Index Vakbarát Hírportál

Ingyenes koncertek lesznek a hétvégén

2022.06.07. 16:25

Kiss Tibiék lenyomják az Aranyakkordot, miközben a Parno Graszt harminc gyertya lángját és legjobb nótáit fújja el, mindeközben a mesemondás koronázatlan királya, Berecz András mesél – mindez egy hétvége alatt Zsámbékon. Gatyát felkötni, rengeteg ingyenes programmal érkezik a Sambucus Zsámbéki Bodzafesztivál.

Zsámbék a nevét a település ezernyi virágzó bodzabokráról kapta, a bodza latin Sambucus nevéből eredeztetik. Bodzavirágzás idején itt gyűlnek össze a kortárs zenei szcénát meghatározó alkotók a város inspiráló történelmi emlékei között, a kora középkori romtemplom vonzáskörzetében fekvő zöld sziget, a Zárdakert színpadán 2022. június 10–12. között.

Pénteken az újjáalakult Chalga nyitja a sorozatot Fekete Bori énekesnővel a színpadon, majd a Mordai folk-rock bandája következik, hogy a felsejlő folkalapokon igazi rockzenével üssék szét a színpadot. Természetesen a Blahalouisiana sem maradhat ki. Ferenczi György virtuóz szájharmonika-futamokkal és rackáival édesíti meg a péntek éjszakát.

Szombaton a családokat Rutkai Bori Bandájának gyerekkoncertje várja délután, majd érkezik Szeder Szabó Krisztina duója. Különleges zenei színfolt a magyar piacon a Nasip Kismet török–magyar formációja, amelyet Arif Erdem Ocak, a 2021 óta Budapesten élő ismert török zenész hívott életre. Az este ezután elszabadul, hiszen színpadra áll az idén harmincadik születésnapját ünneplő Parno Graszt, akik oláhcigány-zenéjükkel elképesztő energiákat mozgatnak meg. De az este itt nem áll meg, hiszen érkezik a Los Orangutanes, a Magyarországon megalakult latin-amerikai cumbiaegyüttes Ivan Tabeira uruguayi énekessel az élen, Alex Torres perui gitárművésszel és társaikkal elindul a latin parti.

Táncoljatok és énekeljetek!

Vasárnap délután a gyerekeket várja Paár Julcsi énekes és zeneterapeuta Kerekerdő című produkciója, amelyben egy csodálatos világ elevenedik meg. A Hét Hat Clubbal pedig a Django Reinhardt-féle cigány jazz és a balkáni bulik egyfajta fúziója áll színpadra az árnyas fák között a nemzetközi zenészkollektíva előadásában, akik utcazenészként alakították a formációt, a világ minden tájáról merítve inspirációjukat. Az este porgramjára végül Kiss Tibi és Vastag Gábor Aranyakkordja teszi fel a koronát: a Quimby-frontember és a Quimby-közeli gitáros-producer-hangmérnök közös dalkeltetője egyfajta kísérleti zenei műhely, játszótér, ahol a játékszer a zene és a szöveg.

A fesztivál kiegészítő programjaként a Zsámbékon élő színművész, Szarvas József a fesztivál alkalmából megnyitja portáját a vendégek előtt. Lesz Kiskalász-koncert, Tündérkert-könyvbemutatók, este pedig Berecz András meseestje várja az érdeklődőket a szomszédban egész napos lovaglási lehetőséggel.

Szombaton és vasárnap az esti koncertek között a Ceative Crater Kör gólyalábas és tűzshow-ja szórakoztatja a résztvevőket.



Rovatok