no

Index Vakbarát Hírportál

Ozora holnap nyit, engedély nincs

2013.08.05. 14:00 Módosítva: 2013.08.05. 14:04
Az Index fesztiválblogja

Nem kaptak engedélyt a rendezvény megtartására az Ozora fesztivál szervezői, a döntés ellen fellebbeztek. Már a kezdés előtt bizonytalan volt, hogy a rendezvény megkapja-e a szükséges jegyzői engedélyt, mert a rendőrség szakhatósági hozzájárulása hiányzott. Ennek ellenére a katasztrófavédelemmel együtt úgy döntöttek a szervezők, hogy a vendégeket beengedik, ami meg is történt szombaton. A szervezők becslése szerint hétfőn hétezren már a Fejér megyei Dádpusztán voltak, összesen körülbelül tizenötezer vendéget várnak az augusztus tizenegyedikéig tartó fesztiválra.

Tóth András, a fesztivál művészeti vezetője hétfő délután, a jegyző által hozott határozat tartalmáról nem tudott bővebb tájékoztatást adni, mert azt az egyik kollégája éppen akkor vette át a jegyzőtől.

A Népszabadság korábban arról írt, hogy Gerendai Károly, a Sziget főszervezője felajánlotta, hogy ha az Ozora fesztivált mégsem tudják megtartani, akkor buszokkal szállítanák át a résztvevőket a hajógyári szigetre. Ozora főszervezője megköszönte a lehetőséget, de elutasította az ajánlatot.

Az igazi katasztrófa

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Zimányi Dánielt, a terület tulajdonosát és a fesztivál egyik főszervezőjét, aki az Indexnek elmondta: a jegyzői határozat ellen fellebbeztek, és remélik, hogy a Fejér Megyei Kormányhivatal gyorsan felülbírálja a döntést.

A szervezők bíznak a fellebbezés sikerességében, a fesztivál sajtósa szerint mindent megtesznek azért, hogy holnap este hatkor megtarthassák a nyitóceremóniát.

Zimányi elmondta még: a rendezvény megtartásához szükséges engedélyek megszerzéséhez már május 6-án beadták a kérelmüket. Augusztus 3-án tartottak egy rendőrségi bejárást, ekkor szembesültek azzal a 14 oldalas anyaggal, ami a hatóságok aggályait taglalta. A korábbi években már a kapunyitás előtt megvolt az engedélyük a rendezvény megtartására.

Ugyanakkor, mivel a katasztrófavédelem úgy látta, hogy az emberek táboroztatásának feltételei adottak, közösen döntöttek arról, hogy beengedik az embereket a fesztivál területére. Zimányi a továbbiakról azt mondta: fontolgatják, hogy a rendezvény zártkörű klubeseményként működjön tovább, mivel hivatalosan bejegyzett klubjuknak már most körülbelül tízezer tagja van, zártkörű rendezvényként pedig sokkal kevésbé kötnék őket az engedélyeztetési eljárások.

A főszervező nem gondolja, hogy a vendégeket el kellene küldeniük: „Akkor lenne csak a katasztrófa, ha hazaküldenénk az embereket” – fogalmazott, utalva arra, hogy sokan több ezer kilométert utaztak a fesztivál kedvéért.

Külföldieknek szól

Az ozorai fesztiválra minden évben 10-20 ezer külföldi vesz jegyet. A jegy ára ehhez mérten nem is olcsó, a hétvégére 120 euróba kerül.

A szervezőket váratlanul érte, hogy az utolsó pillanatban derült ki, hogy nem lesz engedély, hiszen így már a fesztivál látogatóit sem tudják értesíteni. Péntek délután már 500-1000 jegytulajdonos várakozott a kapuk előtt, őket csak szombaton engedték be végül a rendezvény területére.

A rendőrök szombaton hat francia és egy német állampolgárt állítottak elő a fokozott ellenőrzés közben, amelyet a Fejér megyei rendőrkapitány rendelt el a sárbogárdi kapitányság illetékességi területén. A mintavételt és vérvizsgálatot követően kábítószer-fogyasztás vétségének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgattak ki a hét személyt.

A rendőrség szombat délelőtt közölte, hogy fokozott ellenőrzést rendelt el a sárbogárdi rendőrkapitányság illetékességi területére a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője. A rendezvényre érkezőket átvizsgálják, a busszal utazóknak le kell szállniuk, amíg a rendőrség átvizsgálja az utasokat és a járművet.