Index Vakbarát Hírportál

Hogy kerül DJ Bobo a Budai Várba?

2012.08.22. 18:09
Az Index fesztiválblogja
Csütörtökön első alkalommal jelentkezik a Unique fesztivál, mely sárban fetrengés helyett elhozza nekünk a nyolcvanas- és kilencvenes évek olyan feledhetetlen klasszikusait, mint Kim Wilde vagy Bonnie Tyler. Na de hogyan sikerülhetett egy retrofesztiválnak három napra megszereznie a világörökség részének számító Budavári Palotát?

Valószínűtlen helyszínen rendezik meg a nyár utolsó zenei fesztiválját augusztus 23. és 25. között - az idén debütáló Unique ugyanis a Budai Várban lesz. Kurucz Gergely, a fesztivált szervező Famous Management ügyvezetője az Indexnek azt mondta, hogy egy igényes fesztivált akarnak, mely nem azt a sárbanfetrengős stílust képviseli, mint a Sziget, és ezért választották az exkluzívnak számító Vár nyitott részeit, az Oroszlános- és a Savoyai udvart.

A fesztivál felhozatalát – melyben egyaránt megtalálható a Scooter, a Neoton Família, a Pendulum és a Happy Gang is – böngészve nekünk először nem éppen az igényesség ugrott be, a zenei kínálat sokkal inkább a sör- és pálinkafesztiválok elkényelmesedett és kiszámítható ízlésű törzsközönségének próbál a kedvében járni. De túl könnyű lenne elsütni néhány poént Bonnie Tyler ráncairól, vagy találgatásokba bocsátkozni afelől, vajon hogyan fogják kicsempészni a rácsok közül a lányok futtatása miatt hűsölő UFO-s Zsoltit. Minket inkább az érdekelt, hogyan sikerült kibulizni az engedélyeket egy háromnapos, több ezer embert megmozgató zenei fesztiválra abban a negyedben, ahol a szigorú hivatalnokok éjfél után egy részegen hazakóválygó baráti társaságot is hajlamosak a világörökség elleni támadásként felfogni.

Nem tülekednek a fesztiválhelyekért

A szervezők azt mondták nekünk, hogy a kezdeményezés sikerét az alapozta meg, hogy ők már több sikeres sör- meg borfesztivált bonyolítottak le a Várnegyedben, ezért egyáltalán nem volt nehéz meggyőzni a Unique fesztivál ötletéről az önkormányzati szerveket. Arra a kérdésünkre, hogy azért itt mégsem kóstolópohárral és kisgyerekekkel korzózó, hanem Scooterre és Paul van Dyke-ra szeletelő tömegekre kell számítani, azt a választ kaptuk, hogy csak a promócióban domborítják ki a zenei vonalat, de a fesztiválnak amúgy a gasztronómia és a borkínálat is meghatározó részét képzi. Mondjuk mi a Facebook-oldalon inkább a line-upra és jegyrendelésekre vonatkozó kérdésekkel találkoztunk, amiatt senki nem aggódott, hogy lehet-e majd kapni 2009-es Árvay Pecsár Furmintot a diVino standján.

Az engedélyek kiadásáért felelős oldalról először az I. kerületi önkormányzatot kerestük, de ott a jegyző elmagyarázta, hogy neki kizárólag a West Balkán-ügy után hozott kormányrendeletben foglalt előírások betartatása áll jogában, magáról a rendezvényről semmiféle döntési joga nincs az önkormányzatnak. A Unique Fesztivál programja és a szervezők által benyújtott tervek pedig a jegyző szerint a biztonsági előírásoknak teljes mértékben megfelelt. Magára a rendezvényre a Várgondnokság Nonprofit Kft. mondta ki az áment. Ez a kiemelten közhasznú besorolással rendelkező cég a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Budavári Önkormányzat közös tulajdonában van, és hozzá tartozik az összes állami tulajdonú műemlék hasznosítása.

A Várgondnokság azzal magyarázta az Indexnek egy ilyen volumenű fesztivál engedélyezését, hogy feladataik ellátásának finanszírozására szükségszerűen ki kell használniuk a lehetőséget, amit egyes területek bérbeadása jelenthet. Állításuk szerint ráadásul a Vár helyszínére jelentkező rendezvények száma nem lépi túl éves szinten a fenntartható léptéket – ami nagyjából tíz rendezvényt jelent –, ezért konkurencia hiányában a társaság által rögzített, a rendezvényért elkérhető legmagasabb területbérleti díjszabást alkalmazzák. Ennek konkrét összegéről azt a dodonnai nyilatkozatot kaptuk, hogy bár nem titkos, mégis kizárólag komoly ajánlattevőknek nyilvános. Azt azonban sikerül megtudnunk, hogy 10 millió forint alatti összegről van szó – és ennél többet a tisztán zenei profilú Unique-tól sem fognak elkérni. A bérleti díjhoz azonban hozzáadódik az, hogy a rendezőknek önállóan kell megteremteniük a biztonságos működés feltételeit és a fesztivál után nekik kell helyreállítaniuk a helyszínt. Ezen felül a Várgondnokság kauciót is kért, illetve megkövetelte a rendezvény biztosítását.

DJ Bobo a magyar kulturális örökségben

Természetesen azt is szerettük volna megtudni, hogy a Vár kulturális-történelmi profiljához mennyire passzolhat egy Arató-disco vagy egy DJ Bobo-koncert, de a Várgondnokság csak annyit közölt, hogy a Unique egy „átgondolt és tematikus” rendezvény, mely csak annyiban különbözik más fesztiváloktól, hogy „itt a különböző korosztályoknak szóló zenén van a hangsúly”. A fesztivál egyfajta „könnyűzenei történeti utazást” képvisel, és emellett felvállalja – például vetítésekkel – a rendezvény „Várhoz kötésének programját” is. A valódi szakmai-kulturális érveknek csak nagy jóindulattal nevezhető PR-fordulatok mellett azonban azt is megtudhattuk, hogy a fesztivál engedélyezésében közrejátszottak a most divatos CSR – azaz társadalmi felelősségvállalást szem előtt tartó – elemek is. A Unique-ra lehet például kapni ún. téglajegyet, mellyel a látogató a Vár falainak és támfalainak állagmegőrzését támogatja, de azért is járt a Várgondnokság részéről a jópont, hogy a fesztivál támogatja a Szent Imre Kórház Szülészeti, Nőgyógyászati és Csecsemőosztályának fejlesztését.

Az elmúlt évtizedek fesztiválgyakorlata azt mutatja, hogy a rendezők nem spórolhatják meg a helyi lakosokkal, illetve az őket képviselő civil szervezetekkel való előzetes egyeztetést. A rendezők helyett a Várgondnokság nem kívánta magára vállalni az egyeztetés, a társadalmi elfogadtatás felelősségét. Azonban a Várgondnokság minden tavasszal széles körben meghirdet egy tájékoztatót az adott évre tervezett rendezvényekről, ami lehetőséget biztosít az érdekeltek számára a rendezvények előzetes megismerésére. Állításuk szerint idén márciusban a Unique Fesztivál is bemutatkozott ezen a fórumon, és sem akkor, sem azóta nem merült fel kifogás vagy tiltakozás. Ennek némileg ellentmond a Famous Productions tájékoztatása, mely szerint ők semmilyen egyeztetésen nem vettek részt, de ha erre lenne igény, akkor attól nem zárkóznának el. Az általunk végigtelefonált kerületi civil szervezetek sem tudnak erről az egyeztetésről, legfeljebb a helyi újságban olvastak a rendezvényről. Azonban ahogy azt a Budavári Lakosok Szövetségének képviselőjétől megtudtuk, a tájékozatlanság mögött az is lehet, hogy a helyi érdekvédő szervezetek tagjai zömmel idősebb emberek, akik nem annyira aktívak az ilyen ügyekben.

A fesztiválok kapcsán a legtöbb vita hangerő miatt szokott kirobbanni, ezért kíváncsiak voltunk arra, hogyan oldják meg a viszonylag sűrűn lakott Várnegyedben a hangszigetelést. A szervezők azzal akarják a konfliktusokat megelőzni, hogy az este 10 utáni programokat a zártabb Oroszlános Udvarra korlátozzák, emellett pedig előzetes zajszíntmérést és 3D-s hangszíntérképet is készíttettek egy erre szakosodott céggel, mely a rendezvény közben is folyamatosan méri majd a kiszűrődő zajt. Megkeresésünkre Bite Pál Zoltán, a Vibrocomp Kft. ügyvezetője megerősítette az előzetes kalkuláció tényét, és azt is, hogy a hangerő méretezése-, illetve a színpadok elhelyezése alapján a kiszűrődő zajszint elvileg valóban nem lépi túl a vállalt mértéket. A papírok tehát rendben vannak, csütörtökön pedig kiderül az is, hogy maga a fesztivál is rendben van-e.