Index Vakbarát Hírportál

Kinyitott a balatonföldvári Kultkikötő

2012.07.10. 19:15
Az Index fesztiválblogja

A nyári rendezvénysorozat hetedik évadát kezdte, minden korábbinál gazdagabb programkínálattal.

Gyermekszínházi előadással nyitottak a hétvégén és azzal is fejezik be szeptember 9-én a balatonföldvári szabadtéri színház idei programját.

„Huszonnégy nagyszínházi, hat kamaraszínházi produkció, koncertek, ingyenes mozifilm-vetítések, az avignoni színházi fesztivál plakátkiállítása – sorolja a 2012-es kínálatot Nagy Viktor ügyvezető igazgató. – Hámori Gabriella vezetésével tíznapos nemzetközi ifjúsági színház-, film- és tánctábor fejeződött be éppen, melyen a különböző helyekről érkező (így például Erdélyből, köztük több hátrányos helyzetű) fiatalok a színház nyelvén osztották meg egymással örömeiket, gondjaikat, csütörtökön este vizsgaelőadással búcsúztak."

A felnőtt előadások sorát július 13-án ősbemutató nyitja: az Áll a bál a Katona József Színháztól.

Molnár Piroska, Cserhalmi György, Udvaros Dorottya, Kulka János, Nagy Ervin, Hernádi Judit, Pindroch Csaba, Vári Éva, Benedek Miklós, Szacsvay László, Bánfalvy Ágnes, Koltai Róbert, Mácsai Pál, Básti Juli is fellép a fesztiválon. Idén először lesz külföldi fellépő a Kultkikötő színpadán, az Asikides & Tal Ben Ari világzenei formáció Barcelonából érkezik. Nagysikerű tavalyi koncertje után a Quimby is visszatér.

„Elsősorban az időjárás miatt izgulok, elvégre szabadtéri színház vagyunk, a produkciókban bízom, mert igen sikeresek – mondta Nagy Viktor. – Vannak többen, akik a fővárosban már láttak egy-egy darabot, de eljönnek Balatonföldvárra is, hogy ebben a különleges környezetben is megnézzék.  

„A hetvenes években ez a színpad a kaposvári Csiky Gergely Színház nyári játszóhelye volt. Nyolc éve még magam is a Csiky társulatának a tagja voltam, romantikus az ember, hát felvetődött: próbáljuk meg újjáéleszteni a létesítményt – emlékeztet az igazgató-színész, aki alól most, az évad végén kihúzták a színházát, mivel megszűnt a fővárosi Kamaraszínház. – Az előadóművészeti törvény alapján mostanra regisztrált nyári színház besorolást kaptunk, ami a támogatások szempontjából igen lényeges. Az is, hogy a balatonföldvári önkormányzat kezdettől fogva támogat bennünket, így a jelenlegi városvezetés is. Ma már 950 fős nézőtérrel várjuk a látogatókat, és bár elkezdeni sem volt könnyű, a folytatás is nehezebben alakult a vártnál. Megéreztük a válságot. Jegyárat csak finoman emelhettünk és ingyenes, családi programokat is beiktattunk. "

Ősbemutatóknak – tavaly csak egynek, de idén hatot terveznek - is helyet adnak, mint az Áll a bál. A Katonában már próbálták, Balatonföldváron mutatják be először, ősztől a kőszínházi évadban él tovább a darab.

A jegy mellé idén nyáron egy pohár bor jár, bemutatkoznak a Kultkikötőben a dél-balatoni borászok.