Index Vakbarát Hírportál

Nóra, gyere hozzám afterozni!

MG 0403
2014.06.02. 18:16
Az Index fesztiválblogja

A négynapos Budapest Essentials hétvégi programjában annyi buli és koncert szerepelt, hogy megpróbálkoztunk a lehetetlennel: egy este alatt legalább hat különböző helyet bejárni, szórakozni, és inni egyet, ahogy azt a klasszikus szabadtéri fesztiváloknál szokás. Szenvedésekkel teli emberkísérletünk során kiderült, hogy Budapest túl nagy ahhoz, hogy ezt tényleg meglehessen valósítani.

Összesen hat helyet kellett bejárnunk a Budapest Essentials fesztiválon, méghozzá úgy, hogy mindegyikben egy időpontban (00:30) kezdődik a főfellépő bulija. Mindenhol egy korsó sör elfogyasztási idejét kell eltölteni, aztán irány taxival a következő a helyszín. Ebben a sorrendben haladtunk.

  • Jazzanova @ Holdudvar
  • DJ Yoda @ Fogasház
  • dBridge, Jubei @ Corvintető
  • Gregorythme @ Toldi
  • Yuksek + Alex Metric @ Ötkert
  • Kraak & Smaak @ HelloBaby

Értelemszerűen a Holdudvarban kezdődött a teszt, hiszen amíg a többi klub a város belső részén található, addig a Holdudvarhoz egészen a Margit-szigetig kell menni. Azonban a szemerkélő esőnek, a hidegnek, és még ki tudja minek köszönhetően fél egy és egy óra között alig téblábolt egy tucat ember a helyszínen, a normál esetben minimum a fél A38-ot megtöltő Jazzanovára így annyian sem voltak kíváncsiak, mint egy megye hármas kiesési rangadóra. A Margit-szigetnek ráadásul az a nagy hátránya, hogy taxi legközelebb csak a híd valamelyik lábánál állhat meg, így az embernek esős időben csak a szitkozódás marad, hogy ide se jön többet.

A város belső részén persze egészen más a helyzet, a Fogasháztól az Ötkertig minden klub tele volt, ahová sikerült eljutni, de igazán nagy tömeget sehol sem lehetett látni. A hatból végül így is csak öt helyre értünk oda, egészen biztos vagyok benne, hogy pörgető drogok nélkül az ember nem képes ennyinél több klubban bulizni, mert egyszerűen fizikai képtelenség.

Viszont azt feltétlenül el kell mondani, hogy az ötklubos teszt alapján kiderült, a Budapest Essentials éjszakai élete akár bármelyik tavaszi-nyári-őszi szezon, bármelyik hétvégéje is lehetett volna. Sehol sem volt konkrét tömeg, az Ötkert ugyanúgy tele volt legénybúcsús angolokkal, névre szóló ingpólóban, mint a Teherbeejtő vagy az Asszonysírató, a Corvintetőn még mindig ikszelnek a déenbések, a Toldiban pedig a legnagyobb veretés sem jár passzív fejbólogatásnál intenzívebb mozgással.

Vagyis a Budapest Essentials éjszakai része nem nyújtott sokkal többet, mint bármelyik pesti este. Biztos vannak kivételek, de a legtöbb helyre még mindig a klubot övező közeg miatt mennek a látogatók, nem pedig a frissen odatelepített produkció miatt. A Fogasházban például garantáltan ugyanekkora buli lett volna, ha DJ Yoda helyett DJ Palotai mixeli össze Elvis Presleyt és Adam Freelandet. És itt jön ki az egész koncepció hátulütője. A fesztiválok általában azért is fesztiválok, mert az emberek egy nap több koncertre is eltudnak menni, a pontos(abb) kezdések miatt könnyen össze lehet egyeztetni a programot.

A csúszás mindenhol benne van a pakliban, de az a káosz, ami az egész fesztivált jellemezte a koncertek kezdési időpontjainál, nagyon nem tett jót a kihangsúlyozott "tervezd meg a saját programod"-koncepciónak. Így az az érzése volt az embernek, hogy ha a taszító legénybúcsús vadbarmokat ugyanott találom meg, ahol a fesztivál idején kívül is, akkor lehet maradok a jól bevált a klubjaimnál, ahol szintén mindegy egy idő után, hogy ki és mit játszik.

Az az érzésünk maradt a végére, mint Nórának, akitől egy kissé elkeseredett öltönyös srác kérdezett az Ötkert előtt reggel fél 6-kor. "Nóra, gyere hozzám afterozni!" - mondta a lánynak,  aki köszönte szépen, de elutasította a fiút, ahogyan az előző másik négy ember is. Egy pillanatra mi is Nórának éreztük magunkat, mert ha még át kellett volna téblábolnunk a HelloBabybe, valószínűleg a taxi elé vetem magam.