Index Vakbarát Hírportál

Grammy-gála: a járvány ellenére is összegyűlt a zeneipar krémje

2021.03.15. 06:07

Magyar idő szerint hétfő hajnalban tűzték műsorra a 63. Grammy-díj-átadót. A zeneipar legnívósabb eseménye a nézők szerint nem ment zökkenőmentesen. Igaz, hogy a 2021-es díjátadó szezon online zajlik, de az idei Grammy még a rendhagyó körülményekhez képest is kissé amatőrre sikeredett. Az elő show legalábbis biztosan. 

Háborog a közösségi média, röpködnek a „szebbnél szebb” jelzők. A legfőbb kategóriákban Amerikában csak este hirdettek győztest, így a nagybetűs átadó nálunk hajnali 1 órakor kezdődött. Igen ám, de Grammy-díjat 83 kategóriában hirdettek, így az elismerések nagy részét, azaz több mint 70 díjat már korábban kiosztottak.

Díjat nyert Beyoncé 9 éves lánya, Blue Ivy. Lady Gaga és Ariana Grande behúzták a legjobb popduó-kategóriát. A 19 éves Billie Eilish sem tért haza üres kézzel. A show-t a Grammy Awards élőben közvetítette, a műsorvezető Jhené Aiko volt. A díjátadó ezen része jócskán megosztotta a közönséget.

A Grammyt nem érdekli senki más, csak a fehér popsztárok. A nyertesek köszönetmondását nem adják a televízióban, a műsorvezetők rasszisták, a neveket helytelenül ejtik ki, a hangzás és a képminőség borzalmas, folyton akadozik az adás. Keserű szájízzel nézem ezt a tiszteletlenséget

– írta egy Twitter-felhasználó. 

Tudniillik, akármennyire is fájó leírni, de a díjak zömét ismeretlen, nulla reklámértékkel rendelkező zenészek kapták, ráadásul rengeteg külföldi előadót is jelöltek, akinek a neve ugyebár nem az angol nyelvre illik… Sokak szerint a Grammy szervezői nem is fáradoztak azon, hogy a tévében is leadják a kevésbé felkapott nyertesek neveit. (Persze ez az opció sem megvalósítható, mármint az, hogy egész nap a díjátadó menjen a CBS-en. Ennyi győztest kihirdetni hosszú órákba telik…) 

A nagybetűs ceremónia 

Az elő show bár gyengére sikeredett, a Trevor Noah vezette főműsor atmoszférájára nem lehetett panasz. Mintha csak egy tehetségkutatóra kapcsolt volna át az ember, olyan családias hangulatban vette kezdetét a ceremónia. Elsőként Harry Styles lépett színpadra, aki felsőtestet villantva, egy zöld boával a nyakában adta elő Watermelon Sugar című számát. A brit közönségkedvencet a néhány órával korábban már díjazott Billie Eilish követte, aki everything i wanted című dalát énekelte el, méghozzá egy autó tetejéről. A fiatal tehetség után a Los Angeles-i csajbanda, a Haim, majd a texasi soulegyüttes, a Black Pumas zenélt.

DaBaby egy templomi kórust megszégyenítő körítéssel rappelt. A következő fellépőről, Bad Bunnyról kiderült, ő volt 2020 legtöbbet hallgatott előadója. Dua Lipa tetőtől talpig rózsaszínben lebegett be a színpadra, és énekelte el Levitating és Don’t Start Now című slágereit. 

Zenélt a Bruno Marsból és Anderson. Paakból összeálló duó, a Silk Sonic is. Taylor Swift erdei manónak (vagy tündérnek?) sem utolsó, a produkciója egyenesen az erdőbe repítette a közönséget: a nézők a szentjánosbogarakkal keringőzhettek egyet. A ceremónián megemlékeztek a tavaly elhunyt zenei csillagokról, köztük Little Richardról és Kenny Rogersről is. 

Mickey Guyton az első fekete előadónő, akit countrykategóriában jelöltek, így az ő előadása már önmagában történelmi eseménynek számított. Maren Morris és John Mayer produkciója legalább ugyanekkora siker volt. Post Malone is fellépett, és úgy tűnt, mintha egyenesen a viharfelhők tetején sétálna. 

Megan Thee Stallion produkciójában a burleszk és a sztepptánc keveredett a hiphopzenével: felcsendült számos, TikTokon elhíresült dal, például a Savage és a Body is, na meg a Cardi B-vel közös WAP. És ha fenékrázás, akkor Cardi B sem maradhatott ki a buliból – Up című vadonatúj dalát vitte színpadra. 

Lil Baby rendőrökkel és tüntetőkkel eljátszott műsora szintén a BLM-mozgalom előtti tisztelgés volt: még Joe Biden nevét is megemlítették, változást követelve az új elnöktől. Doja Cat nem keseredett el, hogy nem ő lett az év felfedezettje: futurisztikus előadásával mindenkit elvarázsolt. 

A közösségi média egész éjjel lázban égett a dél-koreai bandáért – a rajongók kedvence minden bizonnyal a BTS volt. A fiúk Dynamite című dalukat adták elő. Az este utolsó fellépője Roddy Rich volt, aki zongora mögül muzsikált a publikumnak. 

A főbb kategóriák díjazottjai

  • A legjobb új előadónak járó díjat Lizzo adta át, az elismerést pedig a slágert slágerre halmozó Megan Thee Stallion zsebelte be. És ha ez nem volna elég, a fiatal előadóművész Savage című zenéjének remixváltozata megnyerte a legjobb rapdal kategóriáját is. 
  • A Grammy idén igyekezett segítséget nyújtani a koronavírus-járványt megsínylő kluboknak, bároknak, zenei helyszíneknek. A legjobb countryalbum kategóriában JT Gray, a Station Inn tulajdonosa adta át a díjat a győztesnek, Miranda Lambertnek. 
  • A legjobb pop szólóelőadás kategóriában Harry Styles és a Watermelon Sugar diadalmaskodott. Ez Styles legelső Grammy-díja, így a visszafogott nyilatkozat ellenére biztos nagy volt az öröme.
  • Legjobb rap/ének együttműködés kategóriában Anderson .Paak Lockdown című dala győzött. 
  • Legjobb latinpop-album kategóriájában Bad Bunny lemeze, a YHLQMDLG vitte el a pálmát.
  • Az év dala a H.E.R. alkotása, a Black Lives Matter mozgalommal elterjedt I Can’t Breath lett. 
  • 2020 legjobb popalbuma Dua Lipa lemeze, a Future Nostalgia lett. Nem is csoda, hiszen az album legtöbb kislemeze hatalmas siker volt.
  • Beyoncé történelmet írt, hiszen a legjobb R&B-előadás kategória megnyerésével – huszonnyolcadik győzelmével – ő lett a Grammy történetének legtöbbet díjazott női előadója. 
  • Az év albuma Taylor Swift Folklore című lemeze lett. Igazi csapatmunka áll az album mögött, hiszen a díjat öten vették át, és még csak nem is az énekesnő volt az első, aki szóhoz jutott. 
  • Az év felvétele kategória győztese Billie Eilish lett, méghozzá az everything i wanted című dalával, így az ifjú tehetség végül két díjat is hazavihetett. 

A nyertesek teljes névsora elérhető a Grammy Awards honlapján



Rovatok