Index Vakbarát Hírportál

Ma van a Félsziget első napja

2009.07.24. 17:08 Módosítva: 2009.07.24. 17:17
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
Félsziget
Marosvásárhely, júl. 23-26.
Részletes programok a Port.hu-n
A fesztiválról
The Prodigy, NIN, Tiesto
Tovább »
Sör
3 Lej/240 Forint
Lángos
5 lej /350 forint
 

Tegnap volt a nulladik napja a Félszigetnek, ami nem Románia legnagyobb fesztiválja, azt a címet elvitte a bukaresti B’estfest, hanem Erdély legnagyobb fesztiválja. Idén a szervezők 60 ezer látogatót várnak a marosvásárhelyi Week-End telepre, de állítólag még úgy sem biztos a nyereség, mindez szenvedély a Sziget Kft. számára. Az elmúlt hat évben egyszer lett pozitív a buli mérlege 2007-ben, de a régi fesztiválozók is a két évvel ezelőttire esküsznek.

Marosvásárhely a szervezők szerint az egyik legjobb helyszín a fesztiválhoz. Itt kábé 50-50 százalék a magyar-román arány, bár az előbbiek szerint az utóbbiak erősen növekednek. Az idei fellépőket figyelve többek elkezdtek háborogni, hogy ez már nem a magyaroknak szól, túl sok a sztárfellépő. Pedig ki gondolta volna egy évvel ezelőtt, hogy Trent „zeneforradalmár” Reznor valaha beteszi a lábát ide a Nine Inch Nails-szel, még ha csak búcsúzni jön is. Tiesto még érthető, erre Kelet-Európában ő menő a sárkányinges fiatalok körében, de még a rockerek is kíváncsiak rá, a Prodigyra meg pláne, akik most élik a második aranykorukat. És akkor még nem is említettük a Primal Screamet, akik 1982-es megalakulásuk óta számos alaplemezt legyártottak, most meg újra nyomulnak.

A rendezvénynek otthont adó Week-End telep olyan, mintha egy pici sziget lenne. Mellesleg első ránézésre az is, az itteniek szerint körbekeríti a víz, de strand, illetve sporttelep is működik rajta, amit a fesztivál ki is használ. A sporthelyszínek majdhogynem egyenrangúak a zenei színpadokkal.

Tegnap érthető módon nem voltak még sokan, hiszen a fesztivál nulladik napja zajlott. Ez mondjuk itt pont az ellenkezőjét jelenti, mint otthon: csak a nagyszínpadon nem volt még program. Barátságos kis családi rendezvény benyomását keltette az egész, ahol fenti elégedetlenkedéssel ellentétben több magyar szót lehetett hallani, mint románt. A legtöbb étel, ital is két nyelven van kiírva.

Árakról kicsit: sör 3 lei, ami kábé 210 forint. Rövidet is lehet már ennyiért kapni, de Jager is csak 6 lei. Az üdítők 5 leibe kerülnek, ásványvíz 3. Ételek 10 lei körül vannak, ezek már körettel együtt, igaz nem is óriási adag. A szokásos otthoni Gyros 10 lei körül van.

Jelen pillanatban amúgy fúj a szél, de esőt nem mond a meteorológia. Az majd holnap jön.