz napon keresztül játszva dolgoznak és tesznek meg mindent egy tisztább jövőért.

Tavaly nyáron, ahogy azt korábban már az Index is megírta, több mint 6 tonna szemét gyűlt össze.

Az évet pedig zenéléssel kezdték a Pet kupások; Vastag Gábor, aki többek között A Kutya Vacsorája nevet viselő együttes zenésze, évek óta rendszeres résztvevője a Pet Kupáknak.

Ilyenkor ez a másfél hét átalakul a „petesek” számára egy külön kis birodalommá. Az első pár nap fahulladékból és vízből kihalászott palackokból a csapatok hajókat építenek,

AMIK NEMCSAK FUNKCIONÁLISAK, DE KIFEJEZETTEN LÁTVÁNYOSAK.

Majd vízre szállnak, és csorognak le a folyón, hogy további szemetektől szabadítsák meg a fuldokoló Tiszát. Ezeket pedig már a hajókon szétválogatják, így a nap végére már külön szelektálva van a hulladék.

A tizedik nap végén a győztes csapat az lesz, amelyik a legtöbb petákot gyűjti, ami egy ottani fizetőeszköz. Petákokat az összegyűjtött, letaposott, bezsákolt szemetekért lehet kapni, és vannak különböző vetélkedők is.

Minden évben van egy Ki mit tud?, amit ott Petasztrának hívnak. Ez egy verseny, ahol mindenki más produkcióval készül. Vastag Gábor eddig minden évben írt egy dalt, de rajta kívül is akadt más, aki így fejezte ki ottani élményeit.

Most Vastag Gábor és Molnár Attila Dávid kitalálták, hogy ezekből a dalokból összeraknának egy lemezt.

Nekiálltam meghangszerelni azokat a dalokat, amik két szúnyog- vagy bögölycsípés között születtek, a Tiszán ringatózva a kellemes negyven fokokban. Olyan köntösbe szeretnénk bújtatni ezeket a számokat, amiből egy 13-14 számból álló kiadvány kerekedik majd ki, hozzátenném, mindegyik dal külön stílus. Most két dal készült el, amiből egyhez egy videót is szerkesztettünk

– meséli Vastag Gábor, akit zenei körökben leginkább Vasti néven ismernek.

A Hé, Kalóz! videóklipje felöleli a komplett nyolcéves történetet. Részleteket mutat be a hajók építéséről, a szemét hömpölygéséről, a lelkes Pet kupásokról.

Ha valakit érdekelne a versenyen kívüli szemétgyűjtés, vagy többet szeretne megtudni magáról a nyári programról, keresse fel a Pet Kupa weboldalát.



Rovatok