Index Vakbarát Hírportál

Éjféltől magasfeszültség Volt

2009.07.02. 14:35 Módosítva: 2009.07.02. 14:44
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Limp Bizkit, Marilyn Manson, Franz Ferdinand
Tovább »
Napijegy
6990 Ft
Bérlet
17990 Ft
Sátorozás
van, bérlettel ingyenes
Sör
280 Ft
Lángos
400 Ft
 

Éjfélkor kezdett beindulni az elektronikus zenei élet a Volt első napján, pont amikor az idősődő kollégák már hazamentek. Az egész Voltra kizárólag MC Jakes miatt akartam lejönni, aki most a Chase and Status drumandbass duóval lépett fel, igaz, végig csak egy dj állt mögötte: a jólfésült Will kockás ingben. Szóval egészen biztosan nem duó volt, de még így se bántam meg kicsit sem.

Jakes szerintem a világ legjobb hangulatcsináló MC-je, a Samsung sátorban a Microforms Night nevű esti rendezvény fő attrakciója volt. A durva drumandbass a Kistehén Tánczenekar után következett, az elvetemültebb partizók a színpad mellől próbálták leüldözni a Kistehenet. Kettőkor a külföldön is elismert magyar drumandbass dj-producer, Chris.su melegített be, dugig volt a tánctér, és már ekkor megkezdődött a kalapálás, lendületesen törtek a hangfal felé.

Aztán végre megjött Jakes, aki már az ősidőktől kezdve dzsungel bulikon keltette a hangulatot (többek közt Technical Itch-csel), neve már a kilencvenes évektől garancia egy igazi ugrálós-sikítós zúzásra, rá is ragadt a Papa becenév. Mostanában dubstep-bulikon MC-zik angol haverjaival, tavaly például a Szigeten egyértelműen ők voltak a legjobb fellépők a H.E.N.C.H. formációval. Csak akkor még angol és német partizókon kívül nem értette a közönség a dubstepet, vagy csak nem tudták, mit kell rá csinálni, még a saját haverjaim is fintorogva fordultak ki a sátorból, és visszamentek a Samsung Arénához..

Jakes-ék a többi fellépő, meg a nem éppen dubstepképes magyar közönség miatt 90 százalékban drumandbass-t játszottak, ezért annál nagyobbat ütött, amikor a vége felé felkerült pár dubstep-klasszikus, főleg Chase-ék saját remixei (Invaders Must Die, Duppy Man), amiket sokan még énekeltek is. Jakes mintha egy-két számnál morcosan nézett volna a pult mögé, de aztán mini interjút készítettem vele, mikor kidugta a fejét a kerítés mögül, és azt mondta, nem jól láttam, mert tökéletesen elégedett volt a dj-jével.

A fickón látszik, hogy egy arany ember, többször lejött a közönséghez, egyszer végig is vonatozott a tömegben. Ha éppen unalmas kicsit a zene, Jakes jó érzékkel bizsergető basszust kezd kelteni a szája és a mikrofonja segítségével. Kicsit olyan, mint a Rendőrakadémiából Larvell Jones.

Annyira cefetül tetszett a szett, hogy el akartam kérni a tracklistet, gondoltam biztos nem okoz gondot, mert ha jól tudom, a dj-k a fellépés után egy papírra leírják, hogy miket játszottak, és ez alapján számolnak fel jogdíjat, majd megszerzem azt. Papa Jakes erről azt mondta, hogy ne is álmodjak róla.

Das ist ein Unikum

Az egész fesztiválon amúgy nagyon megy a bootleg. Én nem szeretem, viszont a bootleg-sátorban olyan oldschool arcok csinálták, mint Jutasi és Titusz, így már csak a nosztalgiafaktor miatt sem lehetett rossz. Nagyon vicces, hogy a Volton ugyan van Unicumsátor, de üvegből nem árulják az nedűt, csak abban a szerencsétlen, lottósorsoló golyó szerű kiszerelésben, amit még a pincérek is alig bírnak kinyitni, csak úgy, hogy egy kicsi kifolyik belőle. Mikor mutatom, hogy kettőt kérek, mindig próbálnak úgy csinálni, mintha Next-et kértem volna, hátha vagyok olyan hülye, hogy rám tudják sózni azt is.

Plump

Lemondtam hát az Unicumról, és elindultam a Plump Dj'sre, útközben még beugrottam egy booty bass-bootlegre a kólaszínpadhoz. A Plumpnak a végére értem oda, hűségesen szeletelt a sok Bandi, Tomi, Bence és Julika, de szerintem nem szólt jól. Meg olyanok voltak a számok, hogy az elején elkezdtem ugrálni én is, aztán húsz másodpercen belül leálltam, és úgy néztem körül, mintha nem érteném, hogy kerülök oda. Majd elkezdtem hülyeségekkel fárasztani a körülöttem állókat, és unalmamban high five-okat osztottam.

Na majd csütörtökön. A partifelhozatalban Hybrid, Kraak and Smaak, Dj Kondor és Dj Paplan.