Index Vakbarát Hírportál

Az öngyilkosság gondolatával küzdenek a magyar fiatalok

2024.03.28. 15:56

Nem mondhatok le magamról című dalában az öngyilkosság témáját feszegeti a témát a Konyha zenekar.

Hozzánk eljuttatott közleményükben arról számol be a csapat, hogy naponta átlagosan négy magyar fiatal keresi fel a Kék Vonal lelkisegély-szolgálatot, mert fél, hogy kárt tesz önmagában. Éves szinten több mint 2000 esetben keresik fel a szervezetet olyanok, akik őket ért bántalmazásról számolnak be. A zenekar arra próbálja felhívni a figyelmez új dalával, hogy van kihez fordulni. 

A tudósok szerint minden ember életében van 8-10 nagyobb krízis, mindenkiében máskor és más jellegű. Ezekben a helyzetekben könnyen érezhetjük azt, hogy fájdalmunkban elveszítjük az irányítást a sorsunk fölött, és nem mindegy, hogy ilyenkor milyen döntéseket hozunk. Ez a dal is egy – utólag szerencsére átmeneti – krízishelyzetben született, egy szakítás utáni este, amikor azt éreztem, hogy bár kecsegtető lenne ámokfutásba kezdenem

– fogalmaz a dal keletkezéséről Szepesi Mátyás, a Konyha zenekar frontembere.

A dalhoz készült videóklip Lehel Olivér rendezése, főszerepben pedig Palugyai Sárát láthatjuk. Az alkotás operatőre Ritter Doron volt.

Naponta négy fiatal

A banda kezdeményezéséhez a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány is csatlakozott. A szervezet több mint 30 éve működtet ingyenes krízisvonalat gyerekeknek, kamaszoknak, felnőtt fiataloknak. 2023-ban több mint 20 ezer megkeresést kaptak telefonon, chaten vagy levélben. Az esetek többségében szorongás, lehangoltság, magány és az önértékelési problémák kerülnek elő.

Az elmúlt évben 1200 beszélgetés szólt érzelmi bántalmazásról, 500 alkalommal derült ki, hogy a hívót súlyosan elhanyagolják, továbbá több mint 700 alkalommal fizikai abúzus miatt kerestek segítséget. Ezen felül mintegy 500 gyerek mindennapjainak része a kortársaik által elkövetett bántalmazás, és 363 alkalommal szexuális abúzusról beszéltek a Kék Vonal megkeresői. Naponta átlagosan 4 fiatal hívja a 116-111-es számukat, mert fél, hogy önmaga ellen fordul.

A Kék Vonal névtelen, anonim és ingyenes szolgáltatásai azoknak a gyerekeknek és fiataloknak is lehetőséget és esélyt adnak a változásra, akik úgy érzik, nem tudnak a környezetükben lévő felnőttekhez fordulni. A tizenévesek, és fiatal felnőttek minden olyan személyes kérdéssel megkereshetnek minket, ami éppen foglalkoztatja őket

– fogalmazott Reményiné Csekeő Borbála pszichológus, a Kék Vonal szakmai vezetője. Hozzátette: „Természetesen nem minden helyzetben elég a beszélgetés, ahhoz, hogy jobb legyen, hogy biztonságba kerüljön egy fiatal. Ha egy gyerek veszélyben van, a cél az, hogy konkrét, segítséget szervezzünk számára. Nem csupán a fiatalok, de az értük aggódó felnőttek megkereséseit is fogadjuk”.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Rovatok