Index Vakbarát Hírportál

Nem Amerika szar, hanem az amerikaiak

2012.07.19. 16:48 Módosítva: 2012.07.20. 10:50
Az Index fesztiválblogja

Az idei Hegyalja első estéjén a svéd Arch Enemy előtt az amerikai thrash metal legendák, az Exodus koncertezett. A több mint három évtizede létező együttes hosszú pályafutása során számos tagcserén átesett, megfordult náluk még a metallicás Kirk Hammett is. A fellépésük előtt beszélgettünk Jack Gibson basszusgitárossal, aki 1997-ben került a zenekarba.

Többször jártatok már Magyarországon. Milyen emlékeid vannak a nálunk adott koncertjeitekről?

Emlékszem egyszer egy hajón zenéltünk valami folyón. Marha nagy buli volt, ahogy a Szigetes fellépésünket is imádtuk.

A zenekar már 30 éve a pályán van. Milyen céljaitok vannak még ennyi év zenélés után?

Nincs igazán konkrét célunk, elég nagy kihívás az is, hogy folyamatosan koncertezhessünk. Egyikünk se törekszik arra, hogy olyan ismert és népszerű zenekar legyünk, mint mondjuk a Slayer vagy a Metallica. Mi tudjuk kinek írjuk a zenét, kiknek játsszuk el és tisztában vagyunk a határainkkal. Nem tervezzük, hogy mondjuk átváltsunk más hangzásra csak azért, hogy még több rajongót szerezzünk. Egyre öregebbek vagyunk, sokunknak már családja, gyerekeink vannak, megelégszünk azzal, ha még mindig szeret minket a közönségünk.

A srácaitok, hogy reagálnak arra, hogy apuci egy thrash metal együttesben zenél?

Nekem pont nincs gyerekem, de a többieknek van és ők ebben nőttek fel. Már tinédzserek és pontosan tudják mi az, amit csinálunk, de egyáltalán nem elkényeztetett vagy elbaszott kölykök. Mondjuk annyira nem imádják a rock and rollt, mint a faterjaik, de ez már ilyen generációs probléma.

A fiatalok Amerikában most a dubstepre nyomják.

Ne is mondd!

Hidegen hagy az elektronikus zene?

Őszinte leszek veled. Kurvára leszarom ezt az egészet. Én régi nashville-i countryt szeretem és a big band zenéket. Az új dolgokkal nem igazán tudok mit kezdeni. Oké, értékelem benne a kreativitást, csak egyszerűen nem szeretem ezeket az új zenéket.

Múlt héten a Suicidal Tendencies-es Mike Muirral beszélgettem, aki arról panaszkodott, hogy kicsit elege van már Amerikából, de főleg Kaliforniából. Mint kaliforniai zenész, mennyire értesz egyet vele?

Hasonló véleményen vagyok én is, csak ezt nem szűkíteném az Egyesült Államokra. Mindenhol szar most, legyen szó bármelyik országról. Amerika még azért arra jó, hogy itt, ha van egy jó ötleted, akkor bármit elérhetsz és gazdag lehetsz. Nem kell apucinak pénzesnek lenni ahhoz, hogy később te is az legyél. Nézd meg Bill Gateset vagy Steve Jobsot. Volt egy ötletük és milliárdosok lettek. Ugyanez a zenével is. Ha jó zenét csinálsz, akkor abból nagyon jól meg tudsz itt élni. Nem Amerika szar, hanem az amerikaiak.

A kettő nem függ össze?

Figyelj, még mindig az Egyesült Államok a legjobb hely, hogy valami nagyba kezdjél. Itt tényleg mindent lehet, csak nyitott szemmel kell járni. Zavarnak az olajcégek, amiért szétbasszák a környezetünket és csóróvá teszik a lakosságot? Hát akkor fektesd a pénzed olajcégekbe, nem? Ha tudod kik baszakodnak a pénzeddel, akkor miért nem állsz át az ő oldalukra és baszakodsz te mások pénzével. Nincs kifogás azzal kapcsolatban, hogy Amerikában valaki nem lehet sikeres. Ezek az emberek egyszerűen lusták. Kibaszott sok lusta ember van Amerikában. A nagyapám annak idején hajnalban kelt és a belét is kidolgozta a megélhetésért. Én persze ezt nem csináltam, de nem is érdemeltem meg a pénzt, amit tőle és apámtól kaptam. Nekem ilyen anyagias vágyaim egyébként se voltak soha. Csak füvet akarok szívni és zenélni.

Gyakran betépsz koncert előtt?

Koncert előtt nem igazán, mert akkor úgy tűnik a színpadon, mintha leszarnék mindenkit. De szeretek szívni, miért tagadnám?

Csak füvezel?

Amikor fiatal voltam rengeteget kokainoztam, mára megelégszem a piálással és egy kis fűvel.

Kaliforniában pár éve elbukott a marihuána legalizálásáért indított népszavazás. Érdemes szerinted törvényileg tiltani a füvet?

Ez ennél sokkal összetettebb. Tudod, van ez az orvosi marihuána-rendszer Kaliforniában, ami legalább a rendőrök csesztetésétől megvéd. Viszont alapvetően egy hatalmas álszent baromság az egész, mert nem szorulnak rá egészségileg annyian, mint amennyien használják. Én törvényileg engedélyezném, hogy otthon mindenki nevelhessen saját növényt magának. Ha aztán ebből pénzt akarsz csinálni, akkor menjél szépen a börtönbe, ez teljesen normális. Most viszont pár száz dollárt kell valami kuruzsló orvosnak fizetned, hogy adjon egy kamu engedélyt és elmehess a kamu kender boltba füvet venni. Ez, ha belegondolsz, ugyanakkora szervezett bűnözés, mint a drogkereskedelem, mert ezek a cégek is súlyos milliókkal gazdagodnak hónapról-hónapra.

Mi a véleményed azokról a hangokról, aki szerint a metál halott?

Én ezzel nem értek egyet, igaz, egy Metallicához hasonló együttes nincsen most, de talán soha nem is lesz. A Metallica egyébként is már akkora, hogy nem is hívnám metálzenekarnak, hanem egy mainstream együttesnek. Szoktunk viccelni azzal, hogy a Big Four (Metallica, Anthrax, Megadeth, Slayer) valójában csak Big One: Metallica és a többi három. Javier Reyesszel beszélgettem múltkor, az Animals as Leadersből, hogy milyen volt a koncertjük a Metallica előtt, amire csak annyit mondott: ez egy Metallica-show, mindenki más úgyis csak körítés. Szerintem egyébként a metál egyre felkapottabb Amerikában, legalábbis nagyon sok kifejezetten fiatal rajongó jön el a fellépéseinkre, akiknek igazából nem is kéne tudnia kik vagyunk. Ehhez kellett a Metallica, az olyan bandák, mint a Korn, de még az emo-korszak is hozzájárult ehhez. Amúgy meg a metál sohasem volt alkalmas tömegfogyasztásra, ehhez tényleg a Metallica kell, akik olyan emberekkel üzletelnek már, mint Madonna vagy Elton John stábja. Viszont az ő sikerük, a metál sikere is, ez pedig a hozzánk hasonló együtteseknek csak az előnyére válik.