Index Vakbarát Hírportál

Hernádi Judit lánya a nyár nyertese

2014.09.26. 12:36
Az Index fesztiválblogja

Ismét elkészítette az Artisjus a szokásos háromhavi (június–augusztus) zenei toplistáját, ami a youtube-os lejátszásokat, illetve facebookos és rádiós népszerűséget vizsgálja. A mostani listák a nyári időszak zenefogyasztási szokásait összegzik, és ahogy eddig mindig, most is elképesztően lesújtó helyzetet fest a magyar popzenéről, ami már nincs lemaradva 20 évvel mindenkitől, hanem kialakította a saját kis szemétdombját.

Hol marat a gangszta rep?! -.-

Lassan kijelenthető, hogy ha csak a Youtube-ot nézzük, akkor Majka Magyarország legnépszerűbb előadója, hiszen ismét első helyen végzett egy dala az összesített nyári listán. A most 5 milliós nézettség fölött járó videoklipet márciusban töltötték fel, de nyári időszak alatt összesen másfél milliószor nézték meg Majka és Curtis Csak te létezel c. számát.

A második és harmadik helyen is az online közhelyrap legnagyobbjai, Horváth Tamás és Raul párosa áll, az egyik dalban pedig az a Children of Distance is közreműködik, akiktől még Paulo Coelho is elleshetne ezt-azt. Egyébként alapvetően is jellemző, hogy az Artisjus évszakos listájának Youtube top 20-ában javarészt a közösségi felületeken domináló, újrahasznosított zenére motivációs idézeteket rímbe szedő produkciók találhatók, de azért akad a Mr. Busta-féle atom proli hiphopból is.

A kivételt főleg lakodalmas előadók alkotják, befért például Jolly és Kis Grofó párosától két megasláger is (Lej mamo lej, No roxa áj), illetve Gino és LL Junior közös szerzeménye is. A legjobb 20-ba azért odafért egy-egy dal a Kelemen Kabátbantól, Halott Pénztől és Diazmenthától is, hogy ne legyen teljesen katasztrofális az összkép.

Bökj meg Face-en!

A nyár nyertese Hernádi Judit lányának zenekara, az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi selejtezőjében feltűnt Honeybeast, amelynek egyedüliként sikerült rendes zenekarként bekerülni a legjobb húszba A legnagyobb hőssel.

Egy másik érdekes összegzés az előadók Facebook-oldalán tapasztalható aktivitást és lájkok mérése. Az előbb említett Children of Distance továbbra is vezet, őket Notár Mary követi, 300 ezer feletti lájkszáma pedig csak LL Juniornak és Caramelnek van Magyarországon. Az itteni 20-as lista is hasonló formula alapján állt össze, mint a legnépszerűbb számok a Youtube-on.

  • közhelyrapperek
  • lakodalmas előadók
  • volt tehetségkutatósok/valóságshow hősök/zenélő celebek

Akad még itt Csík zenekar, Ákos, Hooligans, Fluor Tomi, Tankcsapda és Quimby is, de Voksán "DJ Flower" Virág sikerét is abszolút megérdemeltnek érezzük.

A Mahasz toplistái a

  • streamingszolgáltatásokat
  • rádiós lejátszásokat
  • kislemezeket
  • albumokat

vizsgálják.

Mindenamify

Külön kategóriában nézik a streamingszolgáltatások (Spotify, Deezer, Google Music) lejátszásait, itt valamivel kevésbé borús az összkép, alig találni a Youtube-listán népszerű előadókat.

Itt elsőként végzett az előbb említett Honeybeast, őket a Punnany Massif és a Kelemen Kabátban követi, de a 4. és a 20. hely között még így is dominálnak a celebek, tehetségkutatósok és percemberek produkciói.

A helyzet változatlan a rádiós lejátszási listáknál is, ott Rúzsa Magdi, Ákos és Janicsák Veca az első három, de olyan nyomasztó nevek is feltűnnek később, mint Kasza Tibi, Dér Heni, Vastag Csaba vagy Cserpes Laura.

A Honeybeast egyébként a kislemezlistán is első helyen végzett, mögötte pedig az a Belehalok következik Majkáéktól, ami márciusban volt két éves. Érdekes tendencia, hogy a korábbi Artisjus-listákon jellemzően mindig akadt egy-két előadó, aki sokszor 3-4 szerzeménnyel is jelen volt a felsorolásoknál, most jóval több produkció került elő, egyedül Rúzsa Magditól fért be négy szám is a húszba.

Falamon az aranyak, na meg a platina

A végére marad a magyar zeneipar abszolút fekete lyuka, az albumeladások. Sajnos konkrét számok nem érkeztek a listához, pedig nagyon kíváncsiak lennénk, hogy a korábban egészen a második helyig masírozó Református kórusok hanganyagból összesen hány fizikai példány fogyott eddig. A legtöbbet a mondva rappelés hazai bajnoka, Kowalsky meg a Vega adta el, utána jön persze Ákos és az Ocho Macho. A Tankcsapdának ismét sikerült az a bravúr, hogy összesen nyolc lemeze is befért a top20-ba köszönhetően annak, hogy egy doboz cigi áráért hozzá lehet jutni a benzinkutaknál az Agyarországhoz vagy a Jönnek a férgekhez.