Index Vakbarát Hírportál

Nem vagyunk bunkók, fesztivál van

Egervári Zoltán
2009.07.08. 10:48 Módosítva: 2009.07.08. 14:54
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
My Dying Bride, UK Subs, GBH, Korpiklaani, Amon Amarth
Tovább »
Napijegy
4000 Ft
Bérlet
12900-14900 Ft
Sátorozás
hetijegyeseknek ingyenes, két napra 500 Ft
 

Alapvető fesztiválkellék a szörnypólókon kívül a melleken és hátakon feszítő vicces vagy annak vélt feliratok, graffitik rengetege, de azt a mennyiséget és választékot, amit a Rockmaraton közönsége prezentál napról napra egyszerűen nem lehet űberelni. Főleg ha hozzávesszük a fesztiválozók és a fellépők egy-két elcsípett mondatát, máris összeáll a kép, ami a legnagyobb hazai rockfesztivált leginkább jellemzi.

Már harmadik napja rója a kilométereket a sátrak és a színpadok közt egy lány szakadt Iron Maiden pólóban, ami a hátán pont annyira van feltűrve szinte a nyakáig, hogy bárki megcsodálhassa a feneke fölé festett ars poeticáját, miszerint „A jövő pinája a segg!” Erre a kétkedők egy „Vigyen el a rézfaszú bagoly!” vagy egy „Értem én csak leszarom!” feliratú pólóval reflektálnának, a Prosectura viszont tovább gondolja a dolgot: „Jó lenne megpróbálni, kéz nélkül maszturbálni”. A társas együttlétek legbizarrabb formáiba is betekintést kapunk: „Egyszer kipróbáltam a telefonszexet, de a lyukak túl kicsik voltak”, de arra is kíváncsiak lennénk, hogy a „Sex instructor-first lesson free” pólós srácnak eddig hány tanítványa volt.

Egyébként a nagyszínpadnál lehet a legjobb pólókat és beszólásokat lőni A hétfői GBH koncerten teljesen természetes módon csápolt egy „Ossianosok nemzetközi találkozója” felirat a belé bújtatott hústömeggel. Tőle nem messze egy csatakosra részegedett, sárban megforgatott fesztiválozó büszkén mutogatta a világnak: „Trendi, ahogy kell”. Mozgását elnézve ruhatárában megtalálhatók valószínűleg vallásának legfőbb tanításai a „Fél részegség kidobott pénz”, „Elnézést, részeg vagyok” illetve a „Az ivásra senki sem bíztat, önkéntes vagyok” című opuszok.

Szencsére vannak olyanok, akikből a delírium kihozza a karitatív hajlamot és lépten nyomon figyelmeztetik a gyanútlan tömeget: „A gravitációs csapdákkal vigyázzatok, sok van!”

A klasszikus graffitik egyike sem tudja viszont meggyőzni a népet, hogy a kajasátor helyett a közeli sertéstelepet válassza étkezési helyszínéül, így megmarad gondolati szinten a ki tudja már hány évtizede keringő „Egyél tehénszart, tízmilliárd légy nem tévedhet!” felhívás.

Az igazi rockerek áldoznak leginkább a feliratok oltárán, így nem csodálkozunk amikor Pokolgép koncerten a szemünk megakad egy „Sex, pia, agrármetál„ feliraton, amit megfejel a táncpartner egy „Ez nem sörhas, ez a szexgép üzemanyagtartálya” szöveggel, miközben Rudán Joe váltig állítja, hogy „Állni fog a fémzene temploma”. Józsink rárak egy lapáttal, és a koncert végén eligazításként csak annyit mond summa summárum jelleggel, hogy „Nem azért nem jövünk vissza mert bunkók vagyunk, hanem mert fesztivál van!”