Index Vakbarát Hírportál

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Évről évre új motorsportos kihívásokat talál ki a Red Bull a legnehezebb sípálya kapcsán, korábban Max Verstappent küldték ki egy hólánccal felszerelt Red Bull F1-kocsival a kitzbüheli lejtőre, a MotoGP-bajnok Marc Márquez is próbálkozott szöges gumis motorral a Streifon, most pedig a svéd ralikrossz-világbajnok és kétszeres DTM-bajnok Mattias Ekströmöt dobták be a mély vízbe, hogy próbáljon meg feljutni egy Audival a 85 százalékos, vagyis 42,5 fokos lejtőn.

  Jó, azért nem egy utcai gépet kapott – és hát Ekströmöt sem nevezhetjük átlagsofőrnek –, az e-tron villanyautót megpakolták még két, a hátsó tengelyre kötött motorral, így tripla hajtással vághatott neki a svéd az emelkedőnek. Ennek köszönhetően 370 kW teljesítményt és 8920 Nm nyomatékot hasznosíthatott a 19 colos szöges gumiknak hála. Kapott egy plusz bukókeretet is, és a kocsit egy acélsodronnyal rögzítették, hogy ha irányíthatatlanná válna, akkor se csússzon le kontrollálhatatlanul.

  via Hosszabbítás

 • A WWF Magyarország felhívja a figyelmet, hogy alig két hetünk van kiállni vizeink védelme mellett.

  A vizek jelentős része mára elpusztult

  A Föld vizes élőhelyeinek 87 százaléka elpusztult az elmúlt háromszáz évben, 1970 óta a vizes élőhelyekhez kötődő gerinces fajok populációi 83%-kal zsugorodtak. Az európai vizes élőhelyeknek csupán a 40%-a egészséges, Magyarországon pedig a felszíni vizek kevesebb mint 20 százalékának megfelelő az ökológiai állapota. Mára hazánk folyóinak és természetes árterületeinek több mint 90 százaléka eltűnt, ami a biológiai sokféleség nagymértékű csökkenését is eredményezte. Mindez olyan emberi tevékenységek eredménye, mint a gátak és víztározók építése, folyókanyarulatok levágása vagy a vizenyős területek lecsapolása és művelésbe vonása.

  Két hetünk van hallatni a hangunkat

  A végéhez közeledik az az időszak, ami Európa vizeinek szempontjából kritikus fontosságú - éppen ezért nélkülözhetetlen, hogy aki még nem tette, az álljon ki a természetes vizek védelme mellett. Elképzelhető ugyanis, hogy a vizek megóvása helyett döntéshozóink az Európai Unió egyik legambiciózusabb szabályozása, a Víz Keretirányelv gyengítése mellett döntenek, ami beláthatatlan következményekkel járna.

  Az Európai Bizottság 2019. március 4-ig társadalmi konzultáció keretében várja az állampolgárok véleményét a Víz Keretirányelvvel kapcsolatban. A WWF olyan válaszokat készített elő, ami a leginkább védi a jelenleg hatályos jogszabályt. Ez magyar nyelven a wwf.hu/viz weboldalon érhető el, ahol bárki egy kattintással hozzájárulhat vizeink védelméhez - gyermekeik jövője érdekében. 

 • Igaz, ezen a fehéroroszországi utánpótlásmeccsen nem a gyerekek kezdték egymást püfölni, hanem felajzott apukák. A liveleak.com-on olvasható hír szerint a kelet-fehéroroszország Orsa városában a helyi Lokomotiv és a hrodnai Neman fiatal hokisainak meccsén a vendégszurkolók, vagyis a fiatal játékosok szülei felmásztak a lelátón a hazai szurkolókhoz, és balhézni kezdtek. A bunyónak – ami még januárban történt, de csak most került nyilvánosságra az egyik szurkoló által készített videó – komoly sérültjei nem voltak, így rendőröket sem hívtak az esethez, szóval végül is semmi különös nem történt.

 • Akinek nincs meg, a Hol van Wally? (vagy Amerikában: Hol van Waldo?) egy olyan mesekönyvsorozat, amelynek lapjain ezernyi figura között kell megkeresni a piros-fehér csíkos sapkás, Lennon-szemüveges Wallyt. Őt:

  Faék-egyszerűségű játék, de évtizedek óta működik. Ha belegondolunk, az a meglepő, hogy a mesterséges intelligencia egész eddig nem hódította meg (legalábbis tudtunkkal) a Wally-keresés világát, de ennek vége. Mostantól a kétségbeesett szülőknek, akik az istennek sem képesek megtalálni a kifejezetten feltűnő ruhába öltöztetett figurát, és már az óvodás korú gyerek is röhög rajtuk/sír a kudarc miatt, nem kell földhöz csapniuk a könyvet.

  Hiszen megalkották a Wally-kereső robotot:

   Amint a videón látszik, a gép agya egy Rapsberry Pi minikomputer, ami egy kamerával és gumikézzel felszerelt robotkarhoz csatlakozik. A Pythonban programozott algoritmus először fényképet csinál a jellemzően több száz fogurát tartalmazó könyvlapról. Ezután egy arcfelismerő modul azonosítja az arcokat, és ezek adatait elküldi a Google AutoML nevű gépi tanuláson alapuló szolgáltatásának. 

  Az AutoML-ben különösebb programozási ismeretek nélkül, kódblokkok egymás után pakolgatásával lehet gépi tanulásos algoritmusokat létrehozni. Ebben az esetben az algoritmus összehasonlítja a látott ember arcát a Wallyról az előzetes tréning során kialakított képpel. Ha 95 vagy magasabb valószínűséggel megtalálta Wallyt, akkor a gumikéz lecsap.

  A fejlesztő szerint az algoritmus akár 4,5 másodperc alatt megtalálja Wallyt, ami felülmúlja az átlagos óvodások teljesítményét.

  Forrás: Business Insider

Rovatok