Index Vakbarát Hírportál

Van az a pénz, amiért ők kutyába, mi pedig a Müpába megyünk

2022.01.20. 12:38
A Magidom zenekar izgalmasnak ígérkező koncertszínházi estet tart, ami azoknak is csemege lehet, akik eddig nem ismerték a munkásságukat.

Megjelent a Magidom Újragondolva című dupla lemezének első része. A hatszámos albumon a zenekar korábbi kedvenc szerzeményei szerepelnek vonós és fúvós hangszerekkel színesített átértelmezett változatokban. A dalokat január 21-én a Müpában élőben is meg lehet hallgatni a Magidom Életközeli élmény című koncertszínházi produkciójában, ami igazi összművészeti csemegének ígérkezik. A zenekar tagjai mellett vendégzenészek, egy színművész és egy képzőművész egészíti ki a Magidom vízióját.

A Magidom 2010 óta működik, az alternatív gitárpop stílusában mozgó zenekart egy testvérpár, egy unokatestvér és két barát alkotja. Számaik változatosak, de ami mindegyikben közös, az a történetiség. Mindegyik daluk egy külön világot és életérzést sűrít magába, amit hallgatóként könnyen fordítunk le saját életünkre. Témáik széles skálán mozognak a társadalomkritikától az öniróniáig, mindez humoros és lírai stílusban megfogalmazva. Pont ezért lehet valóban életközeli élmény január 21-én a Müpában megrendezett koncertszínházi előadásuk, ahol vendégzenészek közreműködésével, áthangszerelve adják elő kedvenc dalaikat, kiegészülve Egyed Brigitta színművésszel, aki egyfajta porondmesterként köti össze a számokat, Bojti Erzsébet látványtervező pedig a koncert alatt egy kezdetben üres vásznat tölt meg élettel.

Szokatlan és pont ezért izgalmas koncepció ez a zenekar részéről, amiről Benyhe Bernátot, az est rendezőjét kérdeztük, aki több zenekari taggal rokoni kapcsolatban áll, de objektíven megítélve is szimpatikus számára, hogy a Magidom nem ragad le a jól beváltnál, és mer kísérletezni.

Szenvedéllyel csinálják, amit csinálnak, nagyon bírom őket emiatt. A holnapi koncert egyfajta kisöccse volt pár éve, mikor a Duna Palotában Egyed Brigitta segítségével már belefűztük a színházi vonalat az előadásba. Szóval kísérleteztünk már a műfajok vegyítésével, de most más térben és formában történik mindez, illetve a dalok fele is lecserélődött. De az már akkor bebizonyosodott, hogy koncert és színház megáll egymás mellett, ehhez adódott most a Müpa látványa, amiből logikusan következett, hogy a vizuális részére is figyeljünk, így jött a képzőművészeti szál. Rendezőként kihívást jelentett, hogy miként tudjuk úgy összefűzni a számokat, hogy ne erőltessünk egy történeti ívet a dalok közé, de mégis legyen egy átívelő szál. Ebben segít a többféle művészeti ág, hogy ne egy tetőpontokkal teletűzdelt, klasszikus drámai előadást kapjunk, de mégis mondjunk és adjunk valamit.

A zenekar 2021-ben három dallal jelentkezett. Az Ó egek, a Színarany már egy új lemezanyag előfutára, illetve a Van az a pénz című számuk is, amihez Elek Ferenc és Pelsőczy László színészekkel forgattak egy klipet, amiben viccesen lementek kutyába. A háttérben azonban egy átdolgozásalbumon is munkálkodtak a tagok, amire az elmúlt tíz évük dalaiból válogattak. Az Újragondolva című, két részletben megjelenő lemez első fele már elérhető az ismert streamingplatformokon.

Benyhe Robi dalszerző, énekes-gitáros a következőket mondta az új albumról:

Az Újragondolva lemezzel az volt a célunk, hogy legyen egy rendhagyó lenyomata a már több mint tízéves zenekari történetünknek. Néhány közönségkedvenc dal kiválasztása egyértelmű volt, van viszont jó pár olyan régi számunk, amelyek anno nem sok emberhez jutottak el, de mi azért nagyon szeretjük őket, ezért ezen a lemezen új oldalukról szeretnénk őket bemutatni a közönségnek. Erős Marci barátunkkal dolgoztunk a dalokon, időközben egyre több hangszerelési lehetőség jutott eszünkbe, ezért az albumot végül két eltérő hangulatú kislemez formájában adjuk ki. A most megjelenő anyagon a vonós-fúvós alapú, klasszikus hangulatú átértelmezések kapnak helyet, a lemez februárra tervezett második felén pedig kisebb stíluskavalkád várható.

Január 21-én, a Müpában lehet meghallgatni a dalokat a Magidom Életközeli élmény című koncertszínházi produkciójában. Az előadás során csak úgy sodródunk majd az eseményekkel, a zenekarral karöltve izgalmas dalokba csomagolt kalandokon át tarthatunk a nincsből a van felé.

Addig is ráhangolódásnak érdemes meghallgatni azt az öt újragondolt dalt, amelyek áthangszerelt verziójához videót is forgattak:

Valakik szerint

Csillagász

Avar a fákon

Natúr

Csomagol az idő

A koncertre jegyek még kaphatók a Müpa honlapján



Rovatok