Index Vakbarát Hírportál

Facebookoló fát avattak a Szigeten

2010.08.12. 00:06
Az Index fesztiválblogja

A 2011 első felében esedékes magyar EU-elnökséget a kormány három fogalom, a lehetőség, az aktivitás és az identitás jegyében szeretné lefolytatni - mondta Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerdán a Sziget fesztiválon tartott sajtótájékoztatón, amelyet követően az EU-trió, vagyis Spanyolország, Belgium és Magyarország képviselői felavatták az EU-trió fáját.

Az államtitkár úgy vélte, a fesztivál kitűnő példa arra, miként lehet elképzelni egy ország képének formálását. Az a terv, hogy az országkép szerves részévé tegyék mindazt, ami hasonló módon járulhat hozzá Magyarország megítéléséhez. Kovács Zoltán kiemelte: a Sziget minden ízében egyszerre európai és magyar rendezvény a kontinens közepén.

Az EU elnöki tisztét ebben a félévben betöltő Belga Királyság miniszterelnöki hivatalának kommunikációs igazgatója azt emelte ki, hogy a trió három országa két évvel ezelőtt határozta el, összehangolja kommunikációját, ezen belül a fiatalokkal kapcsolatos mondanivalóját is.

"Nagy kihívás, miként tudja az ifjúság megtapasztalni Európát. Erre a Sziget fesztivál remek alkalmat kínál, itt jelen vannak európai értékek: egyrészt a fellépő sztárok, másrészt a kultúra, harmadrészt pedig a gyakorlatban átélhető, hogy nincsenek határok" - jelentette ki Olivier Alsteens.

A Sziget európai találkozási pontján szerdán felavatott EU-trió fa olyan képzőművészeti alkotás, amelyet spanyol, belga és magyar képzőművész fiatalok közösen hoztak létre. A szigetlakók a fán elhelyezhetik üzeneteiket, gondolataikat, és ezek digitalizált formában felkerülnek a fa facebookos oldalára is.

Az avatáson jelen volt Belgium és Spanyolország budapesti nagykövete, Szőcs Géza kulturális államtitkár, Gerendai Károly, a Sziget ügyvezető igazgatója, Bús Balázs III. kerületi polgármester, valamint Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője. 
Magyarország Spanyolországgal és Belgiummal közösen látja el az EU elnöki teendőit. A trojka mandátuma 2010-11-re szól, a féléves soros elnöki tisztet Magyarország 2011. január 1-jén veszi át.