Index Vakbarát Hírportál

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Lehet, hogy kicsit elhamarkodottan neveztem a Puma edzőcipőjét a legmenőbbnek, mert minnt arra olvasónk, Péter felhívta a figyelmet, a nyolcvanas évek közepén az Adidas is piacra dobott egy hasonló menőfaktorságú csukát, a Micropacert.

  1984-es az eredeti modell, aminek a nyelvébe építettek egy kütyüt, ami az időt, az elégetett kalóriát és az átlagsebességet mérte. Sajnos tény, hogy számítógépre nem lehetett rádugni, mint a Pumát.

  A legmenőbb cipő mindenképp

  • 260
   a Puma
  • 196
   az Adidas
 • A tréfás kedvű tájépítész/beruházó néhány apró hibát vétett az alábbi két képen. Találd meg az eltéréseket!

  Tovább folytatódik az R76-os gyorsforgalmi út építése, idén Balatonszentgyörgy felé irtották tovább a fákat teszik emberbarátabbá a tájat. A steril, tiszta környezet jóval hatékonyabb és biztonságosabb kerékpározást tesz lehetővé, nincs belógó ág, nem zavarja meg az embert a madárfütty, nem kell megállni nézelődni! Sajnos a föld alá nem tudták vezetni a balatoni bicikliutat, de ami késik, talán nem múlik, egy következő autós fejlesztés során esetleg ez a vágyálom is megvalósulhat!

 • Itt a Mindeközben általában cukimuki, állatos posztokat szoktunk megosztani, de ez most kivételes alkalom lesz. Most arról számolunk be, hogy a természet nemcsak bolyhos és ölelgetni való, hanem bizony kegyetlen is tud lenni.

  A Hortobágyi Madárkórház húsvét vasárnap kapott bejelentést a rendőröktől arról, hogy egy mikepércsi fészekben egy elpusztult fehér gólyát találták. A madárkórház az áramszolgáltatóval együtt a helyszínre ment, ahol a templom melletti fészekben megtalálták az elpusztult madarat és öt tojását is. A fehér gólyát elvitték boncolásra, a tojásokat pedig a madárparkba. Mint kiderült,

  a gólyát egy másik gólya ölte meg, a fészekért, vagy a területért vívott harcban csőrével több halálos sebet is ejtett a madáron.

  A boncoláskor találtak egy enyhe mérgezést is a szervezetében, azonban az is biztossá vált, hogy a halálát nem ez okozta. A madárkórház szerint a tojások mentése közben jól megfigyelhető volt, hogy a szomszédos gólyák folyamatosan támadták a halott gólya még fészken ülő társát. Mint írják,

  a gólyák gyakran próbálják meg szabályozni a szaporulatot, ennek legismertebb módja, hogy a kikelt fiókákból a leggyengébbeket kilökik. Lehet, hogy egyfajta természetes állományszabályozás az is, hogy ha az annyira száraz, táplálékban szegény tavaszon, mint az idei, akár a fajtásaikat is megpróbálják eltántorítani a szaporulat kiköltésétől vagy felnevelésétől.

  A madármentők azért nem hagyták ott a még életben lévő gólyával a tojásokat, mert veszélyben lettek volna. Ugyanis, ha a gólya elment volna enni, az őt is támadó gólyák vagy a dolmányos varjak kilökhették volna a fészekből az őrizetlenül maradt tojásokat, amiket ilyenkor kihűlés is fenyegetett volna. A tojások most a hortobágyi madárparkba kerültek, ahol tartósan sérült gólyák fészkeibe adoptálták őket, ott biztonságban kelhetnek ki és nevelhetik fel őket pótszüleik.

 • Szombaton a ferencvárosi Élesztőházban rendezik meg a Zöldülők Vásárát, ahol harminc, környezettudatos terméket gyártó cég mutatja be, hogyan érdemes belekezdeni a kisebb környezeti terheléssel járó háztartás vezetésébe. Mint a Felelős Gasztrohős Alapítvány sajtósa, Szabó Eszter mondja: amikor az ember fenntartható életmódra akar váltani, számtalan kérdés merül fel onnantól kezdve, hogy hogyan kell használni a luffa szivacsot, odáig, hogy hány fokon kell mosni a mosható pelust. A rendezvényen nemcsak a kiállítók adnak majd ehhez segítséget, hanem a kerekasztal-beszélgetések is. A részletes program itt olvasható.

Rovatok