Index Vakbarát Hírportál

Oszkó Péter szerény szájharmonikázása

2010.08.14. 18:20
Az Index fesztiválblogja

A programfüzet sem tudta lekövetni, hogy a Biorobot helyére a Bajnai-kormány szájharmonikás pénzügyminiszterének, Oszkó Péternek a zenekara kerül, közvetlenül a 30 Seconds To Mars után. Persze egy másik színpadon, de akkor is. Minden mocsoktól mentes blueszenéjük Bródy Jánost is megmozgatta. A Sziget egyik leghirtelenebb sikere érhette így a Blue sPotot, amely a VIP Szeparé helyett lépett fel tehát. Oszkó pénzügyminiszterként örült, ha egy-egy koncert belefért idejébe, de a kormányváltás után minden bizonnyal több ideje jut bluest játszani.

Micsoda szájharmonikaszóló jön, önti rám egy vad mozdulattal a sörét egy srác, miközben befelé mutogat a színpadra. Ki ő? - tettük fel naivan a kérdést, noha tudtuk, ki a legendás szájharmonikás. Furán fog hangzani, de utáljátok a volt pénzügyminisztert? Nem, miért? Mert ő az.

Szimpatikus előadó Oszkó, eleinte kifejezetten zavartan mozog a színpadon, később feloldódik, bár látszik, hogy a helyet nem fogja szétszedni. Fellépőruhájára a kamaszos gőg és House doktor van hatással, piros pólójához farmert és Nike futócipőt vett fel. Szerényen, de ügyesen játszik, és bár nem értünk a szájharmonikázáshoz, de maníroktól mentesnek tűnik. Ami a múltját illeti: KPMG-nél kezdte pályafutását, később a Deloitte-nál volt, 2008-ban az év fiatal menedzserének választottak.

A korábban zongorázó Oszkó internetes források és a zenekar barátja szerint saját magát képezte át szájharmonikássá, van egy sztori arról, hogy a Balaton és Budapest között stopolva kapott egy kis hangszert egy zenekari kisbuszban. Az egyetemen is bluesegyüttesekben zenélt.

Közben a srác is visszajott. Jártatok Apostagon az elmúlt években? Nem. Az ottani egyházi táborban játszottak sokat. Ez valami keresztény blues? Nem, nem ilyen béna vallási zenekar ők, csak nagyon szeretnek játszani, Jimi Hendrixet, Eric Claptont, Doorst, John Mayalt.

Oszkó blogjából kiderül, a Szigetet nagyon kedveli, izgatottan készült a Blue sPot szigetes fellépésére, Irie Maffiával, Hivesszal és Buena Vista Social Clubbal, a Belmondót csak azért nézhette meg, mert ugyanazon a színpadon játszottak. A képekből ítélve még egy thai masszázsra is befeküdt. De vajon mit keresett a Party Arénában? Ezt nem tudjuk, de hajnalban hazabiciklizett, ami lássuk be, rendes dolog tőle.

A koncertet két irányból építették fel: sok feldolgozás mellett saját számokat is játszanak, honlapjuk tanulsága szerint már dalba foglalták a magányos szerelmet és a magyarság politikai problémáit is a Tunya férfi balladája című számban: Mindenem megvan, de valami elromlott már rég, a zoknimat is kimostam, de ez sem volt elég./ Egypár éve még azt mondtad nekem: minden áldott perced boldog lesz velem.