Lenyeli vagy kihányja? Kollégánk egy száznapos tojással birkózott Burmában
Undorító, penészes epezselé - első látásra így jellemezhető az a száznapos tojás, amit kollégánk, Szabó János (a Bakancslista - Kéktúra sorozat vágó-operatőre) megpróbált legyűrni burmai útján, ahonnan most érkezett haza. Vajon sikerült-e neki? Nehéz megmondani, mert még nézni is tereh.
A száznapos tojás vagy ezeréves/fermentált tojás kínai ételkülönlegesség. Alapanyagul nyers kacsatojás vagy ritkábban tyúktojás (esetleg fürjtojás) szolgál, ezt három hónapra egy faszénből, oltott mészből, sóból és vízből álló keverékbe helyezik. Idővel a tojásfehérje zselatinszerű, borostyánszínű masszává alakul át, a tojássárgája pedig túrószerű, krémes konzisztenciát vesz fel és bezöldül. A kínai konyhában előétel, szójaszósszal ill. ecettel és gyömbérrel kínálják. (wikipédia)