Index Vakbarát Hírportál

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Április 21-én ünnepli születésnapját II. Erzsébet brit uralkodó, idén már a 93.-at. Erzsébet (eredeti nevén Elizabeth Alexandra Mary Windsor) 1952. február 6-án foglalta el az Egyesült Királyság trónját, vagyis már 67 éve királynő.

  Ezzel a teljesítménnyel előkelő helyen szerepel a hosszú ideig hatalmon levő uralkodók listáján, a női rangsort vezeti, férfi-női összesítésben 13. helyen, jelenleg is élők közül pedig a 2. helyen áll a dalai láma után. Az all-time listán jelen pillanatban Ferenc József és II. Ramszesz ókori egyiptomi fáraó között találjuk, de ha még jövő ilyenkor is ő lesz az angol-skót királynő, akkor megelőzi Ferenc Józsefet. 

  A királynői születésnapot hagyományosan katonai díszlövésekkel ünneplik Londonban, de maga II. Erzsébet nem szokott nyilvánosan megjelenni.

 • Volt valamikor a kilencvenes évek vége felé egy rövid, de intenzív időszak, amikor sokat hallgattam The Cure-t, magam se tudom, valahogy beszippantott az a nyugtalan mozgékony, folyton feszültséggel terhes rockzene, ami sokkal gazdagabb hangszerelésű, izgalmasabb volt, mint amihez addig szoktam. Akkoriban jelent meg a Wild Mood Swings albumuk, ami nem mondom, hogy rocktörténeti mérföldkő, de valami másolt kazettán, volt rajta egy Trap című szám, sokkal rosszabb minőségben, mint ez, de úgy is nagyon behúzott.

  Mondjuk azóta váratlanul elszaladt bő húsz év, de igazából az is csak most esett le, hogy ez a fickó már ennek a lemeznek az idején is majdnem negyvenéves volt, szóval szinte anyámmal egykorú. És hát akkor most hatvanéves lett, nekem meg eszembe jutott, hogy egyszer akár meg is lehetne nézni – és kiderült, hogy idén nyáron végigturnézzák Közép-Európát: jönnek Ausztriába, a nickelsdorfi Nova Rock fesztiválra (két koncert!), az újvidéki Exit Festivalra, és még a zágrábi InMusic fesztiválon is fellépnek. Hatvanévesen egész jó tempó.

 • A magyar fociban a messze legizgalmasabb dolog az, ami az ún. hátországban zajlik. Persze, biztos izgalmas, hogy a NER-csapatok házibajnokságává vált NB I.-ből ki esik majd ki, a Felcsút vagy a Kisvárda vagy a Mezőkövesd vagy a Diósgyőr – és egy ideig az is izgalmas volt, hogy a házikedvencek közül a Fradi vagy a Vidi nyeri-e meg –, meg az is, hogy ha valamelyik falusi csapat esik ki, a Gyirmótnak az NB II.-ből sikerül-e feljutnia, és gondoskodnia a garantáltan ötszáz nézős bajnokikról.

  De ami az alsóbb osztályokban történik, az az igazi. Pláne, ha elvonatkoztatunk attól, ami a pályán valójában történik, és megnézzük, hogy a meccs végén hogyan látták az eseményeket és úgy általában a világ holisztikus összefüggéseit a megye egyes, megye kettes csapatok edzői. Ezen a héten a borsodi megyei bajnoki fordulók edzői nyilatkozataiból válogattam, szebb húsvéti csokor jött össze, mintha barkát gyűjtögettem volna. (A kép illusztráció, nem Borsodban, hanem Tolna megyében készült tavaly nyáron.)

  • „A második félidőben a cserék beállításával sajnos nem frissítettünk, hanem visszaesett az addig jól működő játékunk. Ez döntő ebben az osztályban, ezért is tartunk ott ahol. (...) ez a megyei I. már nem az a megyei I., ami tavaly is vagy előtte volt” (Tóth István szerencsi edző egy hazai 0-4 után)
  • „A kapott gólunk rosszkor jött, de utána jókor egyenlítettünk” (Bacsó Levente gesztelyi játékos-edző egy idegenbeli 1-1 után)
  • „Sajnos 15 perc után azt hittük, megvan a mérkőzés, de mivel a meccs 90 percig tart, győzelem nélkül maradtunk (...) Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk és nem adjuk fel!” (Kocsis Nándor encsi edző a Gesztely elleni hazai 1-1 után)
  • „Élveztük a hazai pálya előnyét mert mi tudtuk, hogy ezen a pályán nem lehet futballozni” (Sivák Sándor bogácsi edző egy hazai 2-1-es győzelem után)
  • „A csatát elvesztettük, de a háborút még nem” (Zsiga Gyula bőcsi edző egy hazai 1-2-es vereség után)
 • Felkavaró képsorokat rögzített a térfigyelő kamera San Francisco Embarcadero nevű állomásán. Egy nő fel akart szállni a vonatra, a kezét a záruló ajtó közé tette, az ajtó becsukódott, ő pedig nem tudta kihúzni. A vonat ennek ellenére elindult, a nő pedig pár lépés után beesett alá. Az ABC News szerint megsérült, a hatóságok azt nem árulták el, hogy mennyire súlyosan. 

Rovatok