Index Vakbarát Hírportál

Ugrabugra és visító gitár – az 1. Sziget-nap

2010.08.11. 10:13
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
Sziget
Budapest, Óbudai-sziget, aug. 11-15.
Részletes programok a Port.hu-n
A fesztiválról
Iron Maiden, Madness, Faithless, Muse, Bad Religion, Danko Jones, Fear Factory, 30 Seconds To Mars, Hives, Mika, Kasabian, Oi Va Voi, Rotfront, Paradise Lost
Tovább »
Napijegy
12000 Ft
Bérlet
Hazamenős: 46000 Ft; ottalvós: 54000 Ft
Sátorozás
Ottalvós jeggel ingyenes
Extrák
Ottalvós jeggyel mínusz egyedik napon Kispál és a Borz-koncert lesz, nulladik napon pedig reggae nap a UB40-nel.
 

A Szigetre sokféleképpen lehet készülni, de a leglazábbak nem készülnek sehogy. Ide tartoznak, akik azt tervezgetik, hogy az illegális szereket hogyan viszik majd be a rendőrkutyákon keresztül. A kevésbé lazák a pálinkát próbálják úgy elrejteni, hogy a kupaktekergető, szagolgató biztonságiak ne vegyék el a hídon. Vannak aztán szolid szigetesek, akik nézegetik a programot, és nagyjából belövik, mit szeretnének látni. Mi nekik szeretnénk segíteni.

A Nagyszínpadról a The Hives popnak álcázott punkzenéjét tudnánk ajánlani, illetve a Gwart is, akik tökig fognak izzadni a kosztümök és maszkok alatt, a tűző napon, délután háromkor. A skatúladagolásra vágyók azért ellesznek a két nagy stílusvezérrel is (Ska-P, Madness), de ez több mint elég a jóból, főképpen, hogy a rockszínpad is ugrabugrával kezd. A Cadaveres De Tortugas két utódzenekara, a Mangod Inc. és a Cadaveres melegít be az Ill Ninónak. A tribe metal szakkifejezéssel felaggatott stílus izommozgató ütemeket és kétakkordos gitárriffeket jelent, élőben legalábbis ez a lényeg, a finomságokat majd az keresi, aki a zajban is érzékeny.

A törzsi ritmusok után a magukat sokszor nem túl komolyan vevő, de egyébként túlzottan komoly metálzenét játszó Children Of Bodom jön, amely szórakoztató is tud lenni, ha eltekintünk a technikailag magas fokú, de elburjánzó szólóktól. Eközben lesznek olyanok, akik újra kubai hangulatra vágynak, és a Buena Vista Social Club ki tudja hányadik formációját nézik a Világzenei Nagyszínpadon Omara Portuondóval. De az csak kötelező kör, ahogy Amparo Sanchezt sem érdemes kihagyni a kubaiak előtt.

A nap külön bejáratú főattrakciója a Bad Religion a Wan 2-Converse színpadon. A harmincéves zenekar őszülő tagjai még mindig nyomják, és nem tudnak kifogyni a szuszból. Jubileumi turné ez, de mivel az úgynevezett dallamos punk királyai tonnányi számot legyártottak már, és közülük alig akad, ami ne lenne sláger (legfeljebb nem nyomták agyba-főbe), tök mindegy, hogy mit játszanak. Kétséges, hogy a külföldi hetijegyesekkel együtt vajon hogyan fogunk elférni a sátorban, de érdemes megpróbálni. A Bad Religion nagy zenekar, kár kihagyni.

Más műfaj, de a német származású Peaches is jó lehet a kaliforniak előtt, ahogy a francia Inspector Cluzo is kiváló koncertzenekar, ahogy ezt legutóbb például a Suicidal Tendencies előtt is bizonyította. A magyar nagyszínpadon pedig lesz Kolin, Magashegyi Underground, Balkán Fanatik, Irie Maffia és Quimby, azoknak, akik erre vágynak.