Index Vakbarát Hírportál

Iron Maiden és egyebek – a 4. Sziget-nap

2010.08.14. 10:45
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
Sziget
Budapest, Óbudai-sziget, aug. 11-15.
Részletes programok a Port.hu-n
A fesztiválról
Iron Maiden, Madness, Faithless, Muse, Bad Religion, Danko Jones, Fear Factory, 30 Seconds To Mars, Hives, Mika, Kasabian, Oi Va Voi, Rotfront, Paradise Lost
Tovább »
Napijegy
12000 Ft
Bérlet
Hazamenős: 46000 Ft; ottalvós: 54000 Ft
Sátorozás
Ottalvós jeggel ingyenes
Extrák
Ottalvós jeggyel mínusz egyedik napon Kispál és a Borz-koncert lesz, nulladik napon pedig reggae nap a UB40-nel.
 

Utolsó előtti napról lévén szó érdemes sokáig aludni, addig sem költjük a maradék pénzünket, meg amúgy is, kezdődik a kézremegés. Gerendai Károlyék mintha ismerték volna a tervet, délután 5 előtt nincs semmi említésre méltó. Vigyázni kell, este durván lendülni fognak azok a rőzsék.

Tehát 5-kor érdekességképp érdemes megnézni a 2000-es évek garázsrockhullámának másod- vagy harmadvonalbeli képviselőjét, a The Cribset. Különös dolgot tényleg nem kell tőlük várni, egyszerű táncos gitárzenét és jó dalokat viszont igen. Ami miatt mégis unikum lesz a koncert, és minden indie-rajongónak kötelező, az Johnny Marr gitáros-istenség jelenléte, aki ugyebár a '80-as években a The Smithsben tette le a stílus alapjait, mind megjelenés, mint pengetés tekintetében.

A hérosz megtekintése után a Nagyszínpadnál közönségcserélődés várható, valószínűleg gyorsan előkerülnek a sátánista szörnyeteges pólók, farmermellények és bőrnadrágok is, leváltván a fésületlen hajú anglomán tiniket. Első körben itt a Tankcsapda, ami augusztus 9. óta hivatalosan is az egyetlen magyar zenekar, amely simán felfér a Nagyszínpadra. Ha ez nem elég, megnézhetjük, amint Calvin Harris próbálja ismét vállalhatóvá tenni az eurodance-t.

És itt is az Iron Maiden. Ez a zenekar annyira menő, hogy még a hivatalos Sziget-plakáton is egyedül az ő logójuk szerepel eredetiben, másrészt talán az egyetlen heavy metal formációról beszélünk, ami a mai napig sem kínos kicsit sem. Hamarosan új lemezzel jelentkeznek, a két évvel ezelőtti helyzettel ellentétben most leginkább a 2000 utáni karrierjükre fognak koncentrálni, természetesen kihagyhatatlan klasszikusokkal, ördögvillával, Bruce Dickinson ízléstelen fellépőruháival, Eddie-vel és egyéb überfasza dolgokkal körítve.

Az acélszív ezután sem áll le, szinte ki sem jön a görcs az ujjainkból, máris ismét használatba kell őket venni a Kameloton. Itt már a galoppé a főszerep, meg a kardozásé, ha nem félünk az igazhitű rajongóktól, akkor nevethetünk is rajta. Lesz még Nina Hagen, ami leginkább a valaki számára idegesítő, valaki számára pedig baromi művészi affektálásáról híres, valamint a goából nagyjából kikupálódott Infected Mushroom. Itt valószínűleg nagyobb lesz az egy főre jutó hallucinogén mennyiség.