Index Vakbarát Hírportál

Ilyen az elektronika, ha okos

2013. július 15., 21:01 Módosítva: 2013.07.15 21:01
26

A Balaton Sound vasárnapra jócskán betárazott az elektronika igényesebb oldalával kacérkodó fellépőkből. Ezek közül kétségkívül a német polihisztor, DJ Koze és az újkori brit e-zene egyik díszpolgára, Four Tet emelkedett ki a leginkább. Személy szerint marhára vártam rá, hogy a nagyszínpad környékén felszedett idegzsábákat valahol az ő produkcióikon dobálgassam le, így duplán jól esett mindkettő.

A tech-house intelligensebb oldalát megfogó német DJ Koze fél 9 körül kezdett a Telekom Teraszon, bár ennek a bulit megelőző negyed órában semmi jele nem volt. A kezdeti érdeklődést jól bemutatja, hogy a negyedkor szinte tök üres tánctéren csak a szomszédos vécésorban forgó tömeg generált némi forgalmat. Amikor kezdésnek felrakott valami melodikus tech-house-t, persze hirtelen megugrott a látogatók száma, a tömény basszus még a budiból is kirázott mindenkit.

Teljes bejegyzés

Csúcsot produkált a Balaton Sound

2013. július 15., 16:50 Módosítva: 2013.07.15 17:01
15

A jegyelővételeket figyelve már korábban is sejthető volt, hogy akárcsak a Volt, a Balaton Sound is nézőcsúcsot produkál idén. A fesztivál pénteki és szombati napjára előzetesen minden jegy elkelt, öt nap alatt 127 ezren vettek részt az eseményen.

A fesztivál szervezői elmondták, hogy az idei érdeklődés alapján biztosra vehető, hogy akár további több tízezer vendég is ellátogatott volna Zamárdiba. Egyes külföldi országokban a tavalyihoz képest duplájára nőtt a jegyeladásuk, ami érezhető is volt a helyszínen, de a hazai fiatalok körében is egyre népszerűbb a fesztivál. „Ennek ellenére nem tervezünk a fesztivál méretén változtatni. Hét évvel ezelőtt prémiumfesztiválként pozícionáltuk az eseményt, és ennek azóta is szeretnénk megfelelni, ehhez pedig fontos az is, hogy a mostaninál nagyobb nézőszámmal ne tervezzünk” – mondta Lobenwein Norbert, főszervező.

A szervezők elmondása szerint a hazai és külföldi látogatók, fellépők kivétel nélkül arról számoltak be, hogy a fesztiválnak otthont adó helyszín és az egyedi építmények, programhelyszínek egyedülálló élményt nyújtottak. „A célunk az, hogy hosszú távon is méltók maradjunk az Európa legjobb közepes méretű fesztiválja címre” – tette hozzá Fülöp Zoltán, a Sound másik főszervezője. „Büszkék vagyunk arra is, hogy az esemény a Balaton Régió legjelentősebb eseménye, amelyre idén 127 ezren látogattak el."

A Balaton Sound szervezői idén augusztusban újabb fesztiválokat útjára a régióban Nagyon Balaton címmel, ahol több településen olyanok lépnek fel, mint az LGT, a Fall Out Boy, a Pendulum dj-i vagy éppen egy komplett másik elektronikus rendezvény B my Lake címmel.

Akik szétgürizték a Soundot

2013. július 15., 11:29 Módosítva: 2013.07.15 11:29
53

Elfelejtettük a Radioheadet

2013. július 15., 08:08 Módosítva: 2014.01.06 14:56
102

Az Atoms For Peace lényegében véletlenül alakult meg. Ez az öt zenész azért jött össze pár évvel ezelőtt, hogy előadja Thom Yorke Radiohead-frontember első szólólemezét, a The Erasert. Aztán valahogy együtt maradt a csapat, nevet választottak az említett lemez egyik dalából, és csináltak egy már zenekarként jegyzett albumot. Az Amok idén jelent meg, és ez az öt ember a zenekar fennállásának történetében először turnéra indult, így jutott el a szlovák Pohoda fesztivál után a szerb Exitre is, jól átugorva Magyarországot.

A nagy zenekarok meghatározó tagjainak szólóprojektjei a legtöbbször olyanok, mint maguk a nagy zenekarok kicsit olcsóbb, gazdaságos kivitelben. Thom Yorke első szólólemeze konkrétan olyan, mintha a Radiohead rideg hangulatú Kid A/Amnesiac lemezpárosának gitármentesített, nagyon elektronikus változatát hallanánk, a második, (mert azért valljuk be, az Atoms For Peace hiába zenekar, mégis csak Yorke-ról szól), már valamivel élettel telibb, és nem olyan, mintha tök egyedül kullognánk a világban a civilizáció romjain, hanem mondjuk van egy süketnéma társunk is. Szóval a The Eraser, még ha kiváló album is, de valóban olyan, mint a nagy zenekar lecsupaszított light kiadása, az Amok viszont egy kvázi Radiohead-lemez lett nem Radiohead-tagokkal, minőségbeli különbség nélkül, már ha a Radiohead legutóbbi, valamint az Atoms For Peace első lemezét nézzük.

Teljes bejegyzés

Annyira nagy lett minden

2013. július 14., 14:26 Módosítva: 2013.07.15 11:14
2

Mikor kezdtél zenével foglalkozni?

Úgy 13 éves korom környékén kezdtem felfedezni ezt a világot, és eleinte csak szimpla hobbinak indult az egész.

A fesztiválokat vagy a klubfellépéseket szereted jobban?

Mivel az az igazi, ha egy buli és a közönség minél nagyobb, azt mondanám, hogy mostanában a fesztiválokat.

Pályafutásod során a DJ Mag többször is beválasztott a világ legjobb dj-i közé. Mit jelent számodra ez az elismerés?

Mindenképpen ismertebbé tesz, de ez csak egy lista, a legfontosabb dolog számomra az, ha az emberek személyesen is eljönnek a bulijaimra, és láthatom őket.

Teljes bejegyzés

Azt hittem, elkéstem

2013. július 13., 13:30 Módosítva: 2013.07.15 11:16

Németország elsősorban a techno melegágya, de szerencsére kiemelkedő house-producerekből is van ott elég. A műfajt a mélyebb, letisztultabb oldaláról közelítő, és a house-t leginkább a dzsesszel összeboronáló Henrik Schwarz-cal beszélgettünk többek között zeneelméletről, gyökerekről, az utánpótlásról és a jövőről.

Pár pillanattal ezelőtt körbenéztél a színpadon. Mik az első benyomásaid a közönségről és a hangulatról?

Igen, voltam kint, eddig minden nagyon jónak tűnik.

Teljes bejegyzés

Afrojack: Gyorsulni egy Suzukival

2013. július 13., 12:51 Módosítva: 2013.07.15 11:17
10

Van egy olyan alaptörvény az elektronikus zenében, hogy ha egy műfaj nevében szerepel a dutch előtag, akkor az annyira nem lehet jó. Vagy inkább elvsiselhetetlenül rossz inkább. A holland Afrojack zenéjét dutch house-ként is szokás definiálni és mondani sem kell, hogy ő az élő példája az előbb említett prekoncepciónak. Márpedig ha valami olcsó és bazári, akkor annak közönsége is van, főleg a Balaton partján, így történhetett meg, hogy Afrojacken annyian voltak, mintha harminc év kihagyás után tért volna vissza. Pedig már tavaly is itt volt.

Teljes bejegyzés

A Justice még így is ütött

2013. július 12., 22:17 Módosítva: 2013.07.12 22:17
16

2009-ben már járt a Szigeten a Justice, de az a buli elég felemásra sikeredett, mivel egy csomó rajongónak nem jutott hely. Esküszöm, most úgy mentem oda az arénás fellépésére, hogy abban reménykedtem, a francia duó megkímél majd, és nem szakítja le teljesen a fejem. Ők viszont nem voltak ennyire jóindulatúak.

Az esti produkciót leginkább a faltól falig bosszúfilmek szerkezetével és logikájával lehetne körülírni. A Justice már az elején felspanolta magát, hogy utána a két órás DJ szett teljes futamidejében válogatott módokon töltse ki a dühét a dugig tömött partysátoron. Hogy ez csak a zenéjükben volt így, vagy tényleg mindkét szemük vérben forgott, nagyon nagy kérdőjel, mivel szinte végig tök sötétben voltak, hol a fények beállítása, hol meg a tömény füstfüggöny miatt, pedig annyira azért nem rondák, hogy el kelljen őket rejteni. Így akár hosszú percekig felvételről is mehetett volna a mix, akkora homály volt a színpad körül.

Teljes bejegyzés

A diszkó nem hal meg, csak átalakul

2013. július 12., 20:05 Módosítva: 2013.07.12 20:05
99

Egy év után ismét itt volt Avicii, a zöldlézeres stadionhouse Joffrey Baratheonja, a hangos püfölés fiatal Dolph Lundgrenje illetve az újkori producersztárok Nick Carterje. A 23 éves DJ-nél per pillanat kevés nagyobb név van a műfajban nem véletlenül, hiszen ipari mennyiségben termeli ki a két-három jól eltalált hangra épülő szintikiállásokat. A svéd producer bulija pedig pont olyan volt, mint tavaly. Zöldlézeres stadionhouse és hangos püfölés az egyik legnépszerűbb mai producerrel.

Amikor a Volton azon szörnyülködünk, hogy a Knife Partyhoz hasonló DJ produkcióknak semmi helye nincs egy fesztivál nagyszínpadán, akkor Avicii tegnapi fellépése a tökéletes ellenpélda erre. Persze úgy viszonylag könnyű, ha a sarki zöldségestől az irodai aktatologatóig mindenki ismer legalább két-három számot tőle, még úgy is, hogy csak hümmögés szintjén képesek ezeket reprodukálni.

Teljes bejegyzés

A családnál nincs fontosabb

2013. július 12., 15:36 Módosítva: 2013.07.12 15:36
133

Először lépett fel Magyarország a hiphop történetének egyik legmeghatározóbb formációja, a Wu-Tang Clan. A másfél órás eszetlen nagy buli után Masta Killával beszélgettünk a backstage-ben arról, hogy nem Budapesten vannak, mennyit változott a csapat a 20 év alatt és valóban a következő album lesz az utolsó a Wu-Tang történetében.

Elég intenzíven pörögtetek a színpadon az előbb, mindig ilyenek vagytok?

Akárhányszor jövök Magyarországra a közönségtől csak szeretetet és tiszteletet kapok, aminél talán nem is létezik fontosabb. Ugyanezt szeretném én is viszonozni a színpadon.

Teljes bejegyzés

Mindenki strici lett a Balaton partján

2013. július 12., 15:34 Módosítva: 2013.07.12 15:34
167

2013-ra feltűnt a Balaton Sound szervezőinek az, ami már a magyar fesztiválozás kezdete óta nyomaszt sokakat: minőségi hiphop csak a legritkább esetben kap helyet a színpadokon, ami különösen azért fura, mert egy olyan országban élünk, ahol egy ideig minden második alsós gimnazistának eminemes nadrágja volt. A Sound most végre érezhetően nyitott, hiszen a fellépők közt ott van Nas, Iggy Azealea is, a Wu-Tang Clan első magyar fellépése pedig valószínűleg az egész fesztivál legnagyobb dobása volt.

Teljes bejegyzés

Első nap a Balaton Soundon

2013. július 12., 08:16 Módosítva: 2013.07.12 10:58
21

Kattintson a zászlóra a teljes élményért!

Mégsem buknak dj-k a Soundon

2013. július 11., 14:32 Módosítva: 2013.07.11 14:32
79

Az előzetesen beharangozottakkal ellentétben elképzelhető, hogy mégsem lesz nagy bukás a Balaton Soundon, nyilatkozta az Indexnek Jeszenszky Zsolt. A DJ Szövetség elnöke elmondta, hogy sem az államnak, sem a MAHASZ-nak, sem a DJ Szövetségnek nem érdeke, hogy most rengeteg dj-t lebuktasson. Nekik az az érdekük, hogy mindenki legálisan végezze a munkáját, és azzal minél több pénzt keressen. Jeszenszky szerint nemcsak a szerdai közleményük hatott a fellépő dj-kre, hanem már előtte is egyre több jogdíjfizetés történt, és azóta is folyamatosan jelentkeznek jogosítani a DJ-k.

„A Balaton Sound jellegéből adódóan, tehát a sok dj miatt számíthatott nagyobb razziára, ezzel összhangban pedig több lebukásra, hiszen a hatóság minden fesztivált ellenőriz az EFOTT-tól kezdve a Volton át a Szigetig, csak azoknak nincs ilyen visszhangja” – mondta el Jeszenszky Zsolt.

A csütörtökön kezdődő Balaton Sound pénteki és szombati napjára már elfogyott az összes belépő, a kempingbe pedig már egyik napra sincs hely.  Mi ezeket a fellpőket ajánlottuk bulizásra.

Erre csapatjuk a Balaton Soundon

2013. július 10., 20:51 Módosítva: 2013.07.15 16:38
93

Csütörtökön kezdődik a négynapos Balaton Sound Zamárdiban, ami idén megnyerte a legjobb 2012-es közepes méretű fesztivál díját a Festival Awards Europe versenyén, bármit is jelentsen az, hogy közepes méretű. Az idei rendezvény pedig valószínűleg több nap is telt házas lesz, szombatra már csak a dílerektől lehet már jegyet venni, pult alól, meg a ballonkabát belső zsebéből. Az elektronikuszene-rajongók számára egy óriási szájtátva csapatás a fesztivál, és nem csaka  bikinis csajok miatt, úgyhogy meg sem próbálunk részletekbe menően ajánlani előadókat. Ehelyett napi öt bulit emeltünk ki, amikbe mindenképpen érdemes belenézni. Kevés szöveg, sok zene a hajtás után.

Teljes bejegyzés

Razzia lesz a Balaton Soundon

2013. július 10., 15:11 Módosítva: 2013.07.10 15:14
658

Nem, nem a drogokra fókuszáló rendőrségi razziát harangozzuk be így, nem is azt, hogy vasárnap éjféltől kit kapnak majd seftelésen a rajta maradt dohányáruval, hanem azt, hogy zenére szakosodott soundos különkommandó járja majd a fesztivál dj pultjait, hogy lecsapjon minden olyan megátalkodottra, aki csak egy bitnyi ismeretlen eredetű zenét is tárol a laptopján. A fülest a DJ Szövetségétől kaptuk "Nagy bukás a Balaton Soundon..." címmel.

A szövetség közleménye így kezdődik: "A DJ Szövetség birtokába jutott információk alapján a zeneszoltáltatás jogszerűségét vizsgáló, komoly ellenőrzések készülődnek a nyár egyik legnépszerűbb fesztiválján, a Balaton Soundon." Hogy tisztában legyünk a dolgokkal: a komoly ellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal végzi, de mivel náluk a mindent tudó zenebuzik aránya viszonylag alacsony, meg persze egy zenebuzi sem lehet tisztában azzal, hogy ki fizetett jogdíjat és ki nem, így szakértőket szoktak hívni, péládul a MAHASZ-tól, ahogy a Volton is tavaly.

A közlemény amúgy prognosztizál is: "Várhatóan kellemetlen meglepetés ér majd jópár DJ-t, akik még mindig úgy vélekednek, hogy nekik nem kell a másolt zenék után jogdíjat fizetniük, vagy azt gondolják, hogy hozzájuk úgysem jutnak el a hatóságok." A DJ Szövetség persze megnyugtat mindenkit, hogy egyre többen fizetik be a jogdíjatakat, amivel ráadásul a hatóság munkája is sokkal könnyebb lesz egy akkora rendezvényen, mint a Balaton Sound, mert jóval egyszerűbb kiszűrni a rakoncátlankodókat.

És ami a lényeg, van megoldás azok számára is, akik buta fejjel eddig nem gondoltak olyan nyilvánvaló dolgokra, mint jogdíj: "A jó hír, hogy az engedély még kiváltható! Természetesen szívesen segítünk mindenkinek, aki szeretne nyugodtan dolgozni a fesztiválon (is). A DJ Szövetség tagjai jelentős kedvezménnyel fizethetik be a jogdíjat a MAHASZ felé." Rendesek na, pláne, hogy előre szólnak.

Arról amúgy fogalmunk sincs, hogy a MAHASZ-munkatárs Jeszenszky Zsolt vezette DJ Szövetség vajon honnan értesülhetett arról, hogy a hatóság razziázni fog a Balaton Soundon.

Így épül a Balaton Sound

2013. július 10., 11:21 Módosítva: 2013.07.10 12:14
20

Meglepő: strandruha kell a Soundra

2013. július 10., 08:17 Módosítva: 2013.07.12 08:17

Az idei Balaton Sound július 11-én nyitja meg kapuit, de akik a fesztiválkempingbe váltották meg a jegyüket, már szerdán beköltözhetnek, sőt el is kezdhetik a bulit. Az OTP Bank színpadon a német Moguai mellett fellép Roberto, Lotfi Begi, Edo Denova és a FlameMakers, megalapozva ezzel a hétfő hajnalig tartó bulit.

Az Időkép szerint legfeljebb csütörtökön kell záporra számítani, egyébként remek strandidő lesz napközben akár 31 fokot is mérhetnek, estére pedig pont annyira lesz hideg, hogy egy kicsit lehűtse a a napon égett testrészeket, bár egy pulóvert érdemes bekészíteni, mert a 14 fok az nem túl meleg. A napon égett testrészekre visszatérve végig magas UV-B sugárzással kell számolni, úgyhogy mindenki óvatosan pihenje ki a másnaposságát a parton, és használjon rendszeresen naptejet.

Aki pedig a július 11-14 között megrenedzésre kerülő Exit fesztiválra látogat Újvidékre, hogy megnézze többek között Snoop Dogg (vagy Lion, ki hogy szereti), Fatboy Slim, a Prodigy, az Atoms For Peace, A Bloc Party, Nick Cave & The Bad Seeds vagy David Guetta fellépését, az is kiváló időre számíthat. Az AccuWeather szerint ugyanis csütörtökön elvétve előfordulhat zápor, de a 30 fokban ez jól is fog esni. A hétvégére viszont napsütés várható 28 fokos hőmérséklettel, de estére csakúgy mint a Balatonnál, itt is le fog hűlni az idő, a 12 fokhoz már vastagabb pulóvert ajánlunk.

Mindjárt telt házas a Balaton Sound

2013. július 9., 15:51 Módosítva: 2013.07.09 15:55
35

A Balaton Sound szervezői kedd kora délután jelentették be, hogy miután a bérletek már korábban elfogytak, a szombati napra is minden jegy elkelt és a kempingben sem tudnak több vendéget fogadni.

Korábban írtuk, hogy a hazai fesztiválszerevezés történetében először fordult elő, hogy a kapunyitás előtt több mint egy hónappal minden bérlet elkelt az eseményre, keddtől pedig már csak csütörtökre, péntekre és vasárnapra kaphatók jegyek, korlátozott számban.

A szervezők felhívják a látogatók figyelmét arra, hogy utcai árusoktól, jegyüzérektől ne vásároljanak belépőjegyet, ezek eredete ugyanis nehezen ellenőrizhető, hamis, vagy már beváltott jeggyel pedig senkit nem engednek be a fesztiválra.

Európa legjobb közepes méretű fesztiváljának kapui szerdán nyílnak meg, ezen a napon a kempingbe költözhetnek be a vendégek és egy színpadon zajlanak programok, a fesztivál csütörtökön indul.