Index Vakbarát Hírportál

Hajós Andrást nem lehet meglepni, amióta látta Dzsúdlót a nagymamája fülbevalójával az orrában

2022.10.08. 19:03
Mindjárt itt van a 06. Magyar Klipszemle, ahol közösen nézhetjük meg a legfrissebb hazai videóklipek legjavát.

Rohamtempóban közelít a 6. Magyar Klipszemle, ami október 13-án újfent lehetőséget biztosít arra, hogy a legfrissebb magyar videóklipeket méltó módon, széles vásznon élvezhesse a szakma és a közönség.

Ahogy az eddigi években, úgy idén is több kategória szerint kapnak elismerést a legkiemelkedőbb alkotások. Ezúttal 644 darab beérkezett klipből készült el az a 144 darabos shortlist, amire a közönségtől 18 622 szavazat érkezett. A klipeket ezt követően a szakmai zsűri pontozta. A szemlézett alkotások mellett 4 videó premierje lesz az eseményen.

Azt érzem, hogy sokkal jobb a mai fiatal zenészeknek, mint nekünk volt, mert összeállt egy olyan kör, amihez ma egy fiatal zenész fordulhat, ha el akar indulni. Nem a semmiben, a reménytelenül »internetre pakolásban« vagy a végeláthatatlan klubozásban kell csak hinniük, hanem van egy kulturális intézményi háló, ami segíti őket. A klipnek iszonyú nagy szerepe van. Én biztos, hogy szédülni fogok ennyi kategória előre-hátra nézése közben, de ez egy jó buli. Nagyon szurkolok, hogy mindenkit megismerjek, mert a Klipszemlére úgy szoktak beöltözni a srácok, hogy teljesen máshogy néznek ki, mint a klipben – mióta közelről megnézhettem Dzsúdlót a nagymamája fülbevalójával az orrában, úgy érzem, nem tud meglepetés érni. Vidáman készülünk Tillával arra, hogy ez egy jó buli lesz, és sok klassz klipet látunk, ami fontos dolog

– mondja Hajós András, a Dalfutár című műsor alkotó-műsorvezetője.

A szakmai zsűriben Anger Zsolt színész-rendező, Lábas Viki énekesnő, M. Deák Kristóf operatőr, Stámusz Dániel rendező-operatőr, Szentgyörgyi Bálint rendező-forgatókönyvíró, Szombat Éva fotográfus, Turai Barna digitálistartalom-készítő és Varga Ferenc újságíró foglalnak helyet. Az esemény műsorvezetői Till Attila és Hajós András lesznek. 

Olyan, mintha az egyik legjobb fesztivál line up-ot raknánk össze, és utána megbuliztatnánk az egész népet. Összeszámoltam, hogy az elmúlt nyolc évben 45 darab klipet forgattam, tapasztalt vagyok azzal kapcsolatban, hogy miként zajlik egy klipforgatási folyamat. Nagyon örülök, hogy végre díjazva van az, hogy hány háttérembernek milyen mennyiségű munkája van abban, hogy egy klip összejöjjön ma Magyarországon. Nagyon nagy a médiazaj, de úgy érzem, jó döntések születtek a zsűri részéről. Nagyon jó, hogy ilyen sokszínűek vagyunk, mindenkinek más a véleménye az adott képi világról

– árulta el Lábas Viki, a Margaret Island énekesnője.

A Klipszemle alapítója, azaz Miki357 szerint ez hazánkban az egyetlen olyan esemény, amin a zenészek, a zenei élet háttéremberei és a filmesek együttesen vesznek részt, hiszen a klip az a műfaj, ahol a legkülönbözőbb alkotói együttállások valósulhatnak meg.

A zenei videó az egyik legtermékenyebb ágazata a vizuális kommunikációnak. A Klipszemle azzal a céllal jött létre nyolc évvel ezelőtt, hogy a nagy videómegosztó portálok – és akkor még a zenei tévécsatornák – lehetőségein túlmutatva láttathassuk a hazai klipeket, ezáltal fókuszba helyezve a kiemelkedő alkotásokat. Emellett szerettük volna felhívni a kiadók és az előadók figyelmét a klipre mint a zenei stratégia fontos pontjára. Úgy gondolom, hogy a Hajógyár előremutató kultúrmissziót és vizuális színvonalat képvisel, emiatt nem volt kérdés a közös együttműködés.

Ugyanis a Klipszemle idén az egy éve született Hajógyár összefogásával valósul meg. Utóbbi pedig egyéves szülinapja alkalmából színes programokkal szövi át a Klipszemlét.

Fellép Kemény Zsófi és Agócs Marci, OIEE, a Slow Village, AKC Misi és a Ricsárdgír.

A koncertekkel párhuzamosan szakmai beszélgetések lesznek, amiknek a szerkezeti felépítésében a Hajógyár aktívan részt vett. A videóklip-vetítés és az azt követő díjátadó születésnapi bulivá fog alakulni, ahol Hundred Sins és kollektívája, valamint a WAVY indítja be a bulit. 

A Klipszemle programjáról részletesen a rendezvény Facebook-eseményében olvashat.



Rovatok