Index Vakbarát Hírportál

Borra sör meggyötör?

2010.08.13. 16:25
Az Index fesztiválblogja

Az italkeverési alkohollegendákat lehetetlen számba venni, annyi van belőlük: mindenki tud egy tuti receptet, amivel jobban fejre lehet állni, mint bármi mással. Sorozatunk kommentjeiben is tucatszám kerültek elő olyan koktélok, mint a királyfröccs (bor + pezsgő), a Raszputyin bosszúja (pezsgőbe vodka), a boroskóla Hubertusszal vagy a jó öreg unikum-sör kombó. Mind közül kiemelkednek azonban azok a népi bölcsességek, amik a sör- és a borivás megfelelő sorrendjére intenek. Sörre bor mindenkor, de borra sör meggyötör – állítólag.

A mondást ismerik a németek („Bier auf Wein, das lass sein / Wein auf Bier, das rat ich dir”), az angolok („First beer then wine is fine, but wine then beer, oh dear!”) és a hollandok is („Bier op wijn is venijn / Wijn op bier geeft plezier”), magyar nyelven pedig több kifordított változata is elterjedt. Amerikában pedig a viszki és a tömény szerepel bor helyett („Beer on whiskey, pretty risky / Whiskey on beer, have no fear", illetve „Liquor before beer, all is clear / Beer before liquor, never been sicker"). A szólásoknak azonban inkább kulturális eredetük lehet, mint élettani.

Szegény gazdagok

Pár éve az Urban Legends blog megpróbált utánajárni a Jókai Mór A lőcsei fehér asszony című regényében is szereplő mondásnak. A blog szerzői arra jutottak, hogy a szólás főleg német nyelvterületen ismert, és bár több kutató is megpróbálta megmagyarázni, tudományosan egyik elmélet sem igazolható,

Variációk sörre, borra

Sörre bor – mindenkor.
Borra sör – meggyötör.

Serre bor – mindenkor.
Borra ser – sohasem.

Bort a serre, idd egyszerre,
sert a borra, hadd máskorra!

A sörre bort, szomjat mindig olt,
a borra sört, mindig meggyötört.

Sörre bor – mindenkor.
Borra sör – meg likőr.

Sörre bor – bármikor.
Borra sör – még egy kör.

Sörre bor – bármikor.
Borra sör – forevör.

A blog idéz egy müncheni alkoholszakértőt, szerinte ha a bornál kisebb alkoholtartalmú sörrel kezdjük az italozást, előkészítjük a gyomrot, a bor nem éhgyomorra érkezik, így az alkohol lassabban fejti ki hatását. Egy másik magyarázat szerint a sör szénsavtartalma túl hirtelen fokozza a bor hatását, ezért nem jó borra sört inni. Az InfoRádió által az ügyben megkérdezett sommelier, Fabók Mihály viszont kétségbe vonta szólás igazságtartalmát, mondván, egy pohár sör éppen hogy megnyugtatja a borral terhelt gyomrot.

A népi gyógymódokat kutató Jürgen Brater szerint a mondás valamikor a középkorban születhetett, amikor a sör a szegények, a bor pedig az urak itala volt. Ebben a magyarázatban a „sörre bor” azt jelenti, hogy az ember meggazdagszik, és már a bort is megengedheti magának – ez ugye mindenkor jöhet. A „borra sör” – vagyis ha az ember úgy leszegényedik, hogy már sört kénytelen inni – viszont már meggyötör. És vannak még magyarázatok az összeesküvés-elméletektől – miszerint a szólás a bortermelők aknamunkája, amivel a sört akarják lejáratni – az egészen triviális megoldásokig (valaki egyszer valaha nagyon berúgott).

Zacher Gábor toxikológus szerint sincs élettani alapja a mondásnak; a szakember úgy véli, az italkeverési mítoszok többsége csak legenda. „Ezek magyarázásakor sokszor elfelejtenek egy fontos tényezőt: azt, hogy mennyire képzett az italozó versenyző – mondja. – Főleg a fiatalokra jellemző, hogy összeisznak mindent egy olyan életkorban, amikor még nem elég edzett a szervezetük az alkoholra. Ha tizenhat évesen nagyon berúgok pár deci kevert italtól, annak a kevert italnak onnantól rossz hírét fogom kelteni, és messze kerülöm.”

Egy élettani tényező mégis bejátszhat, ami azonban nem az ital fajtájától és sorrendjétől, hanem annak minőségétől függ: a tiszta alkoholoktól – például a vodkától – általában kevésbé leszünk rosszul, mint azoktól, amikben mindenféle adalékok, aromák, ételfestékek is vannak. Ugyanígy a jó minőségű bortól kevésbé lesz rosszul az ember, mint a nagyobb kéntartalmú, pocsékabb boroktól. És ha esetleg két silány italt keverünk össze, többféle mérget viszünk a szervezetünkbe, aminek erősebb rosszullét lehet a következménye.

A légzés is leállhat

Az italkeverés nem új találmány. A sör és a bor is ősi ital, már az ókorban ismerték mindkettőt, és vannak arra utaló régészeti leletek, hogy a sört és a bort keverve is fogyasztották. A nagyobb bódultság érdekében azonban hatásosabb volt, amikor különböző drogokat és mérgeket kevertek az italba, például ópiumot, mandragórát vagy beléndeket.

A gyógyszerek és drogok keverése az alkohollal mára sem halt ki, pedig igen veszélyes szokás. Néhány ilyen koktélnak saját neve is van (korsó sör, fél vodka, egy szem algopirin – ez például a kalapács), a többféle méreganyag együttes fogyasztása azonban egy kiadós részegségnél sokkal többet tud okozni. A nyugtatók és az altatók az alkohollal együtt életveszélyesek: hatásukra kóma léphet fel, összeomolhat a légzés, és a szerencsétlenül járt politoxikománt akár napokig mesterségesen kell lélegeztetni.

Más gyógyszerek hatásai és mellékhatásai is fokozódhatnak alkoholtól, vagy éppen a gyógyszer hatékonysága csökkenhet (például cukorbetegségre szedett gyógyszereké). E kiszámíthatatlan hatások miatt Zacher senkinek nem ajánlja, hogy akár enyhébb gyógyszerekre vagy drogokra igyon. „Már egy spangli elszívása után is súlyosabban károsodnak az idegsejtek, ha alkohol is van a szervezetben” – mondja.

Élénkítőkkel sem jó keverni az alkoholt. A kávé a tévhittel ellentétben nem segíti az alkohol lebomlását, csak éberebb lesz tőle a részeg – egyes kutatások szerint pedig a koffein éppen hogy fokozza a rosszullétet. Ezen kívül a kávé az alkoholhoz hasonlóan erősen vízhajtó hatású, ezért még súlyosbíthatja az alkohol okozta kiszáradást. Hasonlóan viselkednek az energiaitalok is alkohollal, ráadásul a taurin és az alkohol kölcsönhatásából további mérgező vegyületek alakulhatnak ki. Végül a dohányzás az alkohol lebontása során keletkező acetaldehid káros hatásait fokozza, ez a vegyület ugyanis a dohányfüstben is megvan, és már a nyálban oldódik – az eredmény hevesebb rosszullét, mint dohányzás nélkül.

Az alkohol mellé tehát nem ajánlatos mást keverni – bár ez valószínűleg nem ér meglepetésként senkit. A borra sörtől viszont önmagában nem lehet komolyabb bajunk (már ha nem isszuk literszám mindkét italt) – bár biztos vagyok benne, hogy van, aki ezt nem hiszi el. Az Urban Legends azonban kitér egy olyan német kutatásra is, ami szerint a lelkiállapot is befolyásolja, hogy mennyire gyötör meg a sör – vagyis ha hiszünk a szólasnak, akkor az az élettani háttér ellenére önbeteljesítő jóslattá válhat. A jelenség neve placeborészegség, a sorozat következő részében erről lesz szó.

[A sorozat előző részei:
Alkohollegendák I. – Tényleg gyorsabban berúgsz a fénytől?
Alkohollegendák II. – Melegben gyorsan berúgok, de kitáncolom
Alkohollegendák III. – Vodkás tampon fenékbe, tömény a szembe
Alkohollegendák IV. – Miért kapunk áramütést a szigetes sörtől?]