Index Vakbarát Hírportál

Még el sem múlt, máris készülhetünk a télre

2021.02.23. 09:20

Széles a zene országútja, szinte végtelen, és ez alighanem így van jól. A pandémia pedig csak tovább tágított ezen a horizonton, amit lehet örömmel fogadni, szeretve figyelni, és lehet fanyalogni, kisujjat eltartva lapozni, hogy jé, mennyi mindenki felbukkan a kották sugárútján,

ám a zenei ízlést csak úgy lehet csiszolni, ha figyelünk és hallgatunk.

Erről a végtelen, violinkulcsokkal nyitható ajtók világból érkezett egy levél a virtuális postaládába.

A ládában egy levél, ismeretlen kézírás

A feladó… nagy ég! Ébren vagyok, vagy ez álom még?

– énekelné Charlie a Skandináv éjszakákban, de ez a küldemény ezúttal a Lucky Gentlementől érkezett. Aki járja Magyarország tájait, talán belefutott már a csolnoki Jurásek testvérekbe. Ha nem, elárulom, ebben a cikkben éppen ők jönnek velünk szembe.

Esetükben olyan zenei formációról van szó, amely előszeretettel dolgoz fel megírt dalokat. Vagyis énekelnek ők mindent a múltból, Tom Jonest és Frank Sinatrát, countrymuzsikát – nagy kedvencük Dean Martin és Paul Anka –, de ezúttal a 76 éves francia énekes, Gérard Lenorman 1972-es dalát vették elő, eredeti címe: Les matins d'hiver. S ha már leporolták, pontosabban felújították, a járvánnyal terhelt, nehéz időkben mindjárt szerelmes dallá formálták. 

Reményeik szerint az újrakezdés vágyáról szól. A Mielőtt eljön a tél című dalhoz szöveget írtak, klipet is forgattak Lux Ádám színművész röpke közreműködésével. Minderről Jurásek Dániel így fogalmaz a levélben:

Már évekkel ezelőtt beleszerettem ebbe a csodálatos szerzeménybe, s mikor Balázs testvéremmel úgy döntöttünk, hogy a következő produkciónk egy romantikus dal lesz, nem volt kérdéses számunkra, mi is legyen az. A szöveg néhány nap alatt született meg, szinte magától értetődő természetességgel jöttek a gondolataim a csodálatos zene hatására. A tél motívuma az egyetlen közös pont az eredeti dallal.

Nézve és hallgatva a klipet, valóban sikerült a költő Vajda János szellemiségét megidézni. Éppen annyira romantikus, mint amennyire dekadens. Éppen annyira illik a pandémiás bezártsághoz, mint amennyire mutatja, hogy a zene a legnehezebb időkben is utat tör magának.

Járjunk hát nyitott szemmel és füllel a zene birodalmában, mert így megadatik a lehetőség arra, hogy tudjuk, merre menjünk tovább, s mit vigyünk magunkkal.

Melyik dalt vinné magával?

  • 51
    Lucky Gentlemen (feldolgozás)
  • 17
    Gérard Lenorman (eredeti)

A szavazáshoz segítség, de az ínyenceknek, a hetvenes évek francia dalainak szerelmeseinek is álljon itt az eredeti Les matins d'hiver nóta is, amelyet személyesen Gérard Lenorman ad elő.



Rovatok