Index Vakbarát Hírportál

Romafesztiválról a szántóföldre

2011.06.08. 13:34 Módosítva: 2011.06.08. 14:20
Az Index fesztiválblogja

Már két fesztiválról (Primavera Sound és Metalfest) írtunk itt az Indexen, a héten végképp elkezdődik az igazi szezon itthon is. Lehet minden este imádkozni az eső elmaradásáért, megfogadni, hogy csak a koncerteket nézni megyünk ki, és semmit nem iszunk, és viselkedhetünk úgy, ahogy mindig akarunk. Ez lesz a héten (meg amiket természetesen kihagytunk).

Athe Sam! - Roma Összművészeti Fesztivál

Június 6-12.

Budapest, Gödör

A hétfőn elkezdődött rendezvény neve magyarul "Itt vagyunk!" Ez a mottó meg is állja a helyét, a cigány kultúra sokféle ága mutatja meg magát a Gödörbe látogatóknak. A szokásos társadalmi feladatok mellett természetesen koncertek oldják a hangulatot, a két legfontosabb név a Váradi Roma Café, és a Parno Graszt itthonról, de érdekes lehet még a Szerbiából érkező Dejan Jovanović Gipsy Band is.

Harley-Davidson Open Road Fesztivál

Június 8-12.

Alsóörs

Aki szerint egy motorosfesztivál 2011-ben is annyi csak, hogy pár sörhasú bőrszerkós arc mutogatja egymásnak a gépét, miközben szól a háttérből a P. Mobil, az nézze meg az Open Road programját, és lepődjön meg! Az alsóörsi buli még egy külföldi nosztalgiakoncertet is összehozott az Alphaville-lel, amit a magyar zenei élet olyan nevei egészítenek ki, mint a Quimby, a Tankcsapda, a Kolin, a Superbutt vagy Ganxsta Zolee és a Kartel, csak hogy az egymáshoz stílusban nem túl közel állókkal példálózzunk.

Pannónia Fesztivál

Június 9-13.

Várpalota

Az ötödik alkalommal megrendezett PAFE mára szerves része a magyar fesztiválszezonnak, talán azért, mert híresen olcsó a belépő. Az eddigiekkel ellentétben idén külföldi fellépőt is elrángattak Várpalotára. Ez a Twisted Sister, amiről tudni kell, hogy nem csak a We're Not Gonna Take It része az életművüknek, és hogy Dee Snider így öregen hivatalosan is a világ legrondább frontembere lett. Rajtuk kívül a kötelező hazai körök: Depresszió, Hősök, Magna Cum Laude, Hangmás, PASO, Kowalsky meg a Vega, NEO, Irie Maffia. Ez épp elég arra, hogy valószínűleg idén is odacsődüljenek azok, akik már nem tudnak várni az EFOTT-ig.

Nova Rock

Június 11-13.

Nickelsdorf, Ausztria

Az idén már garantáltan teltházas szántóföldi fesztivállal kapcsolatban két nevet a legfontosabb leírni: Iron Maiden és System of a Down. Az előbbi akárhányszor jár a környéken, mindig kötelező program, az utóbbi pedig idén állt újra össze, hogy ismét előadja négy vitathatatlanul klasszikus lemezének legjobbjait. A háromnapos buli maradék része is a mainstream rockot és metált célozza meg, a Linkin Park sikere nem kérdés, a Volbeat mára headlineré érett, a Korn mai állapotában is jó pár embert képes megmozgatni, a tavalyi koncertjét lemondó Wolfmother pedig végre bemutathatja, milyen az, amikor klasszikus alapokon nyugvó rockzenét kivételesen nem 50 év felettiek játszanak. Lesz még Motörhead, Thirty Seconds to Mars és Flogging Molly is például, de ezek Magyarországon is megnézhetőek idén nyáron, ráadásul olyan helyen, ahol azért vannak fák is.