Index Vakbarát Hírportál

Mick Jagger újrakeverve is Rolling Stones marad

2 órája Módosítva: 2021.10.20 08:32
51

Tőled még egy halott is elélvez – üvölti Mick Jagger a Start Me Up című Rolling Stones-dalban, ami – hogy a dolog még bizarrabb legyen – a Rolling Stone magazin szerint a világ 8. legjobb sporthimnusza. De a rock & roll sosem lesz olimpiai sport, és nemcsak a túl sok dopping és drog miatt, hanem azért sem, mert a rockversenyzők számára túl kicsi az a dobogó, amire fel lehet állni.

Ami viszont biztos: a 40 éve publikált Tattoo You volt a Rolling Stones utolsó „aranyérmes” lemeze, amit most újra megjelentettek, ahogy kell, extrákkal és remaszterizálva. Start Me Up! – ha nem lennénk már így is eléggé beindulva.

1981. augusztus 24-én került a boltokba a Rolling Stones 16. nagylemeze, a Tattoo You, sokak szerint az utolsó „klasszikus” Stones-album, ami azért is különös, mert a lemez valójában a 1970-es években rögzített demókból, sessionöktől összerakott munka. 1980 körül éppen nem volt beszélő viszonyban az „önmagától elszállt” Jagger és a herointól szintén elszállt Keith Richards, ami a rock & rollban – főleg, ha dalszerzőpárosról van szó – nem éppen a legideálisabb felállás. A bajokat csak tetézte, hogy ennek ellenére a menedzsment leszerződött egy amerikai stadionturnéra, ami ugyebár 1982-ben Európában folytatódott.

Tovább

Nyolc év után ismét Budapestre látogat a Pet Shop Boys

tegnap, 12:35 Módosítva: 2021.10.19 18:06
216

Greatest Hits turnéjuk keretein belül érkezik Budapestre a Pet Shop Boys. A Dreamworld nevet viselő eseménysorozat a jövő évben kezdődik, a fővárosba 2022. július 6-án érkezik a fiúbanda, a Budapest Parkban fognak fellépni. A jegyértékesítés október 22-én reggel kilenckor indul.

A Pet Shop Boys egyébként 2014-ben koncertezett utoljára Budapesten, előtte 2018-ban Szegeden léptek fel. Az elmúlt 30 évben folyamatosan járták a világot, kimagasló popzenei színházat létrehozva. Előadásukról több neves brit lap is elismerően nyilatkozik, a Daily Telegraph szerint

Tovább

Bipoláris diszkó, fluid szexualitás és sok dilibogyó

tegnap, 07:17 Módosítva: 2021.10.20 06:01
36

Bebe Rexha a Better Mistakes című lemezének borítóján úgy néz ki, mintha Elon Musk új nője lenne, akivel űrkolóniát alapít, hogy Teslákat gyártsanak a földön kívüli létformáknak. A bipoláris zavarral küzdő ifjú művésznő bebizonyította, hogy egy 37 perces mesterkurzuson közös nevezőre tudja hozni az EDM-hatású zakatoló popot, a klasszikus olasz slágert, a K-popot és mindent, ami eladható egy képzeletbeli, 2021-es zenés expón. Megidézi a Queen Bohemian Rhapsodyját is, és képzett szoprán hangjával lazán hozza a feminista hiphop legszebb hagyományát.

Tizenhárom számot elintézni 37 percben, eddig ilyet jórészt csak a punkok tudtak, de most Rexha is, akinél úgy látszik, minden mindennel reakcióba lép. A Brooklynban született, albán felmenőkkel rendelkező művésznő olyan, mintha a Pirula-országból származna, ahol úgy eszik az kamaszok az antidepresszánsokat, mint mások az M&M csokit.

Brexa albán neve Bleta, ami dongót jelent, és hát az 1989-ben született művésznő mindenre rászállt már a pop illatos mezején, és kicsit olyan, mintha nem a sokoldalúságáról szólna a dolog, hanem arról, hogy még mindig keresi a saját hangját. Ezért kapásból eszedbe juthat Rita Ora, Martin Garrix és Cardi B is, így aztán Rexha dalról dalra definiálja újra az identitását. 

Tovább

Zene azoknak, akik nem elég szomorúak vagy magányosak

október 18., 18:06 Módosítva: 2021.10.19 12:38
36

Amikor a stílusi határokat elkezdjük kikoptatni, különféle előadók bukkannak fel. Olyanok, akik elengedték az egy-egy stílus vonalát képviselő gondolkodást, és átjárhatóvá tették az addig vaskosnak hitt kapukat. Ilyen volt anno David Bowie, a Queen, de hosszas zenei utazása alatt hasonló sokoldalúságot formált meg a Linkin Park, a Doors vagy Prince. Vannak, akiknek ez elragadtatóan sikerül, és vannak, akik belebuknak. Van azonban, amikor jogos a kérdés: vajon ez siker vagy bukás?

Ilyesmi zavar fogalmazódik meg az emberben, ha beleszagol Lingua Ignota (Kristin Hayter) munkásságába. Zenéjében annyi különféle irányzat tör elő, hogy sorolni voltaképp felesleges. A leginkább erőssé váló vonulatok, a nihilitás, az enyhe operás hatás, majd a poptól metálig és népzenéig minden megragad a dalokban, hogy kitöltse azokat. A feldolgozhatatlan hatásoktól az idegi zavarokat okozó hangzásokig minden előtör, és az ember még úgy is nehezen érti a dolgot, ha utánanéz a dalok keletkezési körülményeinek.

Tovább

Ha nem ugrál a közönség, kialszanak a fények a Coldplay-koncerteken

október 18., 14:16 Módosítva: 2021.10.19 12:33
63

Október 15-én megérkezett a Coldplay Music of the Spheres című albuma, amelynek megjelenése előtt egy nappal a környezetvédelmet zászlajára tűzve hirdetett világkörüli turnét a zenekar. A tagok vállalják, hogy a 2022-es koncertkörútjuk 50 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid kibocsátással jár majd, mint a 2016-os volt, a turnéhoz kapcsolódó zöld programjukba pedig úgy tűnik, a rajongóikat is igyekeznek bevonni.

A zenekar fenntarthatóság iránti elköteleződése eddig sem volt titok. Hogy ezt mennyire komolyan veszik, azt Chris Martin 2019-es nyilatkozata is alátámasztja – az énekes akkor azt mondta, nem indulnak lemezbemutató turnéra az Everyday Life című albumukkal, mert aggasztónak tartják a koncertjeik környezeti terheit. Azt is kiemelte, csalódnának, ha a következő körútjuk nem lenne karbonsemleges, a közelmúltban tett bejelentéseik pedig mind azt igazolják, hogy az elmúlt pár évben rengeteget dolgoztak azon, hogy összehozzanak egy környezetkímélő turnét.

Tovább

Szia Lajos! Tőlünk Niagara, tőled sivatagos.

október 15., 19:41 Módosítva: 2021.10.16 18:11
23
A BSW legújabb számában a leggyakoribb a pénisz egy sorra jutó említése, aki tűkön ült, hogy minél pontosabb képet kapjon a mokambo gang meztelen valóságáról, itt minden kívánt adatot megtalál, bátran nevezhetjük ezt a dalukat a Nagy BSW Péniszhatározónak. Curtis tárca nélküli miniszternek áll, ugyanis a szegényekért rappel, Tóth Andi klipjében pedig Törőcsik Franciska és Kamarás Iván mutatja meg, hogy miért nem szabad beleovlasni a másik telefonjába. Rúzsa Magdolna Drakulinának áll, és egy egész báltermet bedzsináztat, hogy kiszívja szép piros vérüket. Missh pedig egyből a klipje elején fejbe lövi magát, hogy aztán posztumusz folytassa, hiszen egy zombival szemben jóval alacsonyabbak az elvárásaink.

BSW - Gyere be velem (DUBAI GANG)

Gyere be. Bejött? Be is jött meg nem is. Hoztak is ajándékot, meg nem is. Volt is rajtuk ruha, meg nem is. Nagyon furcsa, hogy a magyar popban a dubai jelző eddig 100%-ban csak nőkre vonatkozott, és elég egyértelmű konnotációval. Most a Dubai nevet mossa tisztára (vagy mocskolja be) a BSW, hogy ezután minden más előadó zavarba jöjjön, ha dubaiozik. 

Demcsák Zsuzsa konferálja fel a dalt:

„Összetört jet-skisek, konfliktus a repülőgépen, rendőrség. Botrányosra sikerült a BSW klipforgatása Dubaiban, ahol végül kidobták a zenészeket a villájukból. A Mokambo Gang tagjait végül ki is tiltották az országból.”

Még hogy az angol futball szurkolók nem szalonképesek?! Ők legalább nem driftelnek a tengerparton. De azért álljunk meg egy szóra. Összetört jet-skisek??? Ilyen messzire merészkedtek flexelgetéseik közben, hogy szegény ártatlan jet-ski sofőröket törnek össze? Remélem, hogy ők másra gondoltak, mint amire én. Ezen kívül ország-várost se nagyon játszanék Demcsák Zsuzsával, mert elég nagy lenne a kavarodás. Mindegy, a lényeg, hogy hatalmasban vannak mokambóék, legtöbben atlétában vagy félmeztelenül, bízom benne, hogy, legalább 50 faktoros fényvédőkrémet használtak. De lehet, hogy kaptak egy kis napszurit, mert tőlük szokatlan módon egyből egy bókkal indítanak:

Gyere, gyere be velem, gyere, gyere be velem!

Annyira jó vagy és annyira tetszik a fejed!

Gyere, gyere be velem, gyere, gyere be velem!

Annyira jó vagy és annyira tetszik a fejed!

Minden nő álma, ez a bók: annyira tetszik a fejed. Szexi vagy nem? Fej 10, test 10, kisugárzás 0. De senki se aggódjon, Matyi egyből rendezi a sorokat, és kialakítja az erőviszonyokat:

Ha nem kapod be a pélót, majd bekapja más

Szopesz té le muro goj de putyi muro kár de násh

Miközben GTA feliratok jelzik, hogy ők még annál is keményebbek, amit eddig gondoltunk, még egy mentőövet kapunk tőlük, hogyan is kell elképzelni őket meztelen valójukban:

Bokáig ér a faszom mikor leng

Azt hallani rólad, hogy egy spúr vagy

Rólunk meg azt hallani, hogy a faszunk túl nagy

Ezek a faszfejek mindenhol odakúrnak

Azt már akkor tudjuk, hogy bokáig ér, amikor leng, de ugye „mit ér, mit ér két földteke, ha lóg az ember fél töke” (Kosztolányi Dezső). Ugyanitt az is kiderül, hogy esős vagy száraz évszak várható: 

„ Ó, ez már hivatalos

Tőlünk a pina Niagara, tőled sivatagos

Te fasszopó, ez már hivatalos

Kutyák vagytok és csak sétáltat a Szia Lajos ("na szia”)

Ahogy a leírásból kiderül, elég nemzetközire sikerült a szereplőgárda:

Lmen Prala az Orosz, T. Danny a Dealer, K. Kevin a Seftes, Tusják Milán a Patkány, Rico A.K.A. Mr. Eric a Csempész, László Máté a Kölyök, Bozzai Dávid az Olasz, Mráz Kicsi G József az Agy, Trizner Lola, Bachorecz Zoltán a Szlovák, Nagy Adri, Berényi Dorina és a Local Dancing King…

Na szia Lajos.

Tovább

Hét év után ismét Budapestre jön a OneRepublic

október 15., 14:27 Módosítva: 2021.10.15 19:23
16

A 2015-ös, telt házas koncertjük után ismét beveszik a Budapest Arénát a OneRepublic tagjai. Az énekes-dalszerző Ryan Tedder, valamint Zach Filkins és Drew Brown gitáros, Brent Kutzle basszusgitáros-csellista, Brian Willett billentyűs és Eddie Fisher dobos alkotta zenekar 2022. május 13-án áll színpadra a főváros legnagyobb fedett koncerthelyszínén. 

A már közel tizenöt éve működő zenekar annak idején a Dreaming Out Loud című albumával robbant be a köztudatba, amely egy húszmillió példányban elkelt kislemezt is tartalmazott. Az Apologize világsláger lett, és begyűjtött egy Grammy-jelölést. 

Tovább

Díjazták az elmúlt két év legjobb klipjeit

október 15., 11:21 Módosítva: 2021.10.15 15:44
59

Csütörtök este átadták az 5. Magyar Klipszemle díjait a budapesti Akvárium Klubban. A telt házas gálán Fluor Tomi és Beton.Hofi Ádi vezényletével 28 kategóriában hirdettek nyerteseket, beleértve a közönség-, illetve a különdíjasokat is. Összesen 35 kisfilm kapott elismerést, a fődíjat Gloria PTS című videója vihette haza, Kostil Luka rendezésében.

Idén két év kliptermését szemlézték. Az 1042 benevezett alkotásból először kategóriákba sorolva egy 200 darabos shortlistet állítottak össze a szervezők, majd a szakmai zsűri (Bicsérdi Ádám, a Kreatív szerkesztője, Daphne Samaras, a Kinopravda rendezője, Kamau Makumi zeneszerző és producer, Martin Wanda fotográfus, Pater Sparrow filmrendező és látványtervező, Ráday Dávid, a Sziget kreatív vezetője és a Proud Production társtulajdonosa, Reich Dániel operatőr, Spáh Dávid rendező, Szabó Tomi vágó és Törőcsik Franciska színész-énekes) ezeket igyekezett rangsorolni, ami egészen biztos, hogy nem volt egyszerű feladat. 

Tovább

OneRepublic: jöttek a semmiből, mentek a fény felé

október 15., 10:33 Módosítva: 2021.10.15 19:09
7

Közel kétéves csúszással, augusztus végén megjelent a OneRepublic új albuma, a Human, amely idáig hat kislemezslágert adott a világnak, és ezért nem lehetnek eléggé hálásak azok, akik szeretik a kétezres évek auto-tune pophimnuszait.

Ma, amikor minden egyben a saját ellentéte is, helye van az alternatív fiúzenekaroknak is, azoknak a csapatoknak, amelyek látszólag önálló alkotóműhelyek, de valójában a poptrendeket formáló iparági szakemberek vállalkozásai. Ezek a zenekarok csak annyiban különböznek a kilencvenes évek fiúcsapataitól, hogy az előadók maguk a „producermágusok”, és hangszereken is játszanak. És persze, valóban kell fül és tehetség ahhoz, hogy a pop mainstream jellegadó elemeit szakszerűen integráljuk a hagyományos dalstruktúrákra, még ha ez nem is sokban különbözik attól a gázszerelőtől, aki ügyesen tekeri a cső végére a kócot.

Tovább

Tóth Gabi visszatér a rockhoz

október 13., 09:37 Módosítva: 2021.10.13 20:05
1967

Ha csak egy estére és csak egy dal erejéig, de Tóth Gabi ismét előveszi a rockerarcát. Az énekesnő október 15-én a Tankcsapda koncertjén lép fel, a zenekar három évtizedes koncertsorozatának záróbuliján, a Budapest Parkban – derül ki a Facebook-esemény leírásából.

Nem ő lesz az egyetlen, aki a debreceni zenekar buliján vendégeskedik: Nagy Feró, Köteles Leander és Kowalskyék is mikrofont ragadnak az esten.

Tovább

Tréfát űz a kritikákból túlfűtött dalával a Måneskin

október 12., 12:33 Módosítva: 2021.10.12 18:29
8

Mammamia címmel jelent meg az olasz Måneskin új dala, amelyet október 7-én a berlini SO36 Clubban élőben is előadott a zenekar. A fellépés előtt a zenészek sajtótájékoztatót tartottak a helyszínen, ahol a friss szerzemény üzenete mellett többek közt a népszerűségük titkáról és hatásairól is beszéltek.

GettyImages-1234977816
Fotó: Anton Novoderezhkin / Getty Images Hungary

A Måneskin számára az eurovíziós győzelem kétségtelenül meghozta a sikert. Az utcazenészekből néhány évvel ezelőtt hivatásos zenekarrá avanzsált fiatalok májusban a Zitti e buoni című nótájukkal nyerték meg a dalversenyt, ami több szempontból is nagy dolognak számít: egyrészt mert a szám olasz nyelven íródott és hangzott el az eseményen, másrészt a műfaj győzelmét is ünnepelhették, rockzenekar ugyanis csak ritkán szerepel élmezőnyben az Eurovízión.

Tovább

Budapesten koncertezik a Bring Me The Horizon

október 11., 18:28 Módosítva: 2021.10.11 20:59
70

A Måneskin, Billy Idol és a Red Hot Chili Peppers után újabb világsztár jelentett be koncertet hazánkban.

GettyImages-1202202720
Fotó: Steve Granitz / Getty Images Hungary

Facebook-oldalán tudatta a Bring Me The Horizon, hogy európai turnéra indul – szúrta ki a Rockstation. A koncertkörút Budapestet is érinti: a zenekar február 15-én áll színpadra a Papp László Sportarénában.

Tovább

Maratoni vetítés és díjátadó az ötödik Magyar Klipszemlén

október 11., 12:14 Módosítva: 2021.10.15 11:02
1

Október 14-én a budapesti Akvárium Klubban díjazzák az elmúlt két év zenei videós termésének legjobbjait. 1042 benevezett kisfilm közül kerülnek ki a győztesek, az esti díjátadó gála előtt déltől öt helyszínen klipvetítéssel, koncertekkel és szakmai programokkal is készülnek a szervezők.

unnamed (2)
Fotó: Magyar Klipszemle

Ez már az ötödik alkalom, hogy megrendezik a magyar zenei videók versenyét, amely a kezdeti kétnapos, Toldi mozis klipvetítésből szakmai minifesztivállá nőtte ki magát: 2019-ben már négy helyszínen, koncertekkel, előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel töltötték meg a termeket, és harminc díjat osztottak ki az esti gálán.

Tovább

Zenei aranyér, üres felhő, zöngétlen visszhang

október 10., 07:46 Módosítva: 2021.10.10 09:58
12

Delírium. Belső és külső kín. Erről akarna szólni az Imagine Dragons új albuma. Ahogy a sárkányok újra megpróbálták berepülni a mainstream égboltot, úgy ütköztek neki az összes háznak, kéménynek, villanypóznának, fecskének, gólyának és mindennek, ami kicsit is töményebb, mint egy üres felhő.

Mert sajnos csak ennyi kerekedett ki ebből a lemezből.

Egy üres felhő, ami inkább jelent terápiás zenei programot, mint tömény üzenetet. A drogokról és az azok hatására történő szétesésről, barátok elvesztéséről szóló témakörben elég erősen el vagyunk eresztve dalokkal, mégis nehéz megfogni ezt a témát. Minél jobban akarja az ember, annál rosszabb. Itt pedig annyira akarták, hogy az már zenei aranyérré nőtte ki magát. Ezt pedig nem váltják be a zálogosnál.

Erősnek tűnhet ez a zuhanás, tekintve, hogy őket kiáltotta ki az RIAA az első olyan rockelőadónak, amelyik képes volt milliárdos streamet generálni négy dalánál is. Viszont épp ez a helyzet. Ha egyszer megütöd ezt a szintet, nem adhatod alább. A közönség, a szakma, a kritikusok mind arra várnak, hogy előrukkolsz valami még erősebbel vagy valami újjal. Egy Believernél erősebbet nehéz lenne produkálni, persze nem lehetetlen, a lemez hangzása pedig nemhogy új vagy egyedi, hanem szimplán különféle stílusok céltalan rángatása.

Tovább

Álmodoznak-e az angyalok a nagy szerelemről?

október 7., 16:58 Módosítva: 2021.10.07 18:55
1

Tom Petty and the Heartbreakers Angel Dream című új albumáról a 105 Degrees című lendületes dalában felteszi a kérdést:

Mit akarsz? Tökéletességet?

Azt kell mondjuk, igen.

A zenekar 1996-ban adta ki a Songs and Music from Sh's the One című soundtrackalbumát, amely Jennifer Aniston és Cameron Diaz ugyanebben az évben bemutatott filmjéhez készült. A mozi nálunk csak VHS-en jelent meg Ő az igazi címmel, és persze a filmzene messze jobb volt, mint a vígjáték, aminek a következménye számos.

Petty 1994-es zseniális szólólemeze, az Wildflowers idején bármihez ért, arannyá változott, így volt ez az idén negyedszázados Songs and Music from She's the One című soundtrackalbummal is, amely, úgymond, túl jól sikerült ahhoz, hogy „csak” filmzenealbum maradjon. Most néhány dallal kiegészítve, újragondolva Angel Dream címmel került a boltokba.

Tovább

A magyarok kétharmada zenével vészelte át a pandémiát

október 7., 11:52 Módosítva: 2021.10.07 14:32
14

Egy igazán jó dal kikapcsol, elvarázsol, és erőt ad a nehéz helyzetekben. Ez utóbbit támasztja alá az Artisjus Egyesület legfrissebb felmérése is, amely megállapította, hogy a magyar emberek 64 százalékának adott erőt a pandémia alatt a zenehallgatás.

Az egyesület azt vizsgálta, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségek leküzdésében milyen szerepet játszott a zene. Kiderült, hogy

a megkérdezettek háromnegyede a zenehallgatásra nemcsak szórakozásként tekint, hanem terápiás eszközként is.

A felmérés adatai szerint elsősorban a nők, valamint a baby boomer és a Z generáció tagjai számoltak be olyan élethelyzetekről, amelyekben kedvenc dalok segítettek. A legnagyobb arányban a legfiatalabb és a legidősebb generáció tagjai igazolták ezt a jótékony hatást: a Z generáció 71 százalékának, a baby boomerek 79 százalékának jelentettek kapaszkodót a dalok, zeneművek. 

Tovább

Ez a rapper olyat szól, hogy a fal adja a másikat

október 5., 21:26 Módosítva: 2021.10.06 09:26
2

Bántó vagy sem, a hip-hop és rap még mindig főként férfi műfaj. Ez nem azért van, mert ne volnának tehetséges, kreatív női rapperek, hanem azért, mert a mainstream-be betörő előadók folytonosan ugyanazon a két témán lovagolnak felváltva: „Girl power rulez″, vagy „milyen nagy a s*ggem”, néha meg bele-bele csepegtetik, a pénz, meg a gettó feelinget, hogy ne érje szó a ház elejét. Hogy ez saját választásuk-e, vagy a kiadó nyomása, vitatható, de létezik másik út is, amire kaptunk most egy tökéletes példát.

Simbiatu Simbi" Abisola Abiola Ajikawo  – művésznevén Little Simz kivétel ez alól a szabály alól. Nem mondhatok mást, minthogy ez a hölgy a legkreatívabb női rapper, akit életemben hallottam. Bár hangszíne és raptechnikája nem abszolút egyedi, ám a zeneiség, amivel dolgozik, a stílusfúzió kárpótol minket mindenért, és arra késztet, hogy újra és újra meghallgassuk dalait. Mikor a hip-hop kísérleti zenével vegyül (amibe beletartozik a grandiózus filmzenei elemektől, a népi-törzsi- zenei hatásokon át a húszas évek swingjéig szinte minden),  ezekben a dalokban  még az is megtalálja az örömöt és szerethetőséget, aki nincs oda a ritmizált szöveget daráló műfajokért.

Tovább

Karbonsemleges koncertre készül a Coldplay

október 5., 18:10 Módosítva: 2021.10.05 22:03
1

Music of the Spheres című album megjelenését két koncerttel is megünnepli a Coldplay: október 12-én a londoni Shepherd’s Bush Empire, október 22-én pedig a Climate Pledge Arénában lépnek fel. A zenekar mindkét eseménnyel a környezetvédelmet támogatja. 

GettyImages-498358316
Fotó: Kevin Mazur / AMA2015 / Getty Images Hungary

Talán még mindenki emlékszik a Coldplay bejelentésére, amelyet 2019 novemberében tettek. Chris Martin akkor azt nyilatkozta, nem indulnak lemezbemutató turnéra az Everyday Life című albumukkal, mert aggasztónak tartják a koncertjeik környezeti terheit. „Kell egy kis idő, hogy megvizsgáljuk, hogy lehetnének egy turnénak kedvező hatásai a környezetre” – magyarázta a döntést a frontember, hangsúlyozva, mennyire csalódottak lennének, ha a következő koncertkörútjuk nem lenne karbonsemleges. 

Tovább

Itt a bejelentés, Budapesten koncertezik Billy Idol

október 4., 14:12 Módosítva: 2021.10.05 07:31
885

Négy év után visszatér Billy Idol Magyarországra, 2022. június 29-én a Budapest Parkban lép fel – jelentették be a szervezők. A nyolcvanas évek egyik legmeghatározóbb punk-rock bálványa jelenleg is aktív: nemrég négyszámos EP-vel lepte meg rajongóit. 

William Michael Albert Broad, azaz Billy Idol a hetvenes években ragadott először hangszert, első komolyabb zenekarában pedig Clash- és Siouxsie and the Banshees-tagokkal zenélt együtt. Később a Generation X nevű formáció élén találkozhatott vele a közönség, majd a banda 1981-es feloszlása után New Yorkba költözött, és szólókarrierbe kezdett. Még ugyanebben az évben megjelent első EP-je  Don't Stop  címmel, azon még két Generation X track is szerepelt, melyek közül az egyik az azóta ikonikussá vált, és rengeteg feldolgozásban hallható  Dancing With Myself.

Tovább

Darabolós gyilkosságok csilingelő szinti-popra

október 3., 05:57 Módosítva: 2021.10.03 09:14
3

Szinte minden horrorfilmben elhangzik a kötelező mondat: „nem kell ezt tenned”. A popban is vannak kötelező, szertartásos mondatok, mint amilyen a „mindenkire szükség van”, vagy éppen a „kezeket a magasba”.

A Chvrches nevű skót szintipop trió úgy érezte, hogy elég a pop és a horror közhelyeiből, a Screen Violence című immár negyedik lemezükön miért ne mesélhetnénk el a kortárs tinédzser erőszak mechanizmusait, a horror szimbolikájával.

A csilingelő szinti-popot revitalizáló Cvrches a Covid idején afféle terápiaként kezdte el az új lemezük munkálatait, főleg zoomon tartották a kapcsolatot, ami nem a legideálisabb a kreatív munkákhoz, de ez sem okozott problémát, elvégre ez akkor is így lett volna, ha nincs Covid. Martin Doherty és Lauren Mayberry Los Angelesben él, míg Iain Cook Glasgow-ban. 

Tovább

Ilyen vidáman még soha nem prostiztak le senkit

október 1., 18:58 Módosítva: 2021.10.02 09:27
5
Junior Dominikáról hívja G.w.M.-et fehér halászgatyában interurbán, hogy kiderüljön, ugyanabba a Szandrába szerelmesek. Aztán jól elküldik Dubaiba. Nem így Josh, aki az elmúlt tizenöt évben el sem mozdult sehova, maradt a saját komfortzónájában, mit foglalkozik ő azzal, hogy közben lett internet, ahol akár jó zenéket is hallgathatunk! Közben egy pillanatig mind Mustafa combjain feszülő farmernadrág vagyunk, és irigykedve nézzük Burai lábait, bárcsak lehetnénk inkább márványkoptatottak és kicsit bővebbek. Aztán kiderül az is, hogy hívják Mező Misit, ha megöregszik, és van-e élet Kiss Tibi után. Végül könnyes búcsút veszünk a nyártól, és CHRSTPHR mutatja meg, hogy a house és a trap között igenis lehet hidat építeni. És még kabriózni is lehet rajta.

G.w.M x L.L. Junior: Ez a lány

Interkontinentális porfavor, Dominikai Köztársaság és Magyarország interurbán, G.w.M és Junior szerelmi háromszöget rajzolnak a szélességi és hosszúsági fokok közé. Junior minden spanyoltudását beveti, hogy a dílernek tűnő helyi erős ember szóba álljon G.w.M-mel. Apropó, ez az erős ember főnöknek hívja Juniort, pedig ez minimum egy Seniornak járna, de nem tudhatjuk, mekkora kultusza van Dominikán a fehér halászgatyának. Ezek szerint rettegve tisztelik, és minden kikandikáló alsó lábszár fölött főnöknek nevezik az embert. Végül egy igazán tartalmas telefonbeszélgetés születik. Az erős ember ugyanis csak tárcsáz (a szolgád tárcsázzon, uram, ha neked nincs kedved), és adja is a maroktelefont Juniornak, aki felpattan a kismotorra másodiknak, és indul a vaker:

Jóó G,

olyat mondok, elájulsz, testvér.

Olyan gádzsit fogtam, az a jó vér.

Ez a nő most mindennel felér

(na mondjad még).

– Elcsábított, na de nem akartam, a Westend mögött van neki egy apartman, tiszta főnyeremény, mintha szerelmes lennék.

– Westendet mondtál?

– Pontosan azt.

– 8-as a házszám.

– Pont ugyanaz.

Micsoda mókás félreértés, igazi kalamajka, hát csak nem ugyanoda jártak dudálni a fiúk a csárdából? 

– Lassan egy hete már oda járok én is, egy hakninak indult, de megérintett mégis, azt ne mondd, hogy a csaj neve…

SZANDRA!!! ÁÁÁÁÁÁÁ!

BELEZÚGTUNK, CIGÁNY, UGYANABBA!

Micsoda kópé ez a Szandra ott a Westend mögött! Szegény J és G, hiába jártak a kútra, eltörött a korsó! Apropó, indokolatlanul keveset szerepelt eddig a Westend a magyar popzenében, egy örömkönnyet azért ez is megér. De vissza a drámához. Mit mond a kórus? Hát azt, hogy:

De valljuk be, hogy jó-ó-ó

kerek ez a bull-o-o-o,

de ha könnyen kapható-ó-ó, akkor Dubaiba való-ó-ó.

Soha ilyen vidáman nem kurváztak le még senkit. De van egy olyan érzésem, hogy Szandrát ez annyira nem hatja meg, és továbbra is büszkén rendel ott a Westend mögött a 8-as szám alatt. 

2:40-től beindul a szám, és mindketten cigányul rappelnek. Sajnos a szöveget nem értem, de meg kell jegyeznem, hogy G.w.M életében nem rappelt még csak fele olyan jól sem, mint itt. Junior sem piskóta, de tőle már hallottunk egy-két ilyet. Valamiért azt érzem, hogy ezzel most G.w.M többet foglalkozott, mint szokott. A hangszerelés is izgalmasabb, a szám felépítése is, és a párbeszédes szereposztás is nagyon jól működik. Teljesen érthető, hogy első helyen trónol a trendingben.

Tovább

A zseni, akit kétszer veszítettünk el

szeptember 27., 13:36 Módosítva: 2021.09.27 16:16
761

Elhunyt Baksa-Soós János, képzőművész, az egykori Kex frontembere, akit idén ősszel másodszor veszítettünk el. Először 1971-ben, amikor elhagyta Magyarországot. Hiába ment el, mindig jelen volt, mint azok a körúti Caspar Hauserek, akiket egy időben több buliban is látni véltek. Ha jól sikerült egy-egy hábé, sokan úgy gondolták, hogy ott volt a Pauer Henrik, Dixi, Pajor, mert ők a jó buli hús-vér mértékegységei.

1969 és 1971 között Baksa volt az, aki megszentelte az éjszakát, megszentelte a magyar undergroundot, és megmutatta, hogy a rock and rollban nem a gitárokban van az elektromosság, hanem a gesztusokban.

És ezt 1971-ig a budapesti látnok, Baksa-Soós János tudta a legjobban. Szóval, egy idő után már nem volt ott a Kárpátiában, a Dáliában, az Ifiparkban, mégis erős maradt a jelenléte, ugyanis szükség volt rá, akkor is, amikor már az NSZK-ban harcolt a  darazsakkal, a tollas gyíkokkal, és más démonokkal. Hivatkozás lett, archetípus. A magyar nyilvánosság ennek ellenére 1971-től már nem vett tudomást róla, majd néhány év múlva, már hetvenes évek végén Földes László szólítgatta a szellemét, amikor a Hobo Blues Band eljátszotta a Kextől többek között a   Zöld-sárgát.

Tovább

Meghalt Alan Lancaster, a Status Quo alapító basszusgitárosa

szeptember 27., 09:55 Módosítva: 2021.09.27 14:05
168

72 éves korában meghalt Alan Lancaster, az angol Status Quo zenekar alapító basszusgitárosa. Lancaster 1962 és 1985 között játszott a bandában, majd visszatért egy turnéra 2013–2014-ben. Halálának hírét a banda menedzsere, Simon Porter erősítette meg.

Alan Lancaster 1949-ben a dél-londoni Peckhamben született, a Status Quo énekesével, Francis Rossival iskolatársként ismerkedtek meg. 1962-ben döntöttek úgy, hogy zenekart alapítanak, 1963-ben került a bandába John Coghlan, 1967-ben pedig a 2016-ban elhunyt énekes-gitáros, Rick Parfitt. A Status Quo nevet Roy Lynest billentyűs belépése után vették fel, első zenei sikerüket a Pictures of Matchstick Man című kislemezzel érték el. A pszichedelikát és beatet keverő hangzást a hetvenes évek elején kezdték a boogie és a rock felé tolni, ezzel érték el legnagyobb sikereiket.

 

Tovább

Sting és a The Police: szadomazó vagy parlamentarizmus?

szeptember 27., 06:54 Módosítva: 2021.09.27 15:46
23

Ha a csúcskategóriás hangfalak a boldogtalan családapák sírkövei, akkor a half-speed mastering technikával megjelent vinyl hanglemezek spiritiszta szeánszok meghívói, ahol aztán feltűnnek a régen látott családtagok, tehát a popsztárok. Újra kiadták a The Police 40 évvel ezelőtt publikált, Ghost in the Machine című albumát, ezúttal a különleges, úgynevezett félsebességű vágási technológiával.

A produkció hangzása káprázatos, mintha megjelenne előttünk az a bizonyos láthatatlan nap, amiről a lemez egyik legnagyobb slágere, az Invisible Sun is szól.

A Ghost in the Machine 1981. október 2-án jelent meg, és azonnal az Egyesült Királyság albumlistájának élére került, az amerikai Billboardon pedig a második helyen végzett, olyan világslágerekkel, mint a Spirits in the Material World, az Every Little Thing She Does Is Magic és az Invisible Sun. És ott az energikus reggae-punk dal, a Demolation Man is, és még mindig csak az A oldalt hallgattuk. Utóbbit Sting eredetileg Grace Jonesnak írta, aztán a The Police is némi átértelmezés után felvette a repertoárjába.

Tovább

Halsey új albuma hűvösen ölel át, mégis szerethető

szeptember 26., 09:55 Módosítva: 2021.09.26 12:48
24

Hűvös érintés öleli át a hallgatót Halsey új albumán. Grandiózus magaslatok ütköznek koszos zavarral, de a zene kárpótol. Okos megoldások lazítják fel az olcsó trükkök okozta kellemetlen szájízt, egészen addig, amíg a hatás eléri a közönséget. Bár az énekesnő, mióta a mainstream vonalra lépett, erősen lavíroz a kommersz és az egyedi között, most talált valamit, amit sajátjának nevezhet. Ha képes lesz ezen a vonalon haladni tovább, akkor maradandó és nagyra törő albumokra számíthatunk tőle.

A lemez hatásvilága hullámzó. Terjengős hangzásokból indul, rádió pop-rock-ba hajt át, aztán fel-fel villant némi r&b-t, végül visszatér a régi Halsey-hangzáshoz. Van itt EDM-től indie vonalon át minden. Egyszerre gyötrődik a sokoldalúság áldásos terhe alatt, valamint a pop mainstream buta elvárásaitól. Sokszor maga sem tudja eldönteni, hogy melyik utat szeretné, de a kötelező formából egyre jobban kicsapong a korábbi lemezekkel ellentétben.

Tovább

Semmi kétség, a gyilkosok köztünk járnak

szeptember 24., 21:00 Módosítva: 2021.09.25 09:47
17

A The Killers az első, 2004-es lemezével bejárta a Las Vegas-i Sam's Town kaszinót, új albumukkal pedig az énekes, Brendan Flowers szülővárosát is.

A Pressure Machine egy lírai szocioriport, mely szerint a rock and roll új desztinációja Utah állambeli Nephi. A lemez nem előzmény nélküli a pop emlékkönyvében, már a Beatles is szeretettel idézte meg a gyerekkor helyszíneit, de ezúttal a közvetlen hatás Bruce Spingsteen Nebraskája volt.

A The KIllers a félreértések zenekara. Sokan azt hitték, hogy ízig-vérig Las Vegas-i bandáról van szó, hiszen ott alakultak, ugyanakkor maga az énekes, Brendan Flowers nem „Amerika Versailles”-ben született, hanem még Vegasnál is nyomorultabb helyen, az Utah állambeli Nephiben. Olyan tájon, ahol leginkább a mocsárvidékeken elkövetett misztikus sorozatgyilkosságok jutnak eszünkbe.

A korai Killerst első hallásra sokan az 1981 körüli Duran Duran diszkós újhullámához kötnék, tehát kapásból rávágnák, hogy egy angol bandáról van szó, pedig a srácok amerikaiak. És miközben a 2004 körüli poszt new wave éra zenekarai lassan eltűntek a süllyesztőben, a The Killers a nagy túlélő cím büszke birtokosa. Igaz, ehhez már a második lemezükkel, a részint zsenijegyeket is mutató Sam's Town-nal vettek egy 180 fokos fordulatot, és felfedezték maguknak Bruce Springsteen világát, hogy aztán egyre inkább az önfeladás választva próbáltak megfelelni a tinédzser rádióadóknak. 

Tovább

YouTube-diszkó, 37. hét: A leggonoszabb ördög Isten Instáján

szeptember 24., 19:05 Módosítva: 2021.09.25 15:38
2

Tkyd, az egyik rangidős hamar rendet tesz a fejekben, és szükség is van rá, mert a többiek egytől egyig csak dzsinát szórnak az italunkba, aztán sunyin figyelnek, mikor ájulunk el. TANÁRBÁ és Lil Frakk arról oktatnak, hogyan kell kölyökpezsgővel csajozni kétezer forintból. Varga Irén egy személyben adja elő a Baywatch összes szereplőjét, miközben a magasba emeli a   mély kultúrát , hogy onnan taszíthassa le még mélyebbre. Az Ossian a Tankcsapda bőrébe bújva próbál fiatalosnak tűnni, de kilógnak a májfoltok, Gerendás pedig rizibizis sajtburgert szolgál fel mindenkinek, aki szereti.

MC B. x Tkyd: Mielőtt megismernéd… (feat. Kool Kasko)

Tkyd megint bizonyítja, hogy sok beszédnek lehet sok alja is. És lehet aljas is:

én vagyok a leggonoszabb ördög Isten Instáján…

Újra a kiüresedett világ a célkeresztben, a felszínesség és végletesség okozta károk felmérése:

Azt mondták, megváltom a világot,

De nem kaptam semmit, csak lájkokat meg szilánkot.

A nevem olyan, mint a harangszó,

Csak akkor szól benned, mikor szeretsz vagy haragszol.

A második versszakban MC B. folytatja, és egyből kijelöli a határokat, vagyis mama helyén marad:

Bármihez nyúltok, abból zene lesz? De jó...

Én a Premier League vagyok, te az MLSZ, tesó!

De mindenki nyugodjon le a francba, nemcsak a pofa nagy, de a tisztelet is, például Tkyd iránt:

Azzal nyomom, akin felnőttem

És nem is rosszul. Az igazi, az eredeti, hallgassa mind, aki szereti. 

Két percnél elfogy a dal, onnantól a refrént hallgatjuk meglehetősen sokszor, mázli, hogy Kool Kasko még hozzászkreccsel egy versszakot.

 

Tovább

Ebben nincsen semmi flanc, csak három akkord, vidámság és lendület

szeptember 23., 19:00 Módosítva: 2021.09.25 15:05
216

Elkészült legújabb klipjével az egri punk-rock banda, a The Wallkids. A Hiába futsz! című dal vizuális kivetüléséről készített werkfilmet az Index, és azon belül a Stenk olvasói már láthatták, hiszen az is ezen a platformon debütált, ahogyan most a klip is.

Az egri srácokból verbuvált zenekar tagjai Az élet szabadon című dalukhoz hasonlóan lendületes zenét írtak, és a The Wallkids alapító fontemberével, alias Gibbonnal készült villáminterjúból az is kiderül, hogy a srácok valami régi-újra készülnek a Nagy-Eged tövében, ahonnan eddig többnyire csak borászokról érkeztek hírek,

de most olyanokról is szólnak majd, akik másféle szüretre készülnek.

Merthogy a Hiába futsz! klipje azt mutatja, hamarosan azért összeáll egy albumra való hanganyag, s bár a Covid-járvány mindent és mindenkit megtorpanásra kényszerített, a The Wallkids leginkább alkotásra használta a karantén kényszerű csöndességét. 

Tovább

David Guettával versenyez Majka, Krúbi és a Tankcsapda

szeptember 22., 14:58 Módosítva: 2021.09.22 18:09
88

Persze rajtuk kívül még rengetegen – ezernegyvenkét klipet neveztek az 5. Magyar Klipszemlére, ezek közül a közönség is megszavazhatja a kedvencét. Készítsen be néhány szendvicset és egy nagy pohár üdítőt, mert jó pár órát igénybe vesz majd, hogy az összes jelölt videót végignézze. A szavazás már elindult, az ön véleménye is számít!

Tovább

Kanye West új albumát emléknek szánta, de nem lesz emlékezetes

szeptember 19., 06:10 Módosítva: 2021.09.19 11:31
14

Van amikor az ember érdeklődéssel vár egy új lemezt, kíváncsian vág bele, de a felénél megunja, és kidobja az ablakon – szerencse, hogy a Spotify-on ez nem olyan könnyű, különben erősen megnőtt volna most a környezetszennyezés.

Kellemetlen, de hasonló a helyzet Kanye West új albumánál, amit Donda névre keresztelt elhunyt édesanyja után. Bár a szándék szép és kedves, nem szabad hazudnunk sem magunknak, sem egymásnak, ez a lemez zeneileg nem lett egy sikersztori. Hosszú terjengős dalok, sokszor konkrét mondanivaló nélkül, vagy csak egy-egy felszínes gondolattal, amivel a közönséget próbálja behúzni a csőbe, hátha elég buta az ember, hogy benyelje azt. Nem Mr. West, a közönség nem ostoba és hülyének nézni az embereket, akik a megélhetésed biztosítják, nem szép dolog!

Tovább
A rovat korábbi cikkei

Rovatok