Index Vakbarát Hírportál

Maratoni vetítés és díjátadó az ötödik Magyar Klipszemlén

2021.10.11. 12:14

Október 14-én a budapesti Akvárium Klubban díjazzák az elmúlt két év zenei videós termésének legjobbjait. 1042 benevezett kisfilm közül kerülnek ki a győztesek, az esti díjátadó gála előtt déltől öt helyszínen klipvetítéssel, koncertekkel és szakmai programokkal is készülnek a szervezők.

Ez már az ötödik alkalom, hogy megrendezik a magyar zenei videók versenyét, amely a kezdeti kétnapos, Toldi mozis klipvetítésből szakmai minifesztivállá nőtte ki magát: 2019-ben már négy helyszínen, koncertekkel, előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel töltötték meg a termeket, és harminc díjat osztottak ki az esti gálán.

A Magyar Klipszemle célja annyi, hogy legyen egy platform a hazai zenei videóknak, érdemes legyen jó klipeket gyártani, és legyen rá alkalom, hogy azokat nagyvásznon is megtekinthesse a közönség. Az idei versenyre benevezett 1042 klip közül a szervezők kétszázat juttattak tovább, a látottak alapján kategóriákat alkotva, végül a tíztagú szakmai zsűri választotta ki a győzteseket.

Az idei verseny döntnökei:

  1. Bicsérdi-Fülöp Ádám (a Kreatív szerkesztője)
  2. Daphne Samaras (rendező, Kinopravda)
  3. Kamau Makumi (zeneszerző, producer-énekes, a Mary PopKids zenekar frontembere)
  4. Martin Wanda (fotográfus)
  5. Pater Sparrow (filmrendező/látványtervező)
  6. Ráday Dávid (a Proud Productions társtulajdonosa, a Sziget kreatív vezetője, a Hello Wood társalapítója)
  7. Reich Dániel (operatőr)
  8. Spáh Dávid (rendező)
  9. Szabó Tomi (vágó)
  10. Törőcsik Franciska (színész, az Anima Sound System énekese)

Hogy kik kapják a díjakat, az majd október 14-én derül ki, az Akvárium Klubban zajló gálaesten. A Magyar Klipszemle Facebook-eseményében részletes menetrendet is találhatnak az érdeklődők, délután 2 órától öt helyszínen klipmaratonnal, koncertekkel, szakmai programokkal és afterrel is készülnek a szervezők.

A Teraszon akusztik koncertet ad többek közt a BlahalouisianaAzahriah, Járai Márk és a Carson Coma, a Volt Lokálban pedig a klipekhez, illetve a magyar könnyűzenei iparághoz köthető szakmai kérdéseket körbejárva tartanak kerekasztal-beszélgetéseket. Bemutatkozik a magyar filmeseket és könnyűzenei szereplőket összekötő BLEND programja, de megismerkedhetünk a magyar könnyűzenei export lehetőségeivel is, és a Hangfoglaló pályázatos esettanulmányokkal. Szó lesz a nemi szerepek reprezentációjáról a klipekben, és betekinthetünk az alkalmazott zeneszerzés, azaz a reklámos, filmes zenegyártás világába is. A program zárásaként Sajó Dávid beszélget Azahriah-val, Beton.Hofival, Fekete Giorgioval, Lil Frakkal és Miller Dáviddal.

Az este 9-kor kezdődő gálán összesen 19 kategóriában osztanak díjat, a házigazda Fluor és Beton.Hofi Ádi vezényletével. A kategóriagyőztesek nyerhetnek fesztiválfellépési lehetőséget, klipkészítési támogatást és ajándékcsomagot is, az est fődíjasa pedig 1,5 millió forint értékű eszköz- és egyéb gyártásierőforrás-hozzájárulást tartalmazó nyereménnyel térhet haza.

A belső helyszínes programok oltási igazolvánnyal látogathatók.



Rovatok