Index Vakbarát Hírportál

Az egész Balatont ellepik a fesztiválok

66840011
2014.05.14. 18:46
Az Index fesztiválblogja

Idén is megrendezik a Nagyon Balaton elnevezésű feszitváldömpinget, amiben több Balaton-környéki település is részt vesz, különböző programokkal, rendezvényekkel. Tavaly az esemény főleg augusztus 20-ra fókuszált, idén azonban június 6-án kezdődik, és egészen októberig tart. A rendezvénysorozattól azt várják a szervezők, hogy ismét fellendüljön a balatoni turizmus.

Tihany-Szántód-Balaton közepe: A Nagyon Balaton rendezvénysorozatot egy különleges koncerttel nyitják meg, június 6-án két komp kapcsolódik össze a Balaton közepén, Tihany és Szántód között, hogy aztán fellépjen a Csík Zenekar. Emellett Tihanyban tartják az ARTplacc kortárs művészeti fesztivált. Művészeti egyetemek (MOME, MKE, Műszaki Egyetem Kassáról, Képzőművészeti Akadémia Bécsből) mellett a a helyszínen lesz a Mai Manó Ház, a Ludwig Múzeum és a Kortárs Fotográfiai Központ.

Siófok: Balaton Miamijában óriáskívetítős VB-terasz lesz június 12. és július 13. között, ahol együtt lehet szidni vagy támogatni olyan országok csapatait is, amihez alapvetően semmi közünk, de egyéb más futballhoz köthető programokat is tartanak majd. Siófok is részese lesz a Nagy Csobbanás fantázianevű családi programsorozatnak Fonyód és Révfülöp mellett. Végül Omega Oratórium névvel nagykoncert is lesz a városban augusztus 8-án. És itt tartják majd a nagysikerű Balaton Halfesztivált is október 10. és 12. között, ami egyben a záró eseménye is a Nagyon Balatonnak. 

Balatonfüred: Augusztus 9. és 31. között az ország egyik leghosszabb borhetét tartják Füreden, ami igazából már nem borhét, de nem is borhónap, valami a kettő között. A borkostolás, iszogatás, kemény lerészegedés mellett koncertek is lesznek, aminek keretében a Nagy-Szín-Pad döntősei is fellépnek. Szintén itt - illetve Balatonkenesén - tartják a BalatonMant, ami nem egy magyar szuperhős neve, hanem a régió egyik legnagyobb triatlonos sporteseménye.

Balatonföldvár: Az itteni esemény a Kultkikötő nevet kapta, mivel a programok színházi előadások, kézműves programok és koncertek köré összpontosulnak.

Zamárdi: Balaton Sound. Bővítik idén a helyszínt, így 20-30 százalékkal több emberre számítanak, átszervezik a kempinget és lesz gasztró udvar. És persze Guetta. Utána következik az MR2 házifesztiválja, a Strand, ahol a Petőfin rendszeresen játszott hazai zenekarok mellett koncertet ad a Parov Stelar Band, John Newman, Papa Roach, és természetesen minden nyári fesztivál nélkülözhetetlen kelléke, Dub FX és a Knife Party.

Kapolcs, Taliándörögd, Csórompuszta, Gyulakeszi: Az egyik legrégebbi magyar fesztivál, a Művészetek Völgye is csatlakozik a Nagyon Balaton programjához. A rendezvény megmarad az eddig koncepciónál, azonban új helyszínek és programok is lesznek. Kivonul a helyszínre a Design Terminál és Harcsa Veronika is saját udvart kap. Idén Kapolcs és Taliándörögd mellett Csórompuszta és Gyulakeszi is bekerült a hivatalos helyszínek közé, utóbbiban lesz található például a Varnus Xavér Koncertterem is, többek között Érdi Tamás, Szulák Andrea és a Capella Savaria koncertjeivel. A fesztivál további fellépői között olyanokat találunk még, mint Eric Truffaz, Little G. Weevil és a Club des Belugas.

Paloznak: A településen harmadik alkalommal tarják meg a Jazz és Bor Pikniket, a program pedig értelemszerűen a dzsessz köré épül. Az esemény legismertebb fellépője a német DePhazz.

Balatonaliga: A Balaton Sound rétegzenei kistestvére idén már négy napos rendezvénnyé alakul. Az esemény legutóbb megnyerte a legjobb új fesztiválnak járó díjat a European Festival Awardson. A zenei fellépők érdekessége, hogy nem tesznek különbséget headlinerek és kisebb DJ-k, előadók között, de azért érdemes kimeleni, hogy lesz Ellen Alien, The Advent, Henrik Schwartz és Nina Kraviz is. Innen indul majd május 31-én az Ultrabalaton maraton, amire az Index is delegál saját csapatot.

Köveskál: Június 21-én Weiler Péter mutatja be különleges kiállítását Balatonról szóló alkotásairól, a község buszpályaudvarán, de képek megtekinthetők lesznek a Balaton Soundon és a Strand fesztiválon is.