Index Vakbarát Hírportál

Szexmániás úszónő nem lesz benne

2013.06.17. 16:18 Módosítva: 2013.06.17. 17:00
Az Index fesztiválblogja

Idén külön Kispál és a Borz-emléknappal indít a Fishing On Orfű fesztivál, de a szokásos módon ott lesz Pécstől nem messze szinte a teljes hazai alternatív zenei színtér. Ennek apropójából készítettünk interjút Lovasi András volt Kispál-taggal és a fesztivál egyik főszervezőjével. Szóba került, hogy milyen érzés volt saját magának emléknapot szervezni és kik lépnek majd fel az eseményen, de azt is megkérdeztük, hogy mennyire tetszett neki a Holnaphoz Holddal szobazenészek által készített tribute album, illetve hogy vélekedett Ákos annak idején az Ül című Kispál-lemez hangzásáról. Végül az is kiderül, hogy Lévai Balázs, aki szintén részt vett az interjún, könyvet ír Lovasi életéről, de szexmániás úszónők nem lesznek benne.

Nem furcsa neked a volt zenekarod köré külön tematikus napot szervezni a saját fesztiválodon?

Lovasi András: Ez már régóta a levegőben volt. Először akkor merült fel, amikor Lévai Balázs elkezdte szervezni az MTV Icont. Egy jó ideig ellenálltam az ötletnek, miszerint legyen egy hasonló a Kispál és a Borzzal, aztán idén újra felmerült, hogy lehetne egy ilyen a Fishingen, és Kálocz Tamás (a fesztivál főszervezője – a szerk.) azt mondta, hogy legalább had fusson egy kört pár zenekarnál, mit szólnak hozzá. Én azt vállaltam, hogy beszélek a volt tagokkal. Imponáló volt, hogy szinte az összes megkeresett zenekar azonnal elvállalta a felkérést. Persze tisztában voltam azzal, hogy ezek után majd megtalálnak mindenfélével. Hogy is mondták Balázs, mimet építem én?

Lévai Balázs: Önmagad mauzóleumát építed. Egyébként abból a szempontból érthető a kérdés, hogy ha mondjuk Ákos szervezne hasonlót magának, akkor róla a keresztvizet is leszedné a zenei szaksajtó. A Lovasi ebből a szempontból szerencsésebb, mert vele azért barátságosabbak az újságírók.

LA: Jó, Ákos valószínűleg ezt úgy oldaná meg, hogy a nép szavára hivatkozva rendezne meg egy ilyet.

LB: Én ezt nem akartam előhozni feltétlenül, csak annyit mondani, hogy valamit neked elnéznek, amit másnak meg nem.

Balázs, neked mi lesz pontosan a szereped a Kispál-napon?

LB: Mivel olyan nyolc-kilenc MTV Iconnak voltam a producere, ezért viszonylag tapasztalt vagyok egy ilyen feladathoz. Én amolyan művészeti vezetőként fogok dolgozni az eseményen, a szervezés mellett az a legfőbb feladatom, hogy egy jó ívű, üresjáratoktól mentes gála kerekedjen az egészből.

Mi alapján válogattátok össze a fellépőket?

LA: Először összeraktunk együtt egy listát az egyik stábgyűlésen. Az volt a cél, hogy az olyan produkciókat kerüljük, amiket talán a közönség is valahová a Kispál környékére lő be. Inkább olyanokat kerestünk, akiket a saját műfajukon belül izgalmasnak tartunk. Így lesz majd Supernem, Punnany Massif, a Ganxsta Zoliék, a Belga vagy a Hétköznapi Csalódások, akiket nyilvánvalóan a tiszteletünk jeléül hívtunk el. Sok olyan együttes lép majd fel, akikre én is baromira kíváncsi leszek, hogy mégis mi a francot fognak csinálni a Kispál-számokkal. És mivel a Kispál lemezeken általában sok félkész dal volt, biztos vagyok benne, hogy lesz néhány olyan feldolgozás ami jobb lesz, mint az eredeti.

LB: A Bandi által említett szempont miatt nem lesz például a Kispál-napon 30Y, Kaukázus, Heaven Street Seven vagy éppen a Vad Fruttik.

Nemrég készült egy Kispál-feldolgozáslemez, javarészt szobazenészek közreműködésével.

LA: Nekik külön színpaduk lesz ezen a napon, miután az úgynevezett gála véget ért. Ők egy helyszínt kaptak tőlünk és a többit már maguk osztották be, hogy ki mikor játszik és ki jön el. A lemezen közreműködő tizenhárom produkció közül körülbelül a fele jön majd el fellépni aznap a Fishingre.

Neked személyesen mennyire tetszett a Holnaphoz Holddal?

LA: Sok zenésszel beszélgetve, talán mondhatom, hogy mindenki úgy hallgatja általában a saját zenéjét, hogy ez borzalmas. Vagy csak, hogy itt ez a ritmika lehetne jobb, ez a zengető de szörnyű a pergőn, ez a szöveg mennyire béna már satöbbi. A Kispál életművel kapcsolatban két dolog van, amiért számomra nehéz hallgatni. Az egyik az, hogy én vagyok az egyik elkövetője, másrészről ne felejtsük el, hogy az albumaink nagy része tulajdonképpen demó. Producer nem látta őket, sokszor botcsinálta hangmérnökök épp az analóg - digitális váltás hajnalán rajtunk gyakoroltak. Szóval inkább kordokumentumok, mint audio élvezet. Azt hiszem pont Ákos mondta az Ül című lemezre, hogy úgy szól, mintha vödörbe hugyoznának, és totál igaza volt. Tehát kíváncsi voltam, hátha a dalok majd most bizonyítanak, milyen jók. Hát, nem ez lett sajnos. Az egésszel alapvetően az a bajom, hogy nekem ez az elomló, puhapöcsű hálószobapop egyszerűen nem jön be. Ami viszont bejön az pont azért, mert egy kicsit konvencionálisabb. Ilyen a Pluto és a Manoya, meg talán pár jó momentum volt még, de biztos nem fogom túl sokat hallgatni ezt sem.

Tej - Fishing on Orfű (OFFICIAL RAVE VIDEO - hosszabb, még hivatalosabb verzió)

Idén elektronikus tánczenei köntöst kapott a fesztiválhimnuszotok. Hogyan született az eredeti?

LA: Abból a dalból indult anno minden. Először kivonultunk Orfűre klipet forgatni. Ott kitaláltuk, hogy csinálunk egy tóátugrást és kihívjuk majd az RTL Klubot, végén persze nem sikerül a produkció. Ez afféle omázs lett volna a Monty Pythonoknak, aztán jött a Kálocz, hogy jó, legyen tóátugrás, de akkor hívjunk már pár zenekart is. Ez lett az első Fishing on Orfű.

LB: Hasonlóan ikonikusra sikerült az első Fishing On Orfű legelső koncertje, amin mi léptünk fel. Az volt a nevünk, hogy Only Tonight és fél óra alatt eljátszottunk tizenkét punkdalt. Miki dobolt a Hétköznapi Csalódásokból, a Lecsó (Pál utcai fiúk, Kiscsillag) gitározott és énekelt a Rátgéberrel, én pedig basszusgitároztam. Az elején kikötöttük, hogy minden évben fellépünk, de csak az az egy alkalom jött össze.

LA: Majd annak is csinálunk egy tribute koncertet!

LB: Egyébként azért is lesz még jó ez a nulladik nap, mert a fellépők jobb dalokat válogattak, mint a Kispál-búcsúkoncert dalsorrendje. Csak kevesebb pénz lesz rá, szóval a színpadi látványt majd Varga Livius és én fogjuk képviselni. Hogy a zenekarok melyik Kispál-dalokat választják, abba nem szóltunk bele. Például a Punnany olyan két számot választott, ami nem volt a Szigeten.

LA: Na, várjál, a punnanysok most hívták a Káloczot, hogy mégis mást szeretnének játszani. Annyi a szerencse, hogy megint sikerült olyanokat választaniuk, amit senki másnak eddig nem. Szóval ez még nekünk is meglepetés lesz.

A tavalyi teltház után nem terveztek területbővítést a fesztiválnak?

LA: Nem nagyon lehet már ezt bővíteni, erdő van körülöttünk, több embert beengedni meg nem szeretnénk, mert a Fishing imidzséhez az is hozzá tartozik, hogy nem egy túlzsúfolt fesztivál. Viszont a bevételünk nagy hányada a jegyekből áll, mivel évek óta semmilyen támogatást nem kapunk, igaz, idén már nem is pályáztunk sehol. Minek? Remélem azért annyian lesznek, mint tavaly, de most kicsit kedvezőtlenebb a csillagok állása, mert a dohánytörvény miatt több nagy rendezvény is a Volt meg a Fishing közé csúszott.

Idén mindössze két külföldi fellépő lesz.

LA: Ennek főleg anyagi okai vannak, de jövőre már nagyobbak a terveink. Ha tudunk egy kis pénzt félretenni idén, 2014-ben jóval több külföldit szeretnénk hívni és persze maradni a jól bevált receptnél, miszerint viszonylag olcsó, de klassz együtteseket hívunk. Nyilván nem tudunk olyan fesztiválokkal versenyezni, mint a Volt, hogy éppen menő, világszerte ismert előadókat hozzunk, tehát nálunk az a szempont, hogy akik nyitottak valami másra a jól ismert hazaiakon kívül, azok belebotolhassanak jóféle külhoni zenélésbe is. Lehetne erre akár egy tematikus vonalat is kitalálni, mondjuk jövőre csak ausztrál zeneket hozunk.

Személy szerint melyik fellépéseket nézitek meg mindenképpen Orfűn? A Kispál-emléknapot nem ér választani.

LB: Én mindenképpen ajánlanám a második a napon a borkóstolást, ami az én vezetésemmel és Orfű illetve Pécs környéki borászok részvételével történik majd. Ez sokkal jobb lesz bármelyik koncertnél és én egyébként is szerelmes vagyok a sommelier szaknyelvbe, mint a „hosszú lecsengés”, „masszív savgerinc”, „mandulás utóíz” és a „nyomokban bodzalevél” kifejezések. Viccet félretéve, ránézek majd az Európa Kiadó koncertjére, mert tagcsere volt és fognak új számokat is játszani.

LA: Mindenképp meg fogom nézni a külföldieket, mert tényleg kíváncsi vagyok, sikerült-e jó zenekarokat hívni. Aztán az Akkezdet Phiait nagyon szeretném látni élő felállással, de érdekel még a Hősök, a Halott Pénz és természetesen megnézem a VHK-t, mert az mindig jó szórakozás. Ja, meg a Soerii & Poolek, mert akkor mindig esni szokott az eső és tudni akarom, hogy ez idén is így lesz-e.

Ha jól tudom Andrásról önéletrajzi könyv is készül és te írod majd.

LB: Valóban, egy önéletrajzi könyvet kezdtem írni a Bandiról, ami értelemszerűen nagy részben a Kispállal kapcsolatos időszaka köré fog épülni. Már egy jó ideje dolgozunk rajta, a könyv egyharmada nagyjából kész van, és több kiadó is megkeresett már minket vele. Nincsen még végleges megjelenési dátum, mert a Lovasi programjához is kell igazítani, mint az új Kiscsillag-lemez vagy egy esetleges szólóprojekt. Két alternatíva van: kijövünk vele még az év végén az ünnepek környékén vagy áttoljuk jövő tavaszra.

Úszónő lesz benne?

LA: Nem, ilyen nagy kúrások nem lesznek benne. Sajnos, amikor még úszni jártam, akkor a komoly nemi élet egy távoli lehetőség volt nekem csupán, de most már bánom, hogy nem voltam kitartóbb.