Index Vakbarát Hírportál

A Showder Klubban indult a Punnany

2013.07.03. 20:16
Az Index fesztiválblogja

A Punnany Massif idén szétfesztiválozza magát, az összes nagyon hazai rendezvény mellett a Volt-Balaton Sound-Sziget hármason is kiemelt szerepet kapnak. Sopronban, a VOLT Fesztiválon tízéves születésnapjukat ünnepelték egy rakás vendégzenésszel, Kiss Ádám humorista felkonferálásával. Kiss volt az, aki az egyik Showder Klubban elejtett egy mondatot a zenekar nevéről, és emiatt az ország jelentős része megismerte a pécsi hiphopcsapatot.

A magyar stand up comedy felfutása valahol a Youtube elterjedésével tehető egy időre, amikor a rengeteg friss arcot bemutató RTL-es Showder Klub legjobb jelenetei szép lassan felkerültek a netre is. A videómegosztóra feltöltött műsorrészletek közül vitán felül Kis Ádám részei voltak a legnézettebbek. Talán ekkor, 2008 környékén volt a csúcsán itthon a műfaj. A Punnany már túl volt a vízválasztó Korkörkép című nagylemezén, de szó sem volt arról, hogy a magyar rapben járatosakon kívül nagyobb figyelmet kaptak volna.

„Volt egy apró haverom, aki még nagyon régen alapokat csinált Fankadelinek. Na, őt kértem meg, hogy írjon már ki nekem egy CD-t tele feka zenével. Máig emlékszem, hogy a kilences szám miatt felhívtam a havert, hogy mégis mi ez a dal, mert elképesztően tetszik. A nevüket sem tudta, csak azt hogy pécsiek, így én legalább három évig abból az egy Punnany Massif-számból táplálkoztam. Aztán szembejött a Telik klipje a Youtube-on és a Punnany zenéje végleg beköltözött a kocsimba” – emlékezik vissza Kiss Ádám. Aztán jött az ominózus 2008-as adás.

Ebben Kiss Ádám külön megkérdezte a nézőket, hogy ki ismeri a Punnany Massifot, majd még egy rövid ajánlót is mondott hozzájuk. „Direkt dobtam be a nevüket annak idején a Showder Klubban, de emlékszem mindössze egy ember jelentkezett a nézők között, az is egy ismerősöm volt.

Műsor után nem sokkal elkezdtek megjelenni a Kiss Ádámtól jöttem típusú kommentek a Telik Youtube-videója alatt, én pedig ámuldoztam, hogy ez az haver, átment végre az üzenet. Ez nekem marha jól esett, mert kiderült, nemcsak a poénjaimat jegyzik meg az emberek, hanem ha valami tök ismeretlenre azt mondom, hogy fasza, akkor ők annak is utánanéznek.” Tényleg így történt, szép lassan megjelentek a Showder Klubtól érkező hozzászólók, majd teljesen ellepték a Kiss Ádám-fanatikusok a Punnany Massif-számok komment szekcióját a Youtube-on. Később ezt a szövegrészletet egyébként felhasználták a ShenKick album felvezető dalához is. Ezzel a húzással egy olyan réteghez jutott el a Punnany Massif, amelynek minden bizonnyal fogalma sem volt arról, hogy létezik itthon underground hiphop.

Punnany Massif - Telik

„Az EFOTT régi főszervezőjének nagyon ajánlgattam őket 2008-ban, de akkor még elhessegetett, hogy Ádámka hagyjál már békén ezzel, hegedű a Csík Zenekarban is van, téma lezárva. Idén pont felemlegettem neki ezt a sztorit és fogta a fejét, hogy ma már a Punnany lazán főfellépő az EFOTT-on is.” Ehhez persze az is kellett, hogy a zenekar rengeteget turnézzon és tényleg vállaljon el annyi fellépést, amennyit csak lehet, hogy megismerjék őket a szervezők. Még Orfűn mondták, hogy konkrétan bárhova elmentek fellépni, ahol áram volt, sőt, oda is ahol az sem.

„Nekem tényleg szívügyem volt ez az együttes – pedig nem is vagyok pécsi – olyannyira, hogy annak idején én töltöttem fel a telefonjukat pénzzel, hogy tudjanak egymással beszélni és csinálják tovább a projektet, legyenek kész az új számok. Most meg már odáig jutottunk, hogy én vagyok büszke arra, hogy szeretem a Punnany Massifot, nem pedig fordítva. Nézd meg, lementem a színpadról és a Kiss Ádám-rajongók után itt maradtak az őrült punnanysok, akik széttombolták a bulit. Nagyon örülök neki, főleg azért is, hogy ebben talán egy pici szerepem nekem is volt” – fejezi be a történetet a humorista, aki mára az együttes tiszteletbeli tagjává, egyben valamiféle nagykövetévé is vált.